Skocz do zawartości

Zaskakujące odkrycie na polu! Rolnik znalazł...

Rekomendowane odpowiedzi

Niezwykłego odkrycia dokonał jeden z rolników z okolic Siedlisk (woj. lubelskie). Przez przypadek trafił na wydrążony pod ziemią wielki tunel

Gospodarz od rana pracował na swoim polu tuż za wsią. Nagle jedno z kół kombajnu do zbioru buraków zapadło się głęboko pod ziemię. Rolnik z dużym trudem uwolnił maszynę z pułapki, a kiedy odjechał na bezpieczną odległość ze zdziwieniem zauważył, że tuż za nim pojawiło się wejście do podziemnego tunelu. Dokąd prowadzi podziemna droga, na razie nie wiadomo. W najbliższych dniach mają ją zbadać specjaliści.

Tunel ma ok. 2,5 do 3 metrów wysokości i dwa metry szerokości. Rolnik zgłosił sprawę do urzędu gminy, ale nikt nie zajął się do dziś sprawą - dodaje Dziennik Wschodni". Prawdopodobnie to pozostałość po dawnych fortyfikacjach. - Gdy chodziłem do podstawówki, słyszałem pewną historie o tunelach ciągnących się z Siedlisk do Łopiennika, lecz większość ludzi mówiła że to jedynie bajeczka. Teraz wychodzi, że to jednak była prawda mówi rozmówca lokalnej gazety.

http://www.fakt.pl/Zaskakujace-odkrycie-na-polu-Rolnik-znalazl-,artykuly,86642,1.html

Mam deja vu :)
Jakiś miesiąc temu brykam sobie po polu w okolicach Poznania. Nic nie wyszło więc zbieram się do furki. Podchodzi dziwny ludź z psem i mówi i jak, znalazł Pan to o czym ja wiem że Pan tego szukał"? Ja mu na to że szukam drobinicy i zatrzymałem się przy tym polu przez przypadek, ot tak, na czuja. A koleś, że przez przypadek to się nic nie dzieje i on swoje wie bo w dobrym miejscu szukałem. Dalej mówi, pan na pewno wie jaka była historia tego miejsca a ja widziałem to czego pan szuka". Ja mu na to, że nie wiem o czym on mowa ale chętnie posłucham. I historia wyglądała bardzo podobnie, na pole wjechał cięższy sprzęt, i niedaleko od miejsca w którym staliśmy jadna oś się zapadła. Wyciągali drania 2 ciągnikami. W miejscach kół 2 dziury a pod spodem tunel 2-2,5m. Gość mówi, że nie wie dlaczego ale od razu wszystko zasypano i życie toczy się jakby nic się nie stało.

Ja tam w takie historie nie wierzę ale jako ciekawostkę podaję.
Miejsce to znajduje się przy sporej wielkości zespole zabudowań o przeznaczeniu roliniczym w przylegającej do Poznania sypialni.

Pozdrowionka

A co na to ARCHEOLODZY. Przecież nie można pozwolić aby poszukiwacze" tam dotarli. To jest ciekawa sytuacja - ostatnio poczytałem sobie fora archeologów - wiele ciekawych rzeczy dowiedziałem się na temat poszukiwaczy" i szkód jakie wyrządzają. Ciekaw że tu takie archeologiczne odkrycie - a oni się nie interesują takimi odkryciami - tylko komentują jak to poszukiwacze po wyciągnięciu monety z ziemi naruszają i rabują stanowiska archeologiczne - szkoda gadać.

bo dla nich ważne są tylko znaleziska, które mają 1000lat reszta powinna pozostać w ziemi np przez następne 950lat, odpowiedznio zgnić i dopiero wtedy nabierze to coś wartości.

np zamek z XIIw jest ok choć jest ruiną totalnaą w formie obrysu na ziemi a fort z XIXw powinien odpowiednio się rozwalić i za 500 lat będzie godny ratowania i badania

Tego lata byłem na polu gdzie były trzy głębokie dziury po (ok 1,5m głębokosci) były oddalone od siebie kilka metrów, wykrywacz nic nie wskazywał, nie było śladów żeby tam sprzęt rolniczy wpadł. po prostu się zapadły. Czy jakiś tunel? hmm

Dziura na polu....godna uwagi,niech polscy archeolodzy" wylecą przez tą dziurę do Australii to będzie nowa wielka dziura w Polskiej archeologii!!!A my będziemy mieć spokój z tą dziurą w ich głowie z której ciągle wychodzą ich płacze na temat tych podłych detektorystów, co dewastują ich dziury archeologiczne.Tooo jest dopiero dziuraaaa!

W Łodzi przy poszerzaniu Pabianickiej wiele lat temu również natrafiono na tunel ciągnący sie podobno od zakładów Horaka w stronę lotniska ( tak mówią starsi mieszkańcy )
Oczywiście po paru dniach ekscytacji , dziurę zasypano i wylano tam asfalt.....czy ktoś to badał nie wiem , ale pewnie nie.....

Na ulicy Narutowicza sam właziłem do pięknej psudogotyckiej piwnicy odkrytej przypadkowo podczas zakładania kanalizacji.Kamienica ma raptem sto lat , ale przed wojną należała wraz z sąsiednimi do bogatej żydowskiej rodziny.Staruszek mieszkający tam '' od zawsze '' twierdzi , że te piwnice były również pod sąsiednimi domami w okolicy.....przed wojną wykorzystywano je jako magazyny towarów wszelakich.Niestety ówczesny administrator nie zgodził się na żadne '' ekscesy '' i kazał wszystko zasypać.........szkoda.

Empai, w Łodzi to był podziemny szpital zbudowany przez Niemców. Wiadomo o nim było dużo wcześniej niż budowano jezdnię na Pabianickiej. Istnieje, dość ułomna, ale zawsze, dokumentacja (plan) tego obiektu sporządzony przed jego zasypaniem.

Szym....
O szpitalu faktycznie wiadomo było już wcześniej , ale jak dotąd nikt nie jest w stanie przedstawić jakichkolwiek twardych dowodów na jego istnienie.......jeden z miłośników Łodzi o wiedzy o wiele większej niż ja , lokalizuje ten hipotetyczny szpital zdecydowanie bliżej lotniska....od Pabianickiej do lotniska jest jakby nie było parę kilometrów....czyli nikt nic nie wie , ale zmarnowano szansę by to sprawdzić....na pozostałości szpitala w każdym razie to nie wyglądało....poza tym po drugiej stronie Pabianickiej , za zakładami Horaka , jeszcze w latach 80-tych było coś co wyglądało na wejście do tunelu lub schronu ( też zasypane )

Muszę sprawdzić czy u znajomych zachowały się jakieś zdjęcia z ostatniej eksploracji.U Horaka były conajmniej dwa intrygujące wejścia. Zapomniałeś jeszcze o mitycznym tunelu z knajpy Lotnicza" (niegdyś klubu oficerskiego Luftwaffe) na lotnisko na Lublinku - chociaż prawdopodobnie był to tylko tunel ewakuacyjny ze schronu w piwnicach, wychodzacy koło muru pobliskiego cmentarza

Mityczny tunel z '' Lotniczej '' też pozostanie już na wieki mityczny....teraz tam kościół i plebania....

A jakbyś Szym wygrzebał te zdjęcia , byłbym bardzo wdzięczny za wrzucenie ich do wątku lub mejlem do mnie , to przecież historia naszego miasta i warto je zachować...dzięki i pozdrawiam...EMPAI

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie