Skocz do zawartości

Proxima- zakup cewki DD

Mazow

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam,
Zamierzam dokupić do proximy nową cewkę DD.
Zastanawiam się, czy poprawią się w znaczącym stopniu osiągi na cewce DD. Czy ktoś z posiadaczy proxim przymierza się do kupna cewki DD.
Napisano
Cytując Pana Arkadiusza

eoretycznie masz rację.I teoretycznie zgadzam się z Tobą. Ale ja jestem starym praktykiem i robiłem małe sondy pod konkretny istniejący wykrywacz. Na cewce standardowej i na standardowym filtrze zasięg Argo na 5 gr. w powietrzu to około 40 cm. Mając detektor o takim potencjale całkiem świadomie zrobiłem małe sondy. Małe sondy co prawda zasięg w powietrzu mają mniejszy ( o jakieś 5 cm ), ale to co zostaje to i tak bardzo dużo. Ale za to pracuje się małą sondą - a to ma zalety bezapelacyjnie kompensujące spadek zasięgu. Mała sonda lepiej wybiera monety wśród śmieci. Mała sonda DD ma lepszy stosunek sygnału użytecznego / sygnał od gruntu.

Detektor to nie tylko zasięg w powietrzu. "
Napisano
Witam !

Pasują, trzeba tylko przy zakupie sondy DD podesłać wykrywacz do zmiany oprogramowania do wersji 3.0.
Zasięg na cewce DD w powietrzu jest mniejszy niż na sondzie 24cm. Tylko nie o to chodzi - porównanie zasięgu sondy DD i koncentrycznej w powietrzu można sobie w buty wsadzić.... Sonda DD ma mniejsze spadki zasięgu w gruncie niż sonda koncentryczna ( mówię o pracy na dynamice z dyskryminacją ) , i w wielu miejscach to właśnie sonda DD będzie lepsza głębokościowo w gruncie.
Druga sprawa to jej niewielki rozmiar pozwalający wybierać drobnicę wśród śmieci.

pozdrawiam .
  • 1 month later...
Napisano
Mam pytanko Panie Arku:
Jakie różnice są w proximie po podpięciu sondy CC?
Można liczyć na lepsze osiągi w stosunku do standardowej sondy?
  • 2 weeks later...
Napisano
Co do eliptycznej cewki to różnica jest taka że masz trochę mniejszy zasięg ale za to jest ona lżejsza i poręczniejsza i łatwiej ja namierzyć cel.
Napisano
Kiedyś wysłałem do Pana ikt" kilka pytań w sprawie nowych cewek. Bardzo szybko otrzymałem taką oto odpowiedź. Myśl,że może być ona użyteczna w tym wątku.

DD ma lepszą separację sygnału użytecznego od sygnału od gruntu. Wprost : ma najmniejsze spadki zasięgu w gruncie w pracy dynamicznej na dyskryminacji.
CC : sonda służąca do poszukiwań monet wśród stalowych śmieci.
Czyli obydwie są lepsze na monety od standardowej , ale DD jeśli zależy nam na głębokości , CC jeśli na dyskryminacji.
Pozdrawiam!"

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie