Skocz do zawartości

srebrne 10 gr - 1840 czym czyścić?

qviatus

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam,
proszę o radę czym mam przeczyścić powyższą monetkę aby nie stracić patyny,
przemyłem ja w ciepłej wodzie z mydłem za pomocą szczoteczki do zębów i zaczęło być widać takie jasne srebro pod spodem, mam teraz dylemat czym to doczyścić
1) dalej moczyć tylko w ciepłej wodzie z mydłem i czyścić szczoteczka?
2) zanurzyć w kwasku od cytryny? (słyszałem ze to kwas który niszczy monety)
3) zrobić autolizę w słonej wodzie?
4) przetrzeć płynem do srebra zakupionym o jubilera (wielokrotnie omawianym na tym forum)?
5) a może wymoczyć w alkoholu 40% ?

Na pewno macie doświadczenie w czyszczeniu takich monetek (to jest raczej niskiej jakości srebro)
Jest to na razie jedyna moneta tego rocznika w mojej kolekcji wiec nie chciałbym stosować metody zbyt inwazyjnej.
Poza tym wychodzi pod spodem bardzo jasne srebro czy to normalne w tych monetach? czy może starłem patynę?
będę wdzięczny za radę.

Napisano
2) zanurzyć w kwasku od cytryny.Ja tak robilem z ta moneta,nie zniszczylo mi jej wiec to chyba bedzie najlepsze rozwiazanie.Co jakis czas po kolejnym zanurzaniu(1-2minuty)przecierac papierowym reczniczkiem az do uzyskania efektu.Pzdr
Napisano
Kwas cytrynowy albo amoniak. Lepiej nie mocz bo to słabe srebro(chyba że tak krótko jak pisze bjar). Lepiej przecierać ją wacikiem w miejscach gdzie jest czarne, może to trochę uciążliwe, ale da lepszy efekt - nie zniszczy powierzchni monety, jak zamoczysz to wyjdzie 'czarne' tam gdzie do tej pory tego nie widzisz, będziesz próbował to wyczyścić - powstaną wżery na monecie.
Napisano
zrobiłem tak:
przetarłem płynem do srebra ale efekt był beznadziejny - moneta zczerniała (co prawda nalot zaczął się rozpuszczać ale pozostały czarne miejsca) na dodatek przecierając wacikiem te czarne miejsca zaczęły czerwienieć i rozmazywać się po monecie,
- następnie przetarłem w soku z cytryny - efekt jeszcze gorszy - moneta dostała białych kropek,
- więc zastosowałem autolizę (kilkakrotnie) efekt był niezły ale na drugi dzień moneta mieniła się wszystkimi kolorami tęczy i na dodatek zczerniała
- wygotowałem ją w końcu w occie z solą (kilka sekund) - efekt bardzo ładny ale ... moneta zrobiła się bardzo krucha i wykruszyły się dwa małe fragmenty na rewersie...
Podsumowując - w przyszłości nie zamierzam stosować chemii na monetach tego typu, przemyję tylko woda z mydłem i tak zostawię (ewentualnie oliwka.
Napisano
ja osobiście do tych 10 groszówek stosuję zawsze wyciśniętej cytrynki nie dlużej jak parę minut,potem pod kran i do oliwki efekt jest niezły...
Napisano

i takie...cytrynki używam w przypadku gdy monety są oblepione syfem i malo czytelne jak mają ładną patynke stosuję tylko oliwkę i do albumu...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie