Skocz do zawartości

Proxima jako następca Smętka

maciek_zagroba

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Panowie mam dylemat!
Mam już pieniądze na Proximę i na pewno ją kupię tylko czekam na zimową obniżkę;) Dotychczas chodziłem na smętku z cewką 25 i osiągi były naprawdę fajne ale gdy przyszło do sprzedaży Smętka pojawiły się rozterki... no bo niby kasa się przyda ale czy Proxima, jeśli oczywiście dobrze się jej nauczę, może konkurować chodź w części ze Smętkiem? (chodzi oczywiście o zasięg) Ogólnie nadszedł ten czas że chcę zacząć szukać więcej kolorków i tu przejawia się wyższość Proximy jeśli chodzi o dyskryminację.
Czy warto rozstawać się ze Smętkiem? Czy ktoś już tak zrobił?(Proxima po Smętku)
Czy później nie ma się wyrzutów w terenie a nuż widelec właśnie przeszedłem nad fantem którego Proxima nie sięga a Smętek by widział"?
Proszę, doradźcie coś!
Napisano
Moja sugestia,jeśli już masz kaske na Prx,to nie pozbywaj sie Hsa.
Jak Ci sie w momencie zachce pokopać w okopach to Prx jest przycienka na te pejzaże,ale kolorki jak najbardziej.
Trzymaj dwa w końcu to nie auta,OC nie płacisz,a i przeglądy robisz we własnym zakresie.
Pzdr.
Napisano
3 lata temu sprzedałem HS-a (cewka 30cm), a kupiłem Rutusa Solarisa niestety zasięgowo na militarny złom byłem nieco rozczarowany.
O ile pamiętam z opisu producenta Proxima ma deklarowane zasięgi praktycznie takie same co Solaris, tyle że posiada więcej bajerów.
Po roku znowu zakupiłem HS-a jako drugi detektor na lesne okopy i ziemianki.
Decyzja i tak należy do Ciebie ale ja bym zostawił jeszcze Smętka (jak stwierdzisz że Proxima spełnia Twoje oczekiwania, to przecież zawsze pozniej można HS-a sprzedać).
Pozdrawiam
Napisano
Ale z cewką 25 smętek piszczy na gwoździe przy dyskryminacji do 4 ale jak ustawiam tak wysoką dysk. to zasięg spada... a może cewka 30 lub 40 zniweluje ten problem? A może dzięki większej cewce uda mi się nastawić smętka tylko na militarkę tzn. większa cewka=miej pierdułek"...
Dobrze myślę?
Napisano
od 2 -ch lat chodze glownie na kolor teraz z omega 8000 ale smetka nie sprzedalem na Dukielskie przelecze dla mnie idealny choc glugo tam nie bylem ale wroce i dlatego go trzymam
Napisano
Cewka 37 to porażka i nie mam zamiaru już tego rozwijać. Jedyną optymalną jest 30. Nie pomija za wiele kolorków, za to zasięg ma jak w 37.

Tylko proszę o to aby zaraz nie pojawiły się komentarze broniące wielkiej cewy, że 37 ma większy zasięg niż 30. Nikt mnie nie przekona. Różnica jest NIEZAUWAŻALNA.

Zresztą były już wątki z porównaniem Proximy do Hs-3.
<pozdro
Napisano
Dodam że na Twoim miejscu nie sprzedawał bym Hs-3. Dobry statyk na głębokie okopy będzie jak znalazł. A z Proxą możesz kolorków poszukiwać.

Chociaż w tym rozwiązaniu jeżeli masz pieniądze na drugi sprzęt zastanawiał bym się nad czymś na typowy kolorek, może z serii Minelabów X-terra lub coś z Garrett-ów.Nie koniecznie nowych oczywiście.
<pozdro

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie