Skocz do zawartości
  • 0

Zapalnik do polskiej szyszki.

De Contrabando

Pytanie

Napisano
W Hiszpanii znajdują polskie granaty z zapalnikami znakowanymi na dwa sposoby. Jedne mają bicia wz.31, inne zaś GR31. Mam w związku z tym pytanie- czy te zapalniki różnią się czymś od siebie? Czy może być tak, że wz.31 są na gwint 16 mm, a GR31 na gwint 15 mm? Proszę znawców o pomoc. Pytanie to zadał mi jeden z hiszpańskich userów forum o wojnie domowej i zdaje się, że bardzo na mnie liczy jako na Polaka, nieszczęsny :)

4 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Sprawdziłeś czy przypadkiem nie pomagasz lewakowi ( hiszpańskiemu ) ?

A tak serio jak potrafisz odzielić pasję od polityki to napisz na priv. wiem jak pomóc w tej sprawie.
Załatwimy to ponad podziałami.
Napisano
Osobiście spotkałem się tylko z oznaczeniem wz.GR31 .. i myslę że oby dwa oznaczenia (jeśli takowe naprawdę występują) odnoszą się do tego samego modelu zapalnika.

Np. model z 1929 ma oznaczenia GR29 a ten z 1931 dopisek wz. Może to okres przejścia na inne oznaczenia.

wz.GR to rozszyfrowując: wzór granatu ręcznego, więc dużo to nie zmienia

Gwint natomiast był oznaczany:
dla 16mm - czerwona krecha na górnej powierzchni zap. czyli na stalowym kapslu
dla 15mm - bez kreski

Pzdr.AD
Napisano
Ave Danzig- w poniższym linku wyczytałem informację, że zapalniki GR31 i wz.GR31 to były dwa różne modele. Jeśli dobrze zrozumiałem, to GR31 był wczesną wersją wz.GR31. Ten pierwszy miał bicia GR31, drugi WZ31. Oto ten tekst, proszę Kolegów o wytłumaczenie mi, czy ja dobrze zrozumiałem.

Granat obronny wz.23 i wz.33 to najbardziej rozpowszechnione granaty we wrześniu 1939 roku. Skorupy granatów wz. 23 mogły być uzbrajane w zapalniki typu AC24, AC25, GR29, oraz GR31 (wczesna wersja bez normalizacji gwintu, czyli 15 mm).

Granat obronny wz. 33 przeznaczony był do zwalczania nacierających żołnierzy nieprzyjaciela z odległości do około 50 m. Miał grubą, nacinaną, karbowaną skorupę w kształcie jaja, wykonaną z lanego żeliwa. Skorupa ta podczas wybuchu granatu rozrywała się na setki drobnych odłamków rażących żołnierzy w promieniu do 100 m. Skorupy granatów wz. 33 uzbrajane były w zapalnik wz. Gr. 31 (gwint 16 mm - czerwony pasek na główce zapalnika-po normalizacji)."
http://www.weu1918-1939.pl/piechota/granaty/obronny/departament_piechoty_grnaty_obronny.html

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie