palu Napisano 3 Grudzień 2010 Autor Napisano 3 Grudzień 2010 Witam,Czytam obecnie bardzo ciekawą książkę p.Ryszarda Kaczmarka 'Polacy w Wehrmachcie'. Wyczytałem m.in., że w Goczałkowicach Zdroju były obozy I i II a w Jastrzębiu Zdroju obóz III - mający na celu rekrutację ochotników Polaków do formacji Waffen SS.Czy ktoś wie może cokolwiek więcej nt. obozu w Jastrzębiu Zdroju, woj. śląskie? Gdzie był? Jaki był efekt? Cokolwiek.Wiem, że w Jastrzębiu Zdroju był planowany Lebensborn - tak się to chyba nazywało, ośrodek dla niemieckich kobiet, które miały rodzić czyste rasowo dzieci - też mnie interesuje gdzie to miało być (pewnie w którymś z budynków sanatorium) - cokolwiek.Mieszkam w tym mieście i bardzo bym chciał poszerzyć wiedzę. Miejscowi prawie nic nie wiedzą. Wiem, że niedawno na terenie dawnego szpitala miejskiego odkryto w piwnicach podczas adaptacji na Sąd szczątki żołnierzy niemieckich - bo był tam szpital wojskowy czy polowy w czasie II WŚ. Mój dziadek (ciekawostka) przed wojną wykonywał jako uczeń szkoły zawodowej w tym szpitalu instalację C.O. - jako uczeń czeladnik w niemieckiej firmie.Jeśli cokolwiek ktoś wie nt. obozu rekrutującego do Waffen SS w Jastrzębiu Zdroju lub cokolwiek innego nt. II WŚ w tym mieście, może jakieś fotki -poproszę o podzielenie się wiedzą.Dziękuję,pozdrawiam.Paweł
palu Napisano 4 Grudzień 2010 Autor Napisano 4 Grudzień 2010 Polaków a obóz w Jastrzębiu Zdroju miał oczywiście dotyczyć zamieszkujących tu-czyli albo Ślązaków posiadających Volkslistę, albo takich bez Volkslisty (też naciągano przepisy i wcielano do Wehrmachtu) albo Volksdeutchsów albo Niemców, którzy gdzieś tu na terenie mieszkali.Szukam jakichkolwiek info.Pzdr.Paweł
Folkersam Napisano 4 Grudzień 2010 Napisano 4 Grudzień 2010 Zdrój jako ośrodek wczasowy miał byc miastem niemieckiej matki, nie chodziło o Lebensborm; miały tam wypoczywać w/w wraz ze swoimi dziećmi; ostatnio znajomy historyk znalazł u starych mieszkańców Zdroju oryginalna wanienkę dla dzieciaków, pozostałość po tamtych czasach. Nic o twoich obozach nie wspominał żaden z nich.
woytas Napisano 4 Grudzień 2010 Napisano 4 Grudzień 2010 wanienke?widzialem ja na zdjeciach - wannisko wielkie.
palu Napisano 4 Grudzień 2010 Autor Napisano 4 Grudzień 2010 Jakieś zdjęcia tego są? Coś więcej? Tej wanienki?A książkę czytam dalej i pisze, że obóz w Jastrzębiu działał. Czyli był faktem. Nie wiem tylko gdzie była siedziba tego tworu. Autor odwołuje się do źródła - jakiejś niemieckiej pozycji. Mało wiemy na temat miejsc w których żyjemy... :((pzdr.pawel
woytas Napisano 5 Grudzień 2010 Napisano 5 Grudzień 2010 http://www.dziennikzachodni.pl/slask/rybnik/335245,jastrzebie-zdroj-odzyskalo-swoja-wanne,id,t.html?cookie=1
coverpol Napisano 5 Grudzień 2010 Napisano 5 Grudzień 2010 http://chomikuj.pl/andre4/II+Wojna+*c5*9awiatowa+w+filmie+dokumentalnym+i+fabularnym/Filmy+dokumentalne+o+III+rzeszy+Niemieckiej/WAFFEN+SS++film
w00x Napisano 2 Maj 2011 Napisano 2 Maj 2011 Co do miasta matek: http://tmzj.org/?m=artykuly&id=23Co do postawy ślązaków... były różne, jedni gineli za ojczyzne inni w 39 strzelali do Polskiego Wojska wykrzykując skończylo się panowanie polaków!" Polecam książkę iemia rybnicko-wodzisławska i jej mieszkańcy w wojnie obronnej 1939 roku. Nowe i nieznane fakty, dokumenty, relacje" Autor: Jan Delowicz
palu Napisano 23 Sierpień 2011 Autor Napisano 23 Sierpień 2011 w00x - dziękuję za podpowiedź tytułu książki. Na pewno sięgnę jak znajdę, interesuje mnie historia regionu.pzdr
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.