wirro Napisano 3 Listopad 2010 Autor Napisano 3 Listopad 2010 jak w temacie da się doczyścić ?podejrzewam że moje dotychczasowe działania były niewłaściwe (czyszczenie szczoteczką)ale nie spodziewałem się jakiś rewelacji a tu niespodzianka zaczynają się pokazywać litery ...wiec teraz chciałbym jakoś tak mniej inwazyjnie to oczyścić.Podpowie ktoś ?
wirro Napisano 3 Listopad 2010 Autor Napisano 3 Listopad 2010 no i jak zawsze zapomniałem fotkę dodać...
zabi Napisano 3 Listopad 2010 Napisano 3 Listopad 2010 Wygląda na miedziane 5 kopiejek, jak widać stan agonalny i raczej niewiele się z tego wyciągnie. Są różne sposoby czyszczenia monet tego typu: oliwa z oliwek, woda utleniona, elektroliza. Ja proponuje pomoczyć najpierw w wodzie utlenionej, jak to nic nie da wtedy spróbować elektrolizę, ale jak mówię szału nie będzie.Pozdrawiam
Anarchista Napisano 3 Listopad 2010 Napisano 3 Listopad 2010 A ja podejrzewam, że czyszczenie szczoteczką było właściwym wyborem - moneta się oczyszcza, zniszczeń nie widać. Ja bym kontynuował.
wirro Napisano 3 Listopad 2010 Autor Napisano 3 Listopad 2010 na razie zamoczyłem w wodzie utlenionej zobaczę co będzie się działo, za parę dni jak nie będzie efektu wrócę do szczoteczki :)dziękuje że rady (oraz identyfikację)
dzieci3 Napisano 3 Listopad 2010 Napisano 3 Listopad 2010 Tu już i kadzidło niewiele pomoże,jeśli coś się utleniło to tak jakby już było po ptokach.Ale próbuj-może innego koloru tylko złapie.Pzdr.
makul Napisano 8 Listopad 2010 Napisano 8 Listopad 2010 Nic z tego nie będzie. O ile się orientuję po oliwie jest szansa że wyjdzie ci coś w rodzaju cienia" tego co było wybite - chociaż u mnie mogło to być tylko złudzenie optyczne (stan monety był podobny).A swoją drogą - ciekawa nazwa znaleziska;)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.