Skocz do zawartości

częściowo zasypane sztolnie w Bielawie

baster321

Rekomendowane odpowiedzi

W położonym niedaleko Dzierżoniowa(56 km od Wrocławia) mieście Bielawa odkryto tajemnicze tunele. Jak podaje J. Lamparska w swojej książce Tajemnice ukrytych skarbów" miasto w 1943 oddzielono od najbliższego stoku drutem kolczastym. Za nim SS-mani przejmowali jeńców i innych więźniów do pracy.(..)W Bielawie po wojnie nie znaleziono fundamentów żadnej budowy. Z początku lat lat pięćdziesiątych pochodzi relacja o odkopanym, dwumetrowej wysokości tunelu podziemnym, którym biegły grube kable energetyczne w stronę gór, oraz o dwóch potężnych transformatorach. Przy budowie osiedla zasypano tunel, a sprawę teoretycznie niepotrzebnych tu transformatorów zbagatelizowano . Z powojennych lat pochodzi też historia o starym wyrobisku w zboczu gór.Jednego z mieszkańców Bielawy zaprowadził tam kolega. W sztolni znajdowała się żelazna płyta, broniąca dostępu do obetonowanej studzienki.(..) (ten fragment tekstu został zaczerpnięty z książki Joanny Lamparskiej). Na dzień dzisiejszy po wielu próbach nie udało mi się dostać do sztolni. ...CDN .SZCZERZE PRZYZNAM ZE MÓJ DZIADEK MÓWIŁ MI KIEDYŚ TĄ HISTORIE TUNELE SZŁY W KIERUNKU WZGÓRZA ZRESZTĄ PO CAŁEJ DŁUGOŚCI BIELAWY IDA SCHRONY LOTNICZE NIE KTÓRE Z NICH SĄ NIE DOSTEPNE WIE KTOŚ COŚ NA TEN TEMAT ZNAM KOGOŚ KTO RZEKOMO WIE GDZIE W GÓRACH JEST WEJŚCIE DO SZTOLNI MAM TEŻ KOLEGE KTÓRY W TEJ OKOLICY ZNALAZŁ WIELE CIEKAWYCH PRZEDMIOTÓW DODAM TEŻ ZE JEST W TYM MIEŚCIE FILIA OBOZU GROS ROSEN

• 4 weeks later...
Od ponad roku interesuję się Bielawą. W wakacje byłem, aby sprawdzić swoją szaloną teorię, ale nie znalazłem na nią potwierdzeń. Nie znalazłem lub nie mogłem zlokalizować w górach wytypowanych miejsc i za mało miałem czasu. Tak czy inaczej znalazłem coś innego, czego nie szukałem, mianowicie na dwóch zboczach wyraźne warpy (z urobku skalnego) w różnych wysokościach tych zboczy przy stanowiskach - może zasypanych sztolniach ? Czy one tam są ? Z terenu wydaje się, że być powinny. Pomyślałem wtedy, że może były to kopalnie, ale kogo o to spytać - nie mam pojęcia. Mam fotografie tych miejsc. Szlakiem od Nowej Bielawy. Nie znam tych gór nie mogę tego dokładnie wskazać na mapie, choć bym trafił bez problemu.
I jeszcze jedno. Mam coś do zobaczenia w samym mieście, bardzo jestem ciekawy co to jest, ze względu na Ludwikowice itd. Jakby ktoś miał takie informacje jak ta baster321, byłbym zobowiązany.

• 1 year later...
Witam jako mlody chłopak mieszkałem w Bielawie i w kręgach ministrantów przy kosciele św Ducha - byłym ewangelickim pojawiały się anegdoty o tunelach. Wedlug moich kolegów tunele miały łączyc wspomniany przezemnie kościół z Srebrną Górą . Ktoś potajemnie nawet wszedł do tunelu ale ze strachu odpuscił eksplorację

• 2 months later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie