ahins Napisano 27 Listopad 2010 Share Napisano 27 Listopad 2010 Oczywiście muszę zrobić wszystko z literą prawa.I na pewno bym wystawił kwita za pozostawienie syfu w lesie.A jakiej odpowiedzi się spodziewałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomala_kikol Napisano 27 Listopad 2010 Share Napisano 27 Listopad 2010 Z kwitem się zgadzam na 100% bo to co się widzi w lasach to szok! Co do kwestii poszukiwań i chodzenia z wykrywaczem nie jestem pewien, czy zgodnie z litera prawa bo to prawo jest do bani.P.S. Kolego ahins będą w pionie mundurowym zawsze postępujesz zgodnie z literą prawa?Pozdro t_k Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Debogora Napisano 27 Listopad 2010 Share Napisano 27 Listopad 2010 No właśnie ahins,co mówi litera prawa?ew.jakie są wytyczne dla służb mundurowych,zatrzymujemy do wyjaśnienia każdego gościa napotkanego z wykrywaczem na polu czy w lesie?Czy tylko tych którzy ewidentnie wchodzą w szkodę tj.stanowiska archeo.niszczenie ściółki,niebezpieczne znaleziska? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morfeusz27 Napisano 27 Listopad 2010 Share Napisano 27 Listopad 2010 Hehe, kto z gliniarzy nam się tu ujawni, skoro jedziemy po nich jak po łysych koniach. na jednym forum samochodowym miałem znajomego gliniarza, zawsze pomagał na privie w sytuacjach dwuznacznych z prawem. Na tym forum raczej nikt się nie ujawni tym bardziej gliniarz, bo eksploracja nie jest do końca zgodna z prawem...Uważam, że czasami gorsi od glin są zwykli ludzie, którzy myślą że cuda znajdujemy i potem donosy walą, to tyle :)A teraz ruszam na 3 godzinki w teren a wieczorkiem na imprezkę andrzejkową. PZDR Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ahins Napisano 27 Listopad 2010 Share Napisano 27 Listopad 2010 Czytajcie jakie zadał mi pytanie kol.Debogora Ja odpowiedziałem konkretnie na jego pytanie. Ujawniłem się ze wszystkimi tego konsekwencjami. Jestem już przyzwyczajony do pytań typu : Co byś zrobił gdybyś zauważył jak...?Praca to praca, dom to dom, hobby to hobby.I bardzo proszę nie meczcie mnie na temat prawa w Polsce, znam je.Osobiście mogę je negować ale na służbie jak jest ZGŁOSZENIE nie mogę przejść obojętnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ahins Napisano 27 Listopad 2010 Share Napisano 27 Listopad 2010 Ps.Co mówi litera prawa" co jakiś czas przewija się kodeks karny i kodeks wykroczeń na temat eksploracji. Poczytajcie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morfeusz27 Napisano 27 Listopad 2010 Share Napisano 27 Listopad 2010 ahins, odbierz pocztę, mam parę pytań Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamos1975 Napisano 30 Listopad 2010 Share Napisano 30 Listopad 2010 He he ostatnio na polu dorwał NAS rolnik, straszył policją itd,a po chwili rozmowy dał nam 50 zł za wygarnięcie z pola 6 pali, 2 lemieszy tudzież innego złomu, bo jak sam powiedział krocie już wydał na ogumienie a sam tego złomu nie mógł namierzyć. Niezły tekst dla poli wyciągam gospodarzowi złom z roli" Pozdrawiam(y). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karabin Napisano 1 Grudzień 2010 Share Napisano 1 Grudzień 2010 Witam. Ze swojej strony chciałbym zaapelować do wszystkich poszukiwaczy o nie pozostawianie syfu po sobie w lasach. Zasypanie dołka nie wymaga wiele wysiłku,a jak w lasach będzie ładnie to i czepiał się nikt nie będzie.Ja,gdy widzę zasypany dołek to wiem że był tu fachowiec a jak widzę krajobraz księżycowy to wiem że gościła się tu chołota z eksploratorami nie mająca nic wspólnego. Na swoich miejscówkach dbam o porządek i nikt do mnie nie przypija,kiedyś spotkałem leśniczego ,po dłuższej rozmowie naprowadził mnie nawet na nieznane mi dotąd miejscówki-i to nazywa się współpraca. Ciekawe gdybym dołków nie zasypywał co by było,z pewnością nie pokazałby mi miejscówki a do tego poczęstował 500 złotowym mandatem,o zawiadomieniu policji nie wspomnę.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafal_etz Napisano 2 Grudzień 2010 Share Napisano 2 Grudzień 2010 Dokładnie tak jak mówisz. Jak się dba o porządek to jest spokój i nikt nie ma pretensjii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karabin Napisano 2 Grudzień 2010 Share Napisano 2 Grudzień 2010 Tak jest rafal_etz, bo co ma się kto czepić jak nie ma powodu.Ja gdybym był leśnikiem to też bym się wkurzał,gdybym musiał za jakimiś burakami dołki zasypywać. Tacy delikwenci psują reputację innym. Przeważnie są to przyjezdni,uważają że nie muszą zasypywać bo już tu nie wrócą,a tymczasem w innym terenie mogą trafić na niezasypane dołki po takich jak oni,a jak najdzie ich leśniczy to kłopoty murowane czyli mandacik 500 +brak zezwolenia=konfiskata wykrywki ,do tego koszta sądowe oraz uporządkowanie zdewastowanego miejsca lub miejsc w całym lesie .Razem ze sprzętem to kwota jakieś 5000 PLN ,a niech jeszcze ktoś rozrywki pozostawiał to i ustawa może się przyplątać a do tego wjazd policji na chate i następne kłopoty jak fanty zabronione znajdą ,i znów sprawa sądowa i znów koszta sądowe +wyrok. A z wyrokiem ciężko nawet pracę znaleźć bo żądają zaświadczenia o niekaralności. Jednym słowem można sobie takiego gnoju narobić że potem ciężko się pozbierać. A wszystko przez niezasypanie dołka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomciuncio Napisano 2 Grudzień 2010 Autor Share Napisano 2 Grudzień 2010 Panowie przychylam się do waszych wypowiedzi,ale temat był troszkę inny.Spotkania z Policją...ciekawią mnie takie sytuacje i zachowanie obu stron(pan władz i pan podejrzany).Ciekawość ta zrodziła się po pewnym najściu mnie w sytuacji jednoznacznej czyli przy dołku z fantem.Zgłupiałem i zacząłem pleść jakieś bzdury o kapslach Polmos...Takie sytuacje i wasze reakcje mnie interesują.Pozdrawiam Tomasz:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek2508 Napisano 3 Grudzień 2010 Share Napisano 3 Grudzień 2010 Witam.Ja Panowie mialem inną sytuację.Musialem cały czas po jakimś delikfencie zakopywać doły,nie dołki ale doły w dodatku z wyciągnietymi zelastwami na wierzchu.Bardzo sie wkurzałem aż w końcu sam pojechalem do leśniczego i powiedzialem co i jak.Przyznałem się ze sam chodzę z wykrywką i szukam guziczków i monetek a swoje dolki zasypuje i znaku po mnie nie ma.Leśniczy powiedział tylko że jak namierzę delikwenta to zadzwonić po niego ewentualnie spisać numery.I tak Panowie jestem czysty bo zglosilem sprawę, a gości który na sejneńszcyżnie nie zasypuje dołów i tak dorwę jak nie wcześniej to pózniej.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karabin Napisano 4 Grudzień 2010 Share Napisano 4 Grudzień 2010 I wcale nie będę uważał cię za konfidenta-a za robiącego przysługę dla prawdziwych explo.Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szwejk4 Napisano 4 Grudzień 2010 Share Napisano 4 Grudzień 2010 doły dołami a u mnie jakiś baran urwij łapki pozostawiał:( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel2213 Napisano 12 Styczeń 2011 Share Napisano 12 Styczeń 2011 W wakacje babcia poprosiła mnie o przeszukanie ogródka na przedmieściach ponieważ przy pracach zgubiła obrączkę. Zabarłem się do roboty w pewnym momęcie podjeżdza radiowóz i zatrzymuje się mili panowie zapytali się czego suzkam ja powiedzialem ,że obrączki . Odjechali i dali spokój nawet zażartowaliśmy :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomciuncio Napisano 12 Styczeń 2011 Autor Share Napisano 12 Styczeń 2011 No za płotem u szaownej Babci to każdy by się czuł pewnie;p Pozdrawiam Tomasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karabin Napisano 12 Styczeń 2011 Share Napisano 12 Styczeń 2011 Witam.Ostatnio to ja policjantów obserwuję z ukrycia. Kilka dni temu jechali koło okopów w których szukałem,kucnąłem w głębszym aby mnie widać nie było,nawet nie wiedzieli że ich obserwuję.pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZeWschOdu Napisano 13 Styczeń 2011 Share Napisano 13 Styczeń 2011 Hehe sprytny jesteś :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel2213 Napisano 13 Styczeń 2011 Share Napisano 13 Styczeń 2011 konkretniej to było przed :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomciuncio Napisano 13 Styczeń 2011 Autor Share Napisano 13 Styczeń 2011 no tylko w tym kraju zmuszeni jesteśmy maskować się i ukrywać w okopach :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Opus Dei Napisano 15 Styczeń 2011 Share Napisano 15 Styczeń 2011 Jakoś tak w maju ubiegłego roku łowiłem sobie neodymkiem w rzeczce. W pewnej chwili patrze a tutaj powoli w moją stronę podjeżdża radiowóz. Gdy się zatrzymał, kierowca wyłączył silnik, a policjant, który siedział obok kierowcy zagadał do mnie:- A co pan tym bada?- eee... no złom sobie na magnes łowię. Blachy, rury i podobne rzeczy.- Dużo tego tak można wyłowić?- Zależy od miejsca, wielkości magnesu itp, itd...- A jakieś niewybuchy czasem się trafią?- Jeszczę mi się żadne nie trafiły - dodałem z uśmiechem.- W takim razie prosimy zachować ostrożność i życzymy miłego dnia.Ogólnie rozmawiało się nam bardzo przyjemnie bez żadnych zbędnych nieporozumień. Przedtem jednak zanim odjechali, policjant, podczas naszej miłej rozmowy sam się przyznał, że chodzi z wykrywką ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kosciej Napisano 16 Styczeń 2011 Share Napisano 16 Styczeń 2011 jak znalazłem nie wypał chłopaki plicjaki troszkę zaczęły straszyć zezwoleniami itd ja ich poinformowałem że- szukam meteorytów jeden z panów zapytał- kto mi w to uwierzy ???ja na to -panowie ,bo dlaczego ja miał bym kłamać i to koniec ciekawej opowieści ale zostaje pytanie co z fantami w domu ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karabin Napisano 18 Styczeń 2011 Share Napisano 18 Styczeń 2011 Jak znajdą ci ,,meteoryty,, drugo lub pierwszo wojenne to możesz mieć ciepełko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.