melajda95 Napisano 13 Listopad 2010 Autor Napisano 13 Listopad 2010 Proszę o identyfikacje trzech guzików znalezionych w szufladzie.Pierwsze dwa od lewej mają z tyłu sygnaturę ŁZG i numer sztancy.Ostatni bez sygnatur.Najbardziej interesuję mnie ten pierwszy z kotwicą i kołem zębatym,pozostałych raczej się domyślam,ale proszę również Was o zdanie w ich sprawie.Dziękuję i pozdrawiam
morro1980 Napisano 7 Maj 2011 Napisano 7 Maj 2011 1. Typowo marynarski z okresu I WŚ. Ale intryguje mnie to koło .
melajda95 Napisano 7 Maj 2011 Autor Napisano 7 Maj 2011 Tak się składa,że udało mi się już wcześniej z identyfikować ów guzik[kotwica i koło zębate] i nie jest to typowy guzik z okresu I wojny,co próbował sugerować poniżej kolega morro 80.Jest to guzik dla cywilnych pracowników Stoczni Marynarki Wojennej w Gdyni.Guziki tego wzoru były produkowane od ok.połowy lat 50-tych.
morro1980 Napisano 7 Maj 2011 Napisano 7 Maj 2011 Dlatego właśnie wyszukuje tu stare nn tematy, w celu pomocy pytającym :)
jarzabek Napisano 7 Maj 2011 Napisano 7 Maj 2011 Typowo marynarski z okresu I WŚtylko może lepij jak sie nie wienie wprowadzac w błąd.mowienie jest srebrem, a milczenie złotem podobno
morro1980 Napisano 7 Maj 2011 Napisano 7 Maj 2011 Po to jest to forum szanowny kolego, żeby dac jakiś trop, zeby cokolwiek pomóc.
bero501 Napisano 7 Maj 2011 Napisano 7 Maj 2011 A ten z syreną .Guzik z Syrenką warszawską. Tego typu guziki były noszone przez różnych urzędników w Warszawie. Noszono je równolegle z typowymi dla danego urzędnika guzikami. Może chciano wprowadzić jeden typ guzików dla wszystkich urzędników i służb miejskich (tramwajarze, listonosze, energetycy itp.).
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.