Norberet Napisano 15 Listopad 2010 Autor Share Napisano 15 Listopad 2010 Witam serdecznie wszystkich czytających post:).Mam pytanie, jestem w posiadaniu przedmiotu, wykopanego z ziemi, który przeleżał tam od Naszego września. Ma on zapieczone sróby, które są również zardzewiałe, główki i przecięcie na śróbokręt są widoczne, ale za chol.. nie chcą sie nawet ruszyć. Pomóżcie mi proszę, jak postąpić, żeby udało się je odkręcić, gdyż w przypadku ich wyłamania lub innego uszkodzenia fanta trafi szlag. Fant już jest po elektrolizie i inne elementy udało sie rozruszać, ale śrób niestety nie.. Może ktoś zna sposób, aby mi pomóc. Zdjęć niestety nie posiadam i nie posiadał nie będę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 15 Listopad 2010 Share Napisano 15 Listopad 2010 Namoczyć w czymś penetrującym. Dobrze w nie stuknąć. Odkręcać śrubokrętem udarowym, końcówka musi być idealnie dopasowana. Inna obcja to palnik i podobnie udarowiec.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Norberet Napisano 15 Listopad 2010 Autor Share Napisano 15 Listopad 2010 Dzięki kolego za odpowiedź, palnik, tzn. jaki??Na poczatek spróbuje w WD40 i śrubokrętem udarowym, a jak nie ruszy, to z tym palnikiem popróbuje. Tylko jeżeli możesz to opisz to kolego... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
samter Napisano 15 Listopad 2010 Share Napisano 15 Listopad 2010 W podobnych wypadkach robiłem tak: na początku wd40, później palnik z wyczuciem, trochę opukałem drewnianym młotkiem, znowu palnik - po tym puszczało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 15 Listopad 2010 Share Napisano 15 Listopad 2010 Stuknoąć trzeba konkretnie, przykładasz wybijak i walisz młotkiem. Palnik taki jak do spawania, acetylenowy. Tu trzeba wyczucia. metal musi złapać kolor, trzeba troszke odczekać aby przestygło ale było gorące i wtedy. Tego nie da się wytłumaczyć na odległość, to trzeba przynajmniej zobaczyć. Raczej poszukaj spawacza z wprawą.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
samter Napisano 15 Listopad 2010 Share Napisano 15 Listopad 2010 ja robiłem zwykłym na propan-butan i dawało rade, no chyba, że grubsze rzeczy - to acetylen. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zabi Napisano 16 Listopad 2010 Share Napisano 16 Listopad 2010 Najlepiej jak rozgrzejesz palnikiem i do zimnej wody, żeby dostało szoku termicznego, wtedy powinno pójść Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Norberet Napisano 16 Listopad 2010 Autor Share Napisano 16 Listopad 2010 Bardzo dziękuję za odpowiedzi, jedną kontrującą odkręciłem tym sposobem na udar, poszło dalej do ropki i czekamy w razie czego będę kombinował palnikiem:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzieci3 Napisano 17 Listopad 2010 Share Napisano 17 Listopad 2010 Musisz się liczyć z konsekwencją użycia palnika.Mniej więcej kojarzę o które śruby Ci chodzi.Musisz zapytać siebie co chciałbyś ocalić z tych części?Pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Norberet Napisano 18 Listopad 2010 Autor Share Napisano 18 Listopad 2010 Właśnie chodzi mi o to, aby uratować jak najwięcej, bo mogę sróby wyrwać, lub złamać, ale jak odkręce to co zostało? więc najlepiej by było jakby udało sie je odkręcić tak jak tą kontrującą. jeżeli jedna ruszyła i to pozostałe po leżeniu w ropie może uda się odkręcić, a jakie będą konsekwencjie użycia palnika?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudy.onyx Napisano 18 Listopad 2010 Share Napisano 18 Listopad 2010 Do penetracji najlepsza jest nafta, stosuje się ją nawet do szukania mikropęknięć, palnik z własnego doświadczenia ci powiem że jeśli go użyjesz odpowiednio to wszystko będzie w porządku i śruba na pewno puści. Grunt aby to bił palnik acetylenowo tlenowy z jak najmniejszą końcówką i malutkim płomieniem podgrzejesz tylko śrubę. Uważaj aby jej nie nadtopić. Rozgrzewasz do czerwoności i zostawiasz aby wystygła. Tlenki wówczas odczepią się od stali i będzie można wykręcić śrubę. Jeśli to nie pomoże to ostatecznością jest spawarka typu TIG i dokładny spawacz. Zdrową śrubę dokładnie spawasz do łba tej zastanej i jak wystygnie starasz się odkręcić, i pamiętaj nie studź tego w wodzie bo się zahartuje i stanie się kruche. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Norberet Napisano 23 Listopad 2010 Autor Share Napisano 23 Listopad 2010 Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc i informację, śruby odkręcone i nieuszkodzone:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horhe Napisano 23 Listopad 2010 Share Napisano 23 Listopad 2010 a teraz podkręć swoją ortografię, bo w oczy kłują te Twoje ŚRÓBY Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Norberet Napisano 24 Listopad 2010 Autor Share Napisano 24 Listopad 2010 Oj, wiem babola strzeliłem straszliwego z tą ortografią, ale dopiero po napisaniu i wysłaniu się spostrzegłęm. troszkę kapa:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.