Skocz do zawartości

srebrna 1669? (nie złona)

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
czytamy
1669
trzy korony - taki herb
więc wpisujemy w google
http://www.google.pl/images?rlz=1C1GGGE_plPL385&q=herb%20trzy%20korony&um=1&ie=UTF-8&source=og&sa=N&hl=pl&tab=wi&biw=1024&bih=677
i szukamy kto taką monetę wypuścił w 1669
Napisano

...i druga, ledwo zdążyłem dodać posta a już odpowiedź. Ale tempo. Zastanawiam się czym czyścić. Na środku coś jakby nalot miedzi.

Napisano
Nie, ma znaki SM co znaczy silver mynt. S z lewej str lwa, a M z prawej. Miedziane miały oznaczenie KM.

Znalazłem coś o tym:
There was a shortage of silver, but plenty of copper extracted at the Falu copper mine in Sweden in the 17th century. Therefore the coin mintage was shifted to the copper coins, but their purchasing power was like of silver coins. This is what the abbreviation sm" on the obverse means - silvermynt," i.e. there is enough copper in the coin to be equal to the silver coin in value. This caused the copper coins to be much larger and heavier than silver coins.
Napisano
Dziwne, że rewers jest do góry nogami w stosunku do awersu. Może to fals?
Dodam, że znalezione niedaleko miejsca obleganego niegdyś przez Szwedów.
Napisano
nieczuja .... osłabiasz mnie :))

nie wszystkie monety bite są tak jak nasze. u nas nazywałoby się to odwrotka" - u nich normalne - czyli rewers obrócony o 180 st. w stosunku do awersu.
Napisano
Ludzie! ma znaki SM co znaczy silver mynt" - w XVII wieku??
Proponuję poczytać COKOLWIEK o monetach, choćby na tym forum, a nie zaczynać od jakichś dziwnych anglojęzycznych stron! I chwilę zastanowić się przed napisaniem czegokolwiek, przeczytać coś innego, porównać (nie wszystko co ktoś wrzucił do netu ma sens). Odwrotka" to też wymysł współczesny (dużo monet z założenia jest tak bitych), do, powiedzmy, końca XVIII ie-odwrotka" to raczej rzadkość. Życzę, żeby po czyszczeniu coś z tej monety zostało. Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie