Skocz do zawartości

Używany White's XLT vs. nowy Fisher F5

Pirat_V

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dobry wieczór,
planuję zakup wykrywacza jednego z dwóch wyżej wymienionych.
Dotychczas miałem do czynienia z chińskim badziewiem oraz zaliczyłem kilka sesji na Ace 250 kolegi.
Przewertowałem już wszystko co można było na ten temat. Wiem, że są to dwa różne wykrywacze. Sprawa się rozbija o to, czy kupić używanego XLT od jakiegoś Polaka z Filadelfi czy też wziąć nowego F5 z gwarancją na 2 lata.
Proszę o opinie rzetelne i na temat.
Pozdrawiam.
Napisano
nie miałem nigdy ani tego ani tamtego, jesli waga ci nie przeszkadza to wez xlt, a jak masz kupowac f5, to proponowałbym dac se spokój i kupic cos lepszego,poczekac idzie zima i na wiosne x 705, omege , f 75,t2
Napisano
Witam. mam i xlt spectrum i omegę 8000.natomiast co do F-70 to konstrukcyjnie bardzo podobny do omegi - cewka ta sama!!! różnica polega tylko na napisie fisher, wagowo też zbliżony do omegi.omega ma bardzo proste menu i zapewne nie odbiega zasięgami od F-70 nie robiłem testów.co do xlt jest to dobry wykrywacz może na początku trochę trudny w użytkowaniu ( mnogość ustawień itp) choć można z powodzeniem chodzić na ustawieniach fabrycznych i wyciągać to co inni pomineli.faktem jest również że xlt nie należy do lekkich wykrywaczy ale jak chodziłeś z chinolami to waga nie powinna być przeszkodą. dyskryminacja we wszystkich trzech detektorkach jest dobra.pozdrawiam
Napisano
Omega pracuje na 7.8 a F70 na 13Khz. Przestańta pitolić że to podobne wykrywacze i identyczne cewki. Jeśli ktoś twierdzi że różnica jest jedynie w napisie jest ignorantem, któremu nie chce się godzinki poczytać o wpływie częstotliwości na wielkość znajdki lub metal z jakiego jest wykonana.
Napisano
Co do XLT to bym nie przesadzał z tą wagą :).Jeśli z kanarka chcesz wejść na XLT ,to nie wiem czy to dobry pomysł.Jest to skomplikowany sprzęt i zajmie ci duuuużo czasu zanim go ogarniesz.Ustawienia fabryczne według mnie służą WYŁĄCZNIE na krótkie zapoznanie się z tym wykrywaczem.Generalnie nie polecam xlt na tym etapie.Jest to świetny sprzęt ale dla ludzi lubiących ,,grzebać'' w ustawieniach i poznawać sprzęt długo i namiętnie.O F5 nie będe się wypowiadał ponieważ tego sprzętu nie znam.Pozdro
Napisano
Widzę, że niezbyt się koledzy orientują w F5 i pochodnych.

Jakby nie patrzeć, Omega, T2, F70/75 i inne będą lepsze.

Różnica pomiędzy F5 a Omegą jest dość duża.

Na pierwszy ogień idzie zła identyfikacja metalu - zbyt często detektor się myli lub szaleje" (F5). W dodatku Omega ma tę samą ilość pracogodzin w porównaniu do F5, a potrzeba tylko jednej baterii 9V (F5 wymaga 2 sztuk).

No i Omega jest prostsza w obsłudze.

F70 trzeba by było bardziej porównywać do modelu Teknetics G2, niż do Omegi. A z kolei model T2 - do F75.

Pozdrawiam!
Napisano
F70 trzeba by było bardziej porównywać do modelu Teknetics G2, niż do Omegi"
Enders jasne , że wszystko można do siebie porównywać tylko pozostaje kwestia trafności tego porównania i jego sens...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie