Skocz do zawartości

Wspólne wykopki Zielona Góra i okolice.

levin

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 86
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
E tam nie ma nic ciekawego...
Chyba koledzy chcecie zniechęcić innych do kopania w okolicach.
Co by nie byc goloslownym to do szukania jest sporo, np.: spore obozowisko z XVIII w.
Calkiem mała potyczka z epoki Napoleona...
Co mogę doradzić to szukać i szukać. Po iluś bezowocnych wyjściach trafi się ten owocny ;)

pozdrawiam i dozo w terenie!

Witam ponownie.

Niestety moja kariera z zieloną górą jest stosunkowo niedługa bo mieszkam tu zaledwie troche ponad rok. Teoretycznie tereny powinny być do kopania bardzo dobre (lasy dookoła i długa historia) a w rzeczywistości okazuje się róznie. Byc moze nie te miejsca lub slaba znajomość okolicy... Fajnie by było jesli byście rzucili jakiś tytul fajnej lekturki o zielonej i okolicy. Interesuje mnie kolorowa drobnica, militarki mialem dosyc w Głogowie... a adrenalina przy wyciąganiu i przecieraniu z ziemi małego krążka jest najlepsza. Wykopex, mysle ze te dozo w terenie nie było by głupie. Ciekaw też jestem z jakimi sprzętami latacie?

Pozdrawiam Levin

Levin, pewnie dałoby się zmontować jakiś wspólny wypad na drobnicę. Ja śmigam z Proxą, może zmienię na któregoś z nowych Rutusów.

Apropos, może któryś z kolegów kopał ostatnio za nowym nabytkiem przy wjeżdzie do ZG od północy? W okolicach betonowych asenów" po starej jednostce WH/HJ? Tylko przypomnę że dołki się zakopuje... zwłaszcza te na terenach spacerowych.

pozdro

• 1 month later...
  • 3 weeks later...
  • 3 weeks later...
  • 4 months later...
  • 4 months later...
  • 4 weeks later...
  • 1 month later...
  • 1 month later...
Lubuskie Stowarzyszenie Historyczne Lubusz juz dziś zaprasza na wspólny wyjazd 10.11 na Krzystkowice ( Nowogród Bobrzański ) i na zlot 11.11 2012 r . Jedni swietują Święto Niepodległości bijąc polocję - my świętujemy jak co raku kwiatami i zlotem w historycznym miejscu .

• 2 weeks later...
  • 1 month later...
Wreszcie mogę napisać coś pewnego :)

Lubuskie Stowarzyszenie Historyczne LUBUSZ zaprasza na Zlot
do Nowogrodu Bobrzańskiego :
10. listopada sobota

godz. 10 
Spotykamy się wszyscy przy budynku Kasyna ( Właściwie budynku  Dyrekcji DAG)
Po przywitaniu i zapoznaniu się , 

10.15  
Wyruszamy w teren , ruszamy przygotowaną przez nas trasą Ścieżki dydaktycznej , zwiedzamy . Jeżeli chętnych będzie więcej podzielimy się na kilka grup .

ok godz 15. 00  
powrót , krótka przerwa  i najwazniejszy punkt programu :) ognisko i dyskusja , kiełbaski i piwo , oczywiście bez alkoholowe ( mrugam znacząco okiem )

11.listopada , niedziela

Na osobistą prośbę Pana Burmistrza Nowogrodu Bobrzńskiego Lubuskie Stowarzyszenie Historyczne Lubusz ,
zostało współorganizatorem obchodów 11 listopada . .

11.oo msza w Kościele
12.00 Złożenie kwiatów pod pomnikiem , oficialne delegacje w tym Nasze Stowarzyszenie oraz miłośnicy historii .

12.30 Przemarsz w kondukcie na boisko w Nowogrodzie ( przy Domu Kultury i domu weselnym ) . Przemarsz pod eskortom policji i wojska .

13.00 Biwak Niepodległościowy
Goście ; Grupa Rekonstrukcji Historycznej :  Szwadron Nadgoplański 17 Pułku Ułanów, Sekcja Sławska .
Pokazy jazdy konnej , zawody jeżdzieckie , dyscypliny ułańskie " - cięcie szblą , posługiwanie się lanca.
dodatkowe atrakcje - pokazy przygotowane przez Zołnierzy z jednostki wojskowej , Straż Pożarnej oraz Słuzby więżiennej . W tle piękna polska muzyka wojskowa , legionowa i ułańska ......

Dodatkowo będzie dymić kuchnia polowa , z pyszną żołnierską grochówką.... i nie tylko. Każdy chętny będzie mógł porozmawiać z ułanami , nakarmić konia  i wysłychać opowieści wielkich pasjonatów.....

Impreza zakończy się ok godz 18-19

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie