poldek175 Napisano 2 Listopad 2010 Autor Share Napisano 2 Listopad 2010 Panie i Panowie,jak doprowadzić ją do świetności i zabezpieczyć przed tak zwanązarazą cynkową"?Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lina_90 Napisano 3 Listopad 2010 Share Napisano 3 Listopad 2010 Z tego co doczytałem to kwasek cytrynowy usuwa zarazę cynkową, później dobrze byłoby to natłuścić czymś jakimś olejem ewentualnie wosk pszczeli rozpuścić w benzynie i wymalować odznakę dokładnie. Benzyna odparuje cienka warstwa ochronna pozostanie. Czyściłem już parę cynkowych rzeczy tym, metoda dobra zarazę rzeczywiście usuwa. Tylko np wyjmuj i płucz ją co 15 minut. Licz się z tym ,że ta ciemna patynka zejdzie. Po jakimś czasie znów trochę pociemnieje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lina_90 Napisano 3 Listopad 2010 Share Napisano 3 Listopad 2010 Przepraszam ,że w dwóch postach. Patrząc na stan odznaki myślę ,że zbędna będzie kąpiel, wystarczy moim zdaniem jedynie zakonserwować ewentualnie przemyć jeszcze wodą i szczoteczka z miękkim włosiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
poldek175 Napisano 3 Listopad 2010 Autor Share Napisano 3 Listopad 2010 Jest już umyta,właśnie w taki sposób jak napisałeś,a teraz moczy się w oliwce z oliwek.Mam nadzieję,że to jej nie zaszkodzi:)Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.