qviatus Napisano 14 Listopad 2010 Autor Napisano 14 Listopad 2010 Witam,bardzo proszę o identyfikację powyższego guzika.Wyorany na polu gdzie toczyły się m.in. walki w I wojnie światowej,domyślam się że to żołnierski, carski guzik,średnica 22 mm,awers gładki - lub zatartyrewers sygnowany - i tu mam problem; nie mogę odczytać kto jest producentem, i jak wygląda pełny napis,to co udało mi się odczytać to БР. БУНД???" - dalszy ciąg wyrazu nieczytelny, gdzieniegdzie wychodzą jeszcze jakieś rosyjskie litery ale nie da się ich oczytać...czy ktoś z forumowiczów spotkał podobne napisy na guziku?dodam jeszcze że nie jest to raczej firma Braci Buch (wyraźne БР. БУНД???")będę wdzięczny za pomoc
8total4 Napisano 15 Listopad 2010 Napisano 15 Listopad 2010 znaszano je prawdopodobnie ze starych zapasów.formalnie piechota w 1904r dostała guziki z orłem, ale także gładkie trafiają się podobno na pobojowiskach z 1wś.pozdro.
qviatus Napisano 15 Listopad 2010 Autor Napisano 15 Listopad 2010 dzięki,.. a może ktoś z forumowiczów wie czym wyczyścić ten rdzawy nalot aby nie zniszczyć guzika? ... może WD40?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.