Skocz do zawartości
  • 0

II w.ś. - 2 duże ptasie obrączki z grawerami.

pablorex

Pytanie

Napisano

Witam,

Tak na 99% jestem pewny ze mamy do czynienie z ptasimi obraczkami.

W tym temacie jestem laikiem, tak wiec pozwolcie ze je dokladnie opisze. Kazda z obraczek wykonana jest z twardego aluminium.

1. Obraczka wieksza (po lewej stronie zdjecia)
a/ srednica: 2cm
b/ grawery: IV AR (tu znak jakiegos ptaszka) 36 FM 843
(843 jest wytloczone na tej obraczce)

2. Obraczka mniejsza
a/ srednica: 1,7 cm
b/ grawery: V FR RDKl 1940 AB 3522

Czy ktos z forumowiczow moglby sie pokusic o interpretacje tych zapisow na obraczkach. Moze dojdziemy jakie ptaszki je nosily, a sadzac po srednicy musialy to byc ptaszki o dosc grubych nozkach.

Pozdrawiam,

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
gołębie pocztowe takie obrączki ? chyba na szyji..... :))

żartuję, a na serio - polecam :

http://www.odkrywca.pl/search/index.php?sq=RDKL&ws=txt&id_forum=all&forum=on

-pozdro-
Napisano
Obie obraczki byly znalezione na polach ornych, ale to o niczym nie swiadczy, w koncu wiadomo ze pierwotnie mogly zalegac gdzies w lesie, a stamtad np. z torfem trafic jako podsypka na pola.

Albo w tym miejscu co obecnie sa pola kiedys rosly lasy i te obraczki ostaly sie tam gdzie pierwotnie byly.
Napisano
Niestety nie posiadam już tej obrączki, a zdjęcie gdzieś przepadło. Pamiętam, że miała wybity rok 1921. Też myślałem o głuszcu, ponieważ w tym pałacu mieszkała rodzina o tradycjach myśliwskich (wydali książkę o myślistwie). Ale raczej jednak skłaniałbym się również do ptactwa hodowlanego. Tzn. takiego, które przynajmniej do lasu nie ucieknie ;) Możesz podać miejsce znalezienia swojej (las, łąka itd.)?
Napisano
Witam i dziekuje za dotychczasowy udzial w dyskusji.

Z pewnoscia nie jest to zadna obraczka golebia, jak ktos slusznie zauwazyl gdyby takowa miala byc to przy srednicy 2 cm chyba bylaby zakladana na glowe tego golabka.

Poza tym nie sa to obraczki zaciskowe, tylko takie ktore byly zakladane na malego ptaszka i razem z nim juz pozniej dorastaly" az do jego smierci.

Z tego co pisal jeden z przedmowcow byc moze ta wieksza obraczka mogla byc uzywana" przez pawia albo gluszca.

W kazdym badz razie przy srednicy 1,7 cm oraz 2 cm mamy z pewnoscia do czynienia ze sporych rozmiarow ptaszkiem.

Z tego co udalo mi sie juz ustalic w oparciu o dostepne informacje to:

1. Skrot RDKL" oznacza Reichsbund Deutscher Kleintierzüchter", co oznacza w wolnym tlumaczeniu zwiazek niemieckich hodowcow drobnych zwierzat". Obie obraczki pochodza wiec z okresu III Rzeszy.
2. Skrot FR" oznacza najprawdopodobniej Fachgruppe Rassegeflügel, co oznacza jakby jedna z podgrup w tym zwiazku: hodowcow rasowego ptactwa domowego/drobiu
tlumaczenie slow: Fachgruppe: Fach znaczy specjalnosc, gruppe - grupa, Rassegeflügel: Rasse- rasowy, geflügel - drob, ptactwo domowe

Dalsze analizy wskazuja ze obraczki moga nalezec do egzotycznych/ozdobnych ptakow z gatunkow gesi, kurakow (ptakow grzebiacych)...tak wiec moglby byc to i PAW.

W kazdym razie ze wzgledu na swe rozmiary obraczki takie napewno byly uzywane do obraczkowaniaptakow wiekszych niz golebie, a ze raczej nie do dzikich (jak bociany) a do hodowlanych, to wskazuja na to informacje ktore napisalem powyzej.

Jakby ktos jeszcze mial jakies info w tej sprawie prosze o wlaczenie sie do dyskusji.
Napisano

Witam,

Tak na 99% jestem pewny ze mamy do czynienie z ptasimi obraczkami.

W tym temacie jestem laikiem, tak wiec pozwolcie ze je dokladnie opisze. Kazda z obraczek wykonana jest z twardego aluminium.

1. Obraczka wieksza (po lewej stronie zdjecia)
a/ srednica: 2cm
b/ grawery: IV AR (tu znak jakiegos ptaszka) 36 FM 843
(843 jest wytloczone na tej obraczce)

2. Obraczka mniejsza
a/ srednica: 1,7 cm
b/ grawery: V FR RDKl 1940 AB 3522

Czy ktos z forumowiczow moglby sie pokusic o interpretacje tych zapisow na obraczkach. Moze dojdziemy jakie ptaszki je nosily, a sadzac po srednicy musialy to byc ptaszki o dosc grubych nozkach.

Pozdrawiam,

Napisano
Witam zebranych. Jedyne co mogę dodać to link do mojego wątku z uwagi na duże podobieństwo większej obrączki do znalezionej przeze mnie. Pozdrawiam. http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=670291#1055336

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie