Skocz do zawartości
  • 0

Złoty Zenith kieszonkowy

KamilKK

Pytanie

Napisano
Witam, jestem nowy na forum i od razu miałbym prośbę do znawców tematu o możliwie wnikliwą analizę dotyczącą złotego zegarka Zenith, który jest w posiadaniu kolegi, a który chciałby wiedzieć o tym przedmiocie jak najwięcej.
Z fotografii myślę, uda się dużo odczytać.
To co wiemy:
Szwajcarski zegarek firmy Zenith, na 17 rubinach, koperta ze złota 14K, wskazówki ludwikowskie. Chciałbym się dowiedzieć więcej o mechanizmie i o wszelkich sygnaturach, oraz potwierdzić oryginalność wszystkich części (głównie tarczy, ponieważ nie ma na niej sygnatury).
Pragnę zaznaczyć, że prośba o identyfikację nie ma posłużyć sprzedaży zegarka, a jest chęcią poznania jego historii.
Zdjęcie 1 ukazuje front z wygrawerowanymi literami AS, czy one oznaczają dedykację?

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam, jestem nowy na forum i od razu miałbym prośbę do znawców tematu o możliwie wnikliwą analizę dotyczącą złotego zegarka Zenith, który jest w posiadaniu kolegi, a który chciałby wiedzieć o tym przedmiocie jak najwięcej.
Z fotografii myślę, uda się dużo odczytać.
To co wiemy:
Szwajcarski zegarek firmy Zenith, na 17 rubinach, koperta ze złota 14K, wskazówki ludwikowskie. Chciałbym się dowiedzieć więcej o mechanizmie i o wszelkich sygnaturach, oraz potwierdzić oryginalność wszystkich części (głównie tarczy, ponieważ nie ma na niej sygnatury).
Pragnę zaznaczyć, że prośba o identyfikację nie ma posłużyć sprzedaży zegarka, a jest chęcią poznania jego historii.
Zdjęcie 1 ukazuje front z wygrawerowanymi literami AS, czy one oznaczają dedykację?
Napisano
twoje zdjęcia nie wchodzą - najpierw załaduj zdjęcie w odpowiedniej rozdzielczości. Jak się pokaże miniatura, piszesz tekst - na koniec dodaj"

-pozdro-
Napisano

Na kole napędowym oznaczenie PAT. OCT. 18. 1904 - wnioskować z tego można, że zegarek pochodzi już z XX wieku, a nie z XIX?

Napisano

Jest ktoś w stanie powiedzieć coś więcej o rodzaju mechanizmu zegarka?
Napis PRIMA, ma jakieś szczególne znaczenie w nomenklaturze, które określa coś konkretnego?

Napisano

Sygnatura z koroną - co oznacza? Dotyczy firmy Zenith czy manufaktury?
1884-1909 - oznacza okres od złożenia patentu do jego wygaśnięcia? Dotyczy on całego zegarka czy koperty?
A.G. Zyrardoner Manufacturen - można znaleźć gdzieś informacje na temat tej manufaktury?
Dwie wytłoczone sygnaturki ukazujące wiewiórkę - czemu one mają służyć? potwierdzeniu próby złota?
Próba złota 0,585 - tu jest wszystko jasne
Poniżej numer seryjny?
JF: - jakie ma znaczenie?
i w jakim celu ręcznie wyryto małymi cyframi, które da się dostrzec, jakiś numer jeden pod próbą, drugi ukośnie po jego prawej stronie, bliżej brzegu, dekla

Napisano
Pomocne może też być któreś z specjalistycznych forów np.
http://zegarkiclub.pl/forum/topic/38407-kieszonkowy-zenith/

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie