Anarchista Napisano 1 Grudzień 2010 Share Napisano 1 Grudzień 2010 Ależ proszę nie tworzyć mitów :). Kwas szczawiowy jest trwały na powietrzu, nie zachodzą tu żadne tajemnicze reakcje, które zmieniałyby jego właściwości. Z tego powodu, że jest bardzo stabilnym związkiem jest używany w chemii analitycznej do nastawiana miana roztworu KMnO4. Nie byłoby to możliwe gdyby łatwo ulegał jakimś reakcjom na powietrzu.Jedynie powietrze bogate w amoniak (zasada) mogłoby zneutralizować kwas , ale to zdecydowanie nie są normalne warunki przechowywania, a biorąc pod uwagę jak śmierdzi amoniak to nikt by do takiego pomieszczenia dobrowolnie nie wszedł :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czerkies Napisano 2 Grudzień 2010 Autor Share Napisano 2 Grudzień 2010 To w takim razie, skąd ten jasny kolor na puszce po 10h moczenia...?Przecież dokładnie po wyjęciu ją wyczyściłem i dokładnie natarłem oliwą karabinową..? Jak mogę się z nim uporać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blitzkrieg Napisano 2 Grudzień 2010 Share Napisano 2 Grudzień 2010 Widać kwas wszedł w reakcje z pigmentem farby. Odkręcić się tego nie da. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
groszek37 Napisano 3 Grudzień 2010 Share Napisano 3 Grudzień 2010 Wiem że jest to BARDZO BARDZO trudne (i głupie) Ale chyba to jedyny możliwy sposób. Spróbuj papierem ściernym (jest szansa że cała farba nie weszła w reakcję tylko wierzchnia jej część) Skombinuj papier najlepiej od lakiernika, taki którym szlifuje lakier na samochodzie po lakierowaniu, taki na wysoki połysk (ważne aby był bardzo bardzo drobnoziarnisty, a i jeszcze nie przesadzaj aby za dużo nie zeszlifować) [o ile wewnątrz jest dobra farba] no to chyba jedyny sposób (najdrobniejszy jest 2500 i taki proponuję najlepiej nie na sucho, można w wodzie lub w nafcie wg Wikipedii, w naszym przypadku chyba lepiej naftą) P. S. Piszcie odpowiadajcie, jestem ciekaw czy się uda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czerkies Napisano 3 Grudzień 2010 Autor Share Napisano 3 Grudzień 2010 Witam, zanim jeszcze wezmę się za papier, ścierną polerską Automax" lub Tempo" Ciekawe, czy się uda, bo szkoda by tak została... Dam znać jak pójdzie.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.