piotrek55 Napisano 26 Październik 2010 Autor Napisano 26 Październik 2010 średnica: 18mm, podszyty materiałem, zapewne cywilny ale prosze o wydadowanie, i ewentualnie jego zastosowanie, matula powiedziała mi że kiedyś podszywane materiałem były guziory od pościeli, ale wole sie upewnic na forum.
Martian Napisano 26 Październik 2010 Napisano 26 Październik 2010 pewnie guzik ogólnego zastosowania i przed i po wojenny. Takie obszywane widziałem też na koszulach (podobno WP-przedwojennych) ze stójką. Długi rękaw, rozpięcie 1/3 długości, wciągane przez głowę. Mankiety zapinane. Coś bawełna z lnem bo strasznie się gniotło? Jak ktoś widział i wie to przy okazji proszę o potwierdzenie lub zaprzeczenie...
tyfus Napisano 26 Październik 2010 Napisano 26 Październik 2010 nie tylko.w wojsku w czasach PRL-u, wydawane były gustowne" kalesony - przy nich też takie guziki stosowano.oczywiście przy pościeli również.czy przy koszulach ? tego nie wiem ...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.