Luftlander Napisano 2 Listopad 2010 Autor Napisano 2 Listopad 2010 Na jednym ze stron umieszczono takie zdjęcie z polakami i powstała dyskusja z jakiego okresu pochodzi to zdjęci. Odznaki POS sugeruje że przed 1939 rokiem ale te czapki i gimnastiorki".
dudzin Napisano 2 Listopad 2010 Napisano 2 Listopad 2010 Wg mnie odznaki POS i Odznaki Strzeleckie, orzełki z koronami definitywnie wskazują na okres II RP. Jak dla mnie to któryś z pułków szwoleżerów lub KOP, stąd okrągłe czapki. A gimastiorki były spotykane w przedwojennej kawalerii dość pwoszechnie.
kowalinho Napisano 2 Listopad 2010 Napisano 2 Listopad 2010 Ja jednak stawiam na KOP. U żadnego nie widzę ani proporczyków, ani monogramów pułkowych, ani odznak pułkowych, które noszono nagminnie w pułkach kawalerii na kurtkach letnich, wbrew rozkazowi. Otok też nie bardzo pasuje na amarantowy/biały/żółty.Kawaleria lubiła jednak bardziej lanserskie zdjęcia, szable i te sprawy ;-)
Pytanie
Luftlander
Na jednym ze stron umieszczono takie zdjęcie z polakami i powstała dyskusja z jakiego okresu pochodzi to zdjęci. Odznaki POS sugeruje że przed 1939 rokiem ale te czapki i gimnastiorki".
2 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.