baster321 Napisano 9 Październik 2010 Autor Share Napisano 9 Październik 2010 W położonym niedaleko Dzierżoniowa(56 km od Wrocławia) mieście Bielawa odkryto tajemnicze tunele. Jak podaje J. Lamparska w swojej książce Tajemnice ukrytych skarbów" miasto w 1943 oddzielono od najbliższego stoku drutem kolczastym. Za nim SS-mani przejmowali jeńców i innych więźniów do pracy.(..)W Bielawie po wojnie nie znaleziono fundamentów żadnej budowy. Z początku lat lat pięćdziesiątych pochodzi relacja o odkopanym, dwumetrowej wysokości tunelu podziemnym, którym biegły grube kable energetyczne w stronę gór, oraz o dwóch potężnych transformatorach. Przy budowie osiedla zasypano tunel, a sprawę teoretycznie niepotrzebnych tu transformatorów zbagatelizowano . Z powojennych lat pochodzi też historia o starym wyrobisku w zboczu gór.Jednego z mieszkańców Bielawy zaprowadził tam kolega. W sztolni znajdowała się żelazna płyta, broniąca dostępu do obetonowanej studzienki.(..) (ten fragment tekstu został zaczerpnięty z książki Joanny Lamparskiej). Na dzień dzisiejszy po wielu próbach nie udało mi się dostać do sztolni. ...CDN .SZCZERZE PRZYZNAM ZE MÓJ DZIADEK MÓWIŁ MI KIEDYŚ TĄ HISTORIE TUNELE SZŁY W KIERUNKU WZGÓRZA ZRESZTĄ PO CAŁEJ DŁUGOŚCI BIELAWY IDA SCHRONY LOTNICZE NIE KTÓRE Z NICH SĄ NIE DOSTEPNE WIE KTOŚ COŚ NA TEN TEMAT ZNAM KOGOŚ KTO RZEKOMO WIE GDZIE W GÓRACH JEST WEJŚCIE DO SZTOLNI MAM TEŻ KOLEGE KTÓRY W TEJ OKOLICY ZNALAZŁ WIELE CIEKAWYCH PRZEDMIOTÓW DODAM TEŻ ZE JEST W TYM MIEŚCIE FILIA OBOZU GROS ROSEN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 9 Październik 2010 Share Napisano 9 Październik 2010 Btw Aśki Lamparskiej... niestety ale żaden to autorytet w naszej hmmm... dziedzinie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grodt Napisano 15 Październik 2010 Share Napisano 15 Październik 2010 W przedwojennym Langenbielau sztolnie dla firmy Krupp kuła w 1944 firma Gustav Hanke z Waldenburg'a pewnie chodzi o te sztolnie.pozdrawiam Grodt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grodt Napisano 15 Październik 2010 Share Napisano 15 Październik 2010 Ktoś wie coś więcej na temat fabryki Krupp w Langenbielau?pozdrawiamGrodt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
malgorzata102 Napisano 7 Listopad 2010 Share Napisano 7 Listopad 2010 Od ponad roku interesuję się Bielawą. W wakacje byłem, aby sprawdzić swoją szaloną teorię, ale nie znalazłem na nią potwierdzeń. Nie znalazłem lub nie mogłem zlokalizować w górach wytypowanych miejsc i za mało miałem czasu. Tak czy inaczej znalazłem coś innego, czego nie szukałem, mianowicie na dwóch zboczach wyraźne warpy (z urobku skalnego) w różnych wysokościach tych zboczy przy stanowiskach - może zasypanych sztolniach ? Czy one tam są ? Z terenu wydaje się, że być powinny. Pomyślałem wtedy, że może były to kopalnie, ale kogo o to spytać - nie mam pojęcia. Mam fotografie tych miejsc. Szlakiem od Nowej Bielawy. Nie znam tych gór nie mogę tego dokładnie wskazać na mapie, choć bym trafił bez problemu. I jeszcze jedno. Mam coś do zobaczenia w samym mieście, bardzo jestem ciekawy co to jest, ze względu na Ludwikowice itd. Jakby ktoś miał takie informacje jak ta baster321, byłbym zobowiązany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robert27nf Napisano 12 Styczeń 2012 Share Napisano 12 Styczeń 2012 Witam jako mlody chłopak mieszkałem w Bielawie i w kręgach ministrantów przy kosciele św Ducha - byłym ewangelickim pojawiały się anegdoty o tunelach. Wedlug moich kolegów tunele miały łączyc wspomniany przezemnie kościół z Srebrną Górą . Ktoś potajemnie nawet wszedł do tunelu ale ze strachu odpuscił eksplorację Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
e-NDek Napisano 26 Marzec 2012 Share Napisano 26 Marzec 2012 W niejednej Klehdzie domowej są przypowieści o znalazcy skarbów, któren poszedł i nie powrócił.A co do tych górek, to są tam jakieś resztki zameczku.Zaraz powyżej Jodłownika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.