Mechoptyk Napisano 29 Listopad 2010 Autor Napisano 29 Listopad 2010 Witam! Szukałem ale nie bardzo mogę ustalić co oznacza ten znak na mapie.
Mechoptyk Napisano 29 Listopad 2010 Autor Napisano 29 Listopad 2010 W terenie wygląda to tak jak na obrazku. Natomiast wizja lokalna wykazała teren obsadzony drzewami prawie pusty w środku.
czubaka Napisano 29 Listopad 2010 Napisano 29 Listopad 2010 z tego co widzę (słabo bo mała fotka) to obszar jest wyniesiony nad okolice. sygnatura może zatem oznaczać skarpę, nasyp. za tym przemawiają także linie upadu" (prostopadłe do krawędzi- chociaż moim zdaniem jest ich trochę mało).Nie znam genezy miejsca, ani okolic. jednak położenie w tak bliskiej odległości może świadczyć o tym że na tym asypie" znajdował się jakiś punkt obserwacyjno-strażniczy tyle na pierwszy rzut oka
Mechoptyk Napisano 29 Listopad 2010 Autor Napisano 29 Listopad 2010 Teren jest gładki - widoczne na zdjęciu lotniczym" podniesienie terenu to efekt otoczki wysokich drzew w niższym lesie. Teren jest otoczony lasem mieszanym umiarkowanej wysokości. Widoczny kwadrat to chyba buki stare jak świat, natomiast w środku jest praktycznie pusta przestrzeń porośnięta niewielkimi krzaczkami.
Mechoptyk Napisano 29 Listopad 2010 Autor Napisano 29 Listopad 2010 Niestety ale mapa nie pozwala na lepszy widok - kolejne powiększenie powoduje już pojawienie się pikseli i zaciemnienie obrazu.
tyfus Napisano 29 Listopad 2010 Napisano 29 Listopad 2010 Natomiast wizja lokalna wykazała ..." - hmmmnic nie napisałeś jakie to jest duże, długość boku ...około ? - przyjmijmy, że ma to kształt zbliżony do kwadratu ....
Mechoptyk Napisano 29 Listopad 2010 Autor Napisano 29 Listopad 2010 Wymiar terenu to około 30x30 m drzewa otaczające mają ponad metr średnicy.
tyfus Napisano 29 Listopad 2010 Napisano 29 Listopad 2010 ...na rozstaju dróg, gdzie przydrożny Chrystus stał ..."a na serio - oczywiście to sątylko moje przypuszczenia - musiałbyś u miejscowych zweryfikować.ja widzę to tak - teren 30x30 metrów, ogrodzony (nie mur, siatka - tylko drewniany płot), w środku kapliczka - lub coś w tych klimatach (figura religijna/krzyż), wokół posadzono drzewa ....nie wygląda mi to na jakieś siedlisko ....tyle teorii - praktycznie : w terenie do weryfikacji.
czubaka Napisano 29 Listopad 2010 Napisano 29 Listopad 2010 jak obstawiam jest sto stary, dobry messtischblatt :) Sygnatura może zatem oznaczać zaun" czyli płot, ogrodzenie, parkan - możliwe, że obsadzone drzewami, w środku jest obiekt z wymiarów podanych przez Ciebie raczej nie był jednak tym o czym pisałem wcześniej- może jakaś kapliczka?
Mechoptyk Napisano 29 Listopad 2010 Autor Napisano 29 Listopad 2010 Hmmm w tej okolicy naliczyłem 6 takich obiektów. Dwa są od siebie oddalone o jedyne 100 - 150m. Zawsze przy drogach lub w okolicach skrzyżowań. Praktycznie występują w lesie... Myślałem o szkółkach leśnych ale one mają inne oznakowanie.
Pytanie
Mechoptyk
Witam!
Szukałem ale nie bardzo mogę ustalić co oznacza ten znak na mapie.
11 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.