Skocz do zawartości
  • 0

odznaka 1 pułku szwoleżerów

filipe75

Pytanie

Napisano

Witam. Mam pytanie , bo to nie dokonca mój temat. Czy to odznaka oficerska ?? Na podstawie ksiażki ( odznaki wojska polskiego 1918-1945 ) ciężko to stwierdzic. Wiem że pytanie o wartosc odznaki jest nie mile widziane na forum mimo to pokusze sie o cos takiego . Osatnio modne zrobiło się wycenianie odznak na allegro dająć cene minimalna zaporową ale ja nie chce w ten sposób tego robić. Myślę że na forum sa osoby które znają sie na cenach doskonale. Odznaka jest nie na sprzedaż ani na wymianę.

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
...Odznaki były jednakowe dla oficerów i szeregowych.Te ostatnie jednak, ze względu na koszty wyrobu, mogły być wykonane z materiału tańszego i bez emalii."

H.Wielecki, R.Sieradzki Wojsko Polskie 1921-1939.Organizacja i odznaki kawalerii"

Jakbyś chciał więcej się dowiedzieć to napisz.Pzdr
Napisano
Piękna odznaka pięknego pułku. :-)

Odznaki oficerskie 1 pszwol były wykonywane ze srebra.

Twoja wygląda mi po tych zdjęciach na mosiądz srebrzony, punc srebra nie widzę - byłaby to zatem, jeżeli te informacje się zgadzają, odznaka w wersji żołnierskiej.
Napisano
Zaznaczyć należy, że jeżeli ta odznaka jest faktycznie z pracowni Józefa Kweksilbera to powinna minimalnie różnić się wymiarami(2 mm) i odcieniem czerwieni od odznak Gontarczyka.W pracowni Kweksilbera przeważnie odznaki te bito właśnie nie ze srebra a z białego metalu.Ładniutka.Gratulacje.
Napisano
Odznaka ma 50 mm. średnicy. Posługuje sie książką Zdzisława Sawickiego i Adama Wielechowskiego odznaki wojska polskiego 1918-1945. Jeśli odznaki oficerskie były robione tylko w srebrze to piszą tam sporo bzdur :)
Napisano
Bazuję na artykule J.W. Adamczyka z Nowego Przeglądu Kawaleryjskiego (nr 17).

Oficerski znak pułkowy 1 Pułku Szwoleżerów Józefa Piłsudskiego powinien być wykonany tylko i wyłącznie w całości ze srebra."

Autor podaje wyjątek dotyczący odznaki z mosiężną gwiazdą, jednak jedynie jako wyjątek i prawdopodobny efekt braku znajomości wymogów wykonania odznak oficerskich.

Autor opiera się na zdjęciach odznak oficerskich. Zamieszczona jest odznaka oficerska produkcji Kweksilbera. Widoczne są na niej punce srebra.
Napisano
Regulaminowo nie było podziału tej odznaki na oficerską i żołnierską.Teoretycznie jednakowa przysługiwała i jednym i drugim.W książce, której tytuł podałem wyżej, nie jest jasno napisane z jakiego materiału były bite te odznaki.Wiemy na pewno, że ze srebra i na pewno z BM...Wiemy jednak, że spora część odznak pułkowych WP II RP w wersji oficerskiej była bita w srebrze lub posrebrzana.Więc można spokojnie założyć, że w tym wypadku było tak samo:)Aczkolwiek nie na 100%.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie