Skocz do zawartości
  • 0

Zapytanie o zapalnik wz.31

De Contrabando

Pytanie

Napisano
Szanowni Koledzy! Pewien hiszpański user z forum guerracivil zadał mi pytanie dotyczące polskiego zapalnika wz.31 do granatu wz.33. Polskie granaty wz.33 znajdowane są w Hiszpanii bardzo często, gdyż były używane w czasie wojny domowej 1936-1939. Tenże user zapytał mnie, co oznaczają bicia na zapalnikach do tych granatów. Niestety, nie mogę mu odpowiedzieć, gdyż nie wiem. Granaty takie widywałem oczywiście wiele razy, ale przyznam, że nie przyglądałem się napisom na zapalnikach. Może ktoś z Szanownych Kolegów pomoże naszemu hiszpańskiemu Koledze. Bicia, o których mówi Hiszpan, to:
O
ST
B
półksiężyc
półksiężyc + gwiazdka.
Proszę o pomoc i pozdrawiam z Borów zawianych opadem po okna.

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
A oznaczenia te rozszyfrowują się tak:

O - nieznany zakład
ST - Towarzystwo Starachowickich Zakładów Górniczych, Starachowice
B - nieznany ale przypuszczam że Zakłady Metalowe Białogon (to tylko moja hipoteza)
półksieżyc - nieznany zakład
półksiężyc z gwiazdą - S.A Wielkich Pieców i Zakładów Ostrowieckich - Huta Ostrowiec

Pzdr.AD

Informacje z kolejnej dobrej książki kolegi Landminera :)
Napisano
Być może, Ave, ale na skorupach były chyba tylko sygnatury odlewni- K (Końskie), W (Wilno) i M (Warszawa). W Końskich dawali jeszcze jakieś cyferki, czasem kropki. Nie jestem pewien, czy kolesiowi chodzi o skorupy czy zapalniki, bo napisał (w tłumaczeniu): co oznaczają sygnatury na wz.31...itd. Zauważyłem jednak, że w Hiszpanii nazywają nasz granat błędnie modelo 31",a nie 33, stąd przypuszczenie, że może kolesiowi nie chodziło o zapalnik wz.31, ale o skorupę. Może go zapytam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie