Skocz do zawartości

Trzy guziki

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Proszę o identyfikacje trzech guzików znalezionych w szufladzie.Pierwsze dwa od lewej mają z tyłu sygnaturę ŁZG i numer sztancy.Ostatni bez sygnatur.Najbardziej interesuję mnie ten pierwszy z kotwicą i kołem zębatym,pozostałych raczej się domyślam,ale proszę również Was o zdanie w ich sprawie.
Dziękuję i pozdrawiam

• 5 months later...
Napisano
Tak się składa,że udało mi się już wcześniej z identyfikować ów guzik[kotwica i koło zębate] i nie jest to typowy guzik z okresu I wojny,co próbował sugerować poniżej kolega morro 80.
Jest to guzik dla cywilnych pracowników Stoczni Marynarki Wojennej w Gdyni.Guziki tego wzoru były produkowane od ok.połowy lat 50-tych.
Napisano
Typowo marynarski z okresu I WŚ

tylko może lepij jak sie nie wie
nie wprowadzac w błąd.

mowienie jest srebrem, a milczenie złotem podobno
Napisano
A ten z syreną .Guzik z Syrenką warszawską. Tego typu guziki były noszone przez różnych urzędników w Warszawie. Noszono je równolegle z typowymi dla danego urzędnika guzikami. Może chciano wprowadzić jeden typ guzików dla wszystkich urzędników i służb miejskich (tramwajarze, listonosze, energetycy itp.).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie