tomek64 Napisano 24 Listopad 2010 Autor Napisano 24 Listopad 2010 Ostatnio na carskim poligonie wykopałem kilka takich łusek, a w środku były korkowe przybitki ( ???)ułozone warstwowo. Spłonki są zbite. Macie koledzy jakies sugestie co do powodu wypełnienia wystrzelonych łusek korkowymi podkładkami ?
tomek64 Napisano 24 Listopad 2010 Autor Napisano 24 Listopad 2010 Ostatnio na carskim poligonie wykopałem kilka takich łusek, a w środku były korkowe przybitki ( ???)ułozone warstwowo. Spłonki są zbite. Macie koledzy jakies sugestie co do powodu wypełnienia wystrzelonych łusek korkowymi podkładkami ?
chudy.onyx Napisano 24 Listopad 2010 Napisano 24 Listopad 2010 Może łuska posłużyła jako otwornica ? A z racji tego że trudno z niej jest wyciągnąć odpad po wykonaniu otworu, został on w środku.
Ave Danzig Napisano 24 Listopad 2010 Napisano 24 Listopad 2010 łuska ma prostą szyjkę czy trochę zawiniętą do wewnatrz ?
Martian Napisano 24 Listopad 2010 Napisano 24 Listopad 2010 W całości pocisk ołowiany w berdanie był owijany cienieńkim papierem może i jako przybitkę prochu stosowano jakieś inne materiały...???
Ave Danzig Napisano 25 Listopad 2010 Napisano 25 Listopad 2010 Może to być to, choć z doświadczenia wiem że były robione z parafiny a nie z korka. Niestety nie umiem przetłumaczyć tego słowa просальник"Pzdr.AD
Pytanie
tomek64
Ostatnio na carskim poligonie wykopałem kilka takich łusek, a w środku były korkowe przybitki ( ???)ułozone warstwowo.
Spłonki są zbite. Macie koledzy jakies sugestie co do powodu wypełnienia wystrzelonych łusek korkowymi podkładkami ?
5 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.