nieczuja Napisano 28 Listopad 2010 Autor Napisano 28 Listopad 2010 Widoczne 3 korony na awersie. Nieczyszczona...
tyfus Napisano 28 Listopad 2010 Napisano 28 Listopad 2010 że się tak nieśmiało zapytam : a drugą stronę to ta moneta ma ?
kopijnik2 Napisano 28 Listopad 2010 Napisano 28 Listopad 2010 czytamy1669trzy korony - taki herbwięc wpisujemy w googlehttp://www.google.pl/images?rlz=1C1GGGE_plPL385&q=herb%20trzy%20korony&um=1&ie=UTF-8&source=og&sa=N&hl=pl&tab=wi&biw=1024&bih=677i szukamy kto taką monetę wypuścił w 1669
tyfus Napisano 28 Listopad 2010 Napisano 28 Listopad 2010 dobra - już nie chcę :)1/6 ore, Szwecja, Karl XI (1660-1697)średnica : 25-26 mmwaga : ok. 7,1 gnajprawdopodobniej :)-pozdro-
nieczuja Napisano 28 Listopad 2010 Autor Napisano 28 Listopad 2010 ...i druga, ledwo zdążyłem dodać posta a już odpowiedź. Ale tempo. Zastanawiam się czym czyścić. Na środku coś jakby nalot miedzi.
tyfus Napisano 28 Listopad 2010 Napisano 28 Listopad 2010 hmmm ... do góry nogami dałeś ...to jest miedziak
nieczuja Napisano 28 Listopad 2010 Autor Napisano 28 Listopad 2010 Nie, ma znaki SM co znaczy silver mynt. S z lewej str lwa, a M z prawej. Miedziane miały oznaczenie KM.Znalazłem coś o tym:There was a shortage of silver, but plenty of copper extracted at the Falu copper mine in Sweden in the 17th century. Therefore the coin mintage was shifted to the copper coins, but their purchasing power was like of silver coins. This is what the abbreviation sm" on the obverse means - silvermynt," i.e. there is enough copper in the coin to be equal to the silver coin in value. This caused the copper coins to be much larger and heavier than silver coins.
nieczuja Napisano 28 Listopad 2010 Autor Napisano 28 Listopad 2010 Dziwne, że rewers jest do góry nogami w stosunku do awersu. Może to fals?Dodam, że znalezione niedaleko miejsca obleganego niegdyś przez Szwedów.
tyfus Napisano 28 Listopad 2010 Napisano 28 Listopad 2010 nieczuja .... osłabiasz mnie :))nie wszystkie monety bite są tak jak nasze. u nas nazywałoby się to odwrotka" - u nich normalne - czyli rewers obrócony o 180 st. w stosunku do awersu.
sigis3 Napisano 28 Listopad 2010 Napisano 28 Listopad 2010 Ludzie! ma znaki SM co znaczy silver mynt" - w XVII wieku??Proponuję poczytać COKOLWIEK o monetach, choćby na tym forum, a nie zaczynać od jakichś dziwnych anglojęzycznych stron! I chwilę zastanowić się przed napisaniem czegokolwiek, przeczytać coś innego, porównać (nie wszystko co ktoś wrzucił do netu ma sens). Odwrotka" to też wymysł współczesny (dużo monet z założenia jest tak bitych), do, powiedzmy, końca XVIII ie-odwrotka" to raczej rzadkość. Życzę, żeby po czyszczeniu coś z tej monety zostało. Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.