qviatus Napisano 25 Październik 2010 Autor Share Napisano 25 Październik 2010 witam,proszę o radę czym mam przeczyścić powyższą monetkę aby nie stracić patyny,przemyłem ja w ciepłej wodzie z mydłem za pomocą szczoteczki do zębów i zaczęło być widać takie jasne srebro pod spodem, mam teraz dylemat czym to doczyścić1) dalej moczyć tylko w ciepłej wodzie z mydłem i czyścić szczoteczka?2) zanurzyć w kwasku od cytryny? (słyszałem ze to kwas który niszczy monety)3) zrobić autolizę w słonej wodzie?4) przetrzeć płynem do srebra zakupionym o jubilera (wielokrotnie omawianym na tym forum)?5) a może wymoczyć w alkoholu 40% ?Na pewno macie doświadczenie w czyszczeniu takich monetek (to jest raczej niskiej jakości srebro) Jest to na razie jedyna moneta tego rocznika w mojej kolekcji wiec nie chciałbym stosować metody zbyt inwazyjnej.Poza tym wychodzi pod spodem bardzo jasne srebro czy to normalne w tych monetach? czy może starłem patynę?będę wdzięczny za radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qviatus Napisano 25 Październik 2010 Autor Share Napisano 25 Październik 2010 i druga strona, ... dodam jeszcze, że po starciu nalotu rysunek na jasnym sreberku jest nadal czytelny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damian00770 Napisano 25 Październik 2010 Share Napisano 25 Październik 2010 2) zanurzyć w kwasku od cytryny.Ja tak robilem z ta moneta,nie zniszczylo mi jej wiec to chyba bedzie najlepsze rozwiazanie.Co jakis czas po kolejnym zanurzaniu(1-2minuty)przecierac papierowym reczniczkiem az do uzyskania efektu.Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damian00770 Napisano 25 Październik 2010 Share Napisano 25 Październik 2010 Ale po kwasku patyna zejdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zabi Napisano 26 Październik 2010 Share Napisano 26 Październik 2010 Ja bym zastosował znany płyn od jubilera lub wodę amonową Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 26 Październik 2010 Share Napisano 26 Październik 2010 Półminutowa kąpiel w 10% amoniaku powinna wystarczyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damian00770 Napisano 26 Październik 2010 Share Napisano 26 Październik 2010 Ja stosowalem plyn od jubilera w monecie z tego okresu i nie wiem czemu ale mi zczarniala,takze to bym odradzal chyba ze jakis sprawdzony wczesniej plyn. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blitzkrieg Napisano 26 Październik 2010 Share Napisano 26 Październik 2010 Kwas cytrynowy albo amoniak. Lepiej nie mocz bo to słabe srebro(chyba że tak krótko jak pisze bjar). Lepiej przecierać ją wacikiem w miejscach gdzie jest czarne, może to trochę uciążliwe, ale da lepszy efekt - nie zniszczy powierzchni monety, jak zamoczysz to wyjdzie 'czarne' tam gdzie do tej pory tego nie widzisz, będziesz próbował to wyczyścić - powstaną wżery na monecie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiszpan Napisano 26 Październik 2010 Share Napisano 26 Październik 2010 Ja czyściłem płynem do srebra od jubilera i oto efekt(zdjęcia zrobione w różnych warunkach oświetleniowych). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qviatus Napisano 28 Październik 2010 Autor Share Napisano 28 Październik 2010 zrobiłem tak:przetarłem płynem do srebra ale efekt był beznadziejny - moneta zczerniała (co prawda nalot zaczął się rozpuszczać ale pozostały czarne miejsca) na dodatek przecierając wacikiem te czarne miejsca zaczęły czerwienieć i rozmazywać się po monecie,- następnie przetarłem w soku z cytryny - efekt jeszcze gorszy - moneta dostała białych kropek,- więc zastosowałem autolizę (kilkakrotnie) efekt był niezły ale na drugi dzień moneta mieniła się wszystkimi kolorami tęczy i na dodatek zczerniała- wygotowałem ją w końcu w occie z solą (kilka sekund) - efekt bardzo ładny ale ... moneta zrobiła się bardzo krucha i wykruszyły się dwa małe fragmenty na rewersie...Podsumowując - w przyszłości nie zamierzam stosować chemii na monetach tego typu, przemyję tylko woda z mydłem i tak zostawię (ewentualnie oliwka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fidzir Napisano 28 Październik 2010 Share Napisano 28 Październik 2010 ja osobiście do tych 10 groszówek stosuję zawsze wyciśniętej cytrynki nie dlużej jak parę minut,potem pod kran i do oliwki efekt jest niezły... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fidzir Napisano 28 Październik 2010 Share Napisano 28 Październik 2010 efekt cytrynki.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fidzir Napisano 28 Październik 2010 Share Napisano 28 Październik 2010 i takie...cytrynki używam w przypadku gdy monety są oblepione syfem i malo czytelne jak mają ładną patynke stosuję tylko oliwkę i do albumu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.