Skocz do zawartości
  • 0

Znaki na mapie z 44'

pasio

Pytanie

Napisano
Witam. Panowie co oznacza to co zaznaczyłem kółkiem na mapie czy chodzi o Tunel ? Czy może jakiś wąwóz ? Okopy ?

http://w388.wrzuta.pl/obraz/powieksz/31sjzKOucxX

Pozdrawiam !!

15 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Nie musiał być żwir, zwykły piasek nadający się na budowę. To chyba logiczne, że do takiego miejsca prowadzi droga, jakoś te konie z wozem tam musiały przecież dotrzeć.
Napisano
Witam. Panowie co oznacza to co zaznaczyłem kółkiem na mapie czy chodzi o Tunel ? Czy może jakiś wąwóz ? Okopy ?

http://w388.wrzuta.pl/obraz/powieksz/31sjzKOucxX

Pozdrawiam !!
Napisano
i prowadzi z niego droga ? tam w sumie dalej biegnie droga i tam jest pole a żwirku to ja tam nigdy nie widziałem bo to sztucznie usypana góra.
Napisano
Skoro jak twierdzisz górka została usypana, to widzę to tak: była sobie droga, a że nie była zbytnio używana, to wykorzystano to miejsce na zgromadzenie wydobytej ziemi. Po jakimś czasie ktoś stwierdził, że ziemia z tej górki nadaje się na materiał budowlany. I tak powstało wyrobisko i tajemnicza droga wychodząca" z góry.
Napisano
Witam , to jest wyrobisko ( piachu, żwiru , gliny , torfu itp.) zależy co tam było pozyskiwane . Taki teren jest bardzo warty poszukiwań i może się okazać owocny ponieważ czasami były wysypywane w takie miejsca śmieci. Ja osobiście w takim miejscu znalazłem klamrę masońską z okresu napoleońskiego.
Napisano
Nie ziemi z stamtąd nie brano tylko ją tam wysypywano.
W takim razie jak oznaczano tunel ?
I jeszcze jedno wyrobisko na najbliższej drodze do cegielni z wsi obok ?
Napisano
to nie ma co pisać tylko czekać na wiosnę łopata w rękę i przekopać kilkanaście ton ziemi a może jakieś wejście znajdziesz . Ta cała sytuacja robi się ciekawa tylko czy prawdziwa ? w każdym razie powodzenia i obyś wyszukał fantów jak ta lala
Napisano
No właśnie wykopaliśmy wielkie czoło betonowe ale od razu nie chciałem pisać. ma chyba z 3 m szerokości i kopaliśmy do puki śnieg nas nie zaatakował teraz ratuje nas wiosna.
Napisano
Górka została usypana w 43' tak twierdzą okoliczni mieszkańcy i nigdy nie było tam żwiru piasku ani nic z tych rzeczy. Za to jest dużo relacji o tunelu czy kanale. Czy według was w 2 stron biegły by drogi polne które następnie znikają ?
Napisano
Górka została usypana gdyż tam zwożono wykopaną ziemię z terenów gdzie wybudowano schrony a było ich z 20 na obrzeżach miasta.
Napisano
Na sztucznie usypaną górę to nie wygląda. Sugeruję próbę przekopu przez to zapewne kilkunastometrowej wysokości wzgórze, ale dlaczego zadano sobie taki trud miast obejść je dookoła? W pobliżu widzę chyba rowy melioracyjne. Okolica wygląda interesująco, możesz zamieścić większy fragment otoczenia?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie