Skocz do zawartości
  • 0

Znak na mapie

Mechoptyk

Pytanie

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
z tego co widzę (słabo bo mała fotka) to obszar jest wyniesiony nad okolice. sygnatura może zatem oznaczać skarpę, nasyp. za tym przemawiają także linie upadu" (prostopadłe do krawędzi- chociaż moim zdaniem jest ich trochę mało).

Nie znam genezy miejsca, ani okolic. jednak położenie w tak bliskiej odległości może świadczyć o tym że na tym asypie" znajdował się jakiś punkt obserwacyjno-strażniczy
tyle na pierwszy rzut oka
Napisano
Teren jest gładki - widoczne na zdjęciu lotniczym" podniesienie terenu to efekt otoczki wysokich drzew w niższym lesie. Teren jest otoczony lasem mieszanym umiarkowanej wysokości. Widoczny kwadrat to chyba buki stare jak świat, natomiast w środku jest praktycznie pusta przestrzeń porośnięta niewielkimi krzaczkami.
Napisano
Natomiast wizja lokalna wykazała ..." - hmmm

nic nie napisałeś jakie to jest duże, długość boku ...około ? - przyjmijmy, że ma to kształt zbliżony do kwadratu ....
Napisano
...na rozstaju dróg, gdzie przydrożny Chrystus stał ..."

a na serio - oczywiście to sątylko moje przypuszczenia - musiałbyś u miejscowych zweryfikować.

ja widzę to tak - teren 30x30 metrów, ogrodzony (nie mur, siatka - tylko drewniany płot), w środku kapliczka - lub coś w tych klimatach (figura religijna/krzyż), wokół posadzono drzewa ....

nie wygląda mi to na jakieś siedlisko ....

tyle teorii - praktycznie : w terenie do weryfikacji.
Napisano
jak obstawiam jest sto stary, dobry messtischblatt :) Sygnatura może zatem oznaczać zaun" czyli płot, ogrodzenie, parkan - możliwe, że obsadzone drzewami, w środku jest obiekt z wymiarów podanych przez Ciebie raczej nie był jednak tym o czym pisałem wcześniej- może jakaś kapliczka?
Napisano
Hmmm w tej okolicy naliczyłem 6 takich obiektów. Dwa są od siebie oddalone o jedyne 100 - 150m. Zawsze przy drogach lub w okolicach skrzyżowań. Praktycznie występują w lesie... Myślałem o szkółkach leśnych ale one mają inne oznakowanie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie