Stadler Napisano 17 Październik 2010 Napisano 17 Październik 2010 Touche! Nie ma sensu. Odlewać (a co przed tym idzie, modelować, formować) warto jedynie dla własnej przyjemności modelarskiej. Miało to może sens parę lat temu, ale się nie przebiło, poza alu-masówką.
Slajmi130 Napisano 17 Październik 2010 Napisano 17 Październik 2010 @StadlerWiesz jak się zajmowałem tym 8 lat temu to nikt w to nie mógł uwierzyć, trzeba było jeździć do firm i pokazywać im modele i zasadę działania drukarki 3D. Nadal tak jest bo szybko się nie zmienia w polskim przemyśle. Wiem bo pracuję w kolejnej firmie i tam nie maja pojęcia o czym mówię. Kosztwytworzenia modelu zamka czyli rdzenia i formy, zależy tylko i wyłącznie od firmy która to będzie robiła. Narysowanie rysunku zamka też nie stanowi problemu, koszt produkcji z racji tego że wiem jak się to robi i z czego moim zdaniem bardzo mały. Pozostaje marża firma musi zarobić i to dużo. W firmie w której ja pracowałem można było dostać 1 model za darmo. Powiem tak. Koszt wykonania i czas wykonania formy do stopu z lekkich metali, jest o niebo mniejszy i krótszy niż metodami tradycyjnymi. Metoda ta dawno już istnieje i została odkryta. Dzieki tym maszynom udało sie zrobić obudowę do telefonu nokia 3210, lusterko do mercedesa, kolektor wydechowy do wsk mielec, Podczas wojny w zatoce Perskiej takie urządzenia słuzyły do wytwarzania części zamiennych. Nie jest to produkcja seryjna, tylko prototypowanie i może dlatego nie idzie to w masową rodukcję.Inna sprawa jest to że sądziłem że szukając odlewni staliwa i mówiąc o metodzie traconego wosku, zainteresujesz się właśnie tym. Bo jest to całkiem poważna alternatywa do tego co potrzebujesz. Trzeba sie tylko zorientować w cenach i czasie wykonania. Nie miałem na celu chwalić tej metody, chciałem pomóc.Zresztą jak Argonauta stwierdził jest spora oferta kb mauser od odlewów, przez asg do deko. Ale może do innych typów, lub elementów broni i nie tylko ta metoda się nada. Albo chociażby do zrobienia właśnie foremek na model z wosku. Zależ co kto potrzebujePozdrawiam
Radek.s Napisano 17 Październik 2010 Napisano 17 Październik 2010 Jezeli juz mowa o cenach wybór jak najbardziej jest dla kazdego i co kto lubi - widelki cenowe od produktu dla mniej zamożnych za parę stówek do takiego dla bardziej zamożnych i wymagających za parę tysięcy - byc moze twórca tego tematu chcial sie zorientowac w cenach bo myslał ,że metodą zrób to sam będzie jeszcze taniej niz ze sklepiku?
pawel2213 Napisano 18 Październik 2010 Autor Napisano 18 Październik 2010 Po przeczytaniu wszystkich wypowiedzi stwierdzam iż zainwestuje w mausera BOYI oczywiście wprowadze tam kilka swoich zmian i proszę o pomoc w tym żeby wprowadzić w nim wszystkie istotne zmiany.
Radek.s Napisano 18 Październik 2010 Napisano 18 Październik 2010 Na poczatek trzeba kupic samego mausera a nastepnie - kolbę (oryginał)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.