Pirat_V Napisano 26 Październik 2010 Autor Napisano 26 Październik 2010 Dobry wieczór,planuję zakup wykrywacza jednego z dwóch wyżej wymienionych.Dotychczas miałem do czynienia z chińskim badziewiem oraz zaliczyłem kilka sesji na Ace 250 kolegi.Przewertowałem już wszystko co można było na ten temat. Wiem, że są to dwa różne wykrywacze. Sprawa się rozbija o to, czy kupić używanego XLT od jakiegoś Polaka z Filadelfi czy też wziąć nowego F5 z gwarancją na 2 lata.Proszę o opinie rzetelne i na temat.Pozdrawiam.
piuro Napisano 27 Październik 2010 Napisano 27 Październik 2010 nie miałem nigdy ani tego ani tamtego, jesli waga ci nie przeszkadza to wez xlt, a jak masz kupowac f5, to proponowałbym dac se spokój i kupic cos lepszego,poczekac idzie zima i na wiosne x 705, omege , f 75,t2
draven85 Napisano 28 Październik 2010 Napisano 28 Październik 2010 piuro w innym temacie pytasz o omegę, tutaj odradzasz F5 a przecież to prawie ten sam wykrywacz...
piuro Napisano 28 Październik 2010 Napisano 28 Październik 2010 omega troszke fajniejsza, fisher to ma gałek jak w kombajnie,czytelniejsza omega jest i polecam
Grzegorz42 Napisano 28 Październik 2010 Napisano 28 Październik 2010 Witam. mam i xlt spectrum i omegę 8000.natomiast co do F-70 to konstrukcyjnie bardzo podobny do omegi - cewka ta sama!!! różnica polega tylko na napisie fisher, wagowo też zbliżony do omegi.omega ma bardzo proste menu i zapewne nie odbiega zasięgami od F-70 nie robiłem testów.co do xlt jest to dobry wykrywacz może na początku trochę trudny w użytkowaniu ( mnogość ustawień itp) choć można z powodzeniem chodzić na ustawieniach fabrycznych i wyciągać to co inni pomineli.faktem jest również że xlt nie należy do lekkich wykrywaczy ale jak chodziłeś z chinolami to waga nie powinna być przeszkodą. dyskryminacja we wszystkich trzech detektorkach jest dobra.pozdrawiam
jacho Napisano 28 Październik 2010 Napisano 28 Październik 2010 Omega pracuje na 7.8 a F70 na 13Khz. Przestańta pitolić że to podobne wykrywacze i identyczne cewki. Jeśli ktoś twierdzi że różnica jest jedynie w napisie jest ignorantem, któremu nie chce się godzinki poczytać o wpływie częstotliwości na wielkość znajdki lub metal z jakiego jest wykonana.
draven85 Napisano 28 Październik 2010 Napisano 28 Październik 2010 dokładnie w dodatku sprzedawcy sami mówią , że omegę można porównać do F5 a na forum ciągle jest porównywana do F70 bo podobnie wygląda..
Maćko Napisano 28 Październik 2010 Napisano 28 Październik 2010 Co do XLT to bym nie przesadzał z tą wagą :).Jeśli z kanarka chcesz wejść na XLT ,to nie wiem czy to dobry pomysł.Jest to skomplikowany sprzęt i zajmie ci duuuużo czasu zanim go ogarniesz.Ustawienia fabryczne według mnie służą WYŁĄCZNIE na krótkie zapoznanie się z tym wykrywaczem.Generalnie nie polecam xlt na tym etapie.Jest to świetny sprzęt ale dla ludzi lubiących ,,grzebać'' w ustawieniach i poznawać sprzęt długo i namiętnie.O F5 nie będe się wypowiadał ponieważ tego sprzętu nie znam.Pozdro
Enders Napisano 28 Październik 2010 Napisano 28 Październik 2010 Widzę, że niezbyt się koledzy orientują w F5 i pochodnych. Jakby nie patrzeć, Omega, T2, F70/75 i inne będą lepsze. Różnica pomiędzy F5 a Omegą jest dość duża. Na pierwszy ogień idzie zła identyfikacja metalu - zbyt często detektor się myli lub szaleje" (F5). W dodatku Omega ma tę samą ilość pracogodzin w porównaniu do F5, a potrzeba tylko jednej baterii 9V (F5 wymaga 2 sztuk).No i Omega jest prostsza w obsłudze.F70 trzeba by było bardziej porównywać do modelu Teknetics G2, niż do Omegi. A z kolei model T2 - do F75.Pozdrawiam!
dzieci3 Napisano 28 Październik 2010 Napisano 28 Październik 2010 Wez XLT,jest skomplikowany,ale jak go poznasz nie będziesz żałował.Z pewnością to tak duuuużo nie potrzeba czasu dla ozgarniętego".Pzdr.
draven85 Napisano 28 Październik 2010 Napisano 28 Październik 2010 F70 trzeba by było bardziej porównywać do modelu Teknetics G2, niż do Omegi"Enders jasne , że wszystko można do siebie porównywać tylko pozostaje kwestia trafności tego porównania i jego sens...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.