Skocz do zawartości
  • 0

Szpilki gąsiennicy.

niechludow

Pytanie

Napisano
Wytargałem dwie szpilki od gąsiennicy, których długość wynosi 40 cm, łby są sygnowane wybitym wielokątem z wpisanymi literami bal. Obecnie nie mam zdjęć, może ktoś zidentyfikuje od jakiego to pojazdu na podstawie samego opisu.
  • Odpowiedzi 54
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
wygląda jak zaślepienie końcówki osi, tylko jakiego pojazdu?
A jak myślisz?Skoro wszystko od Pz III lub IV to tu trzeba szukać.Akurat ta zaślepka to zaślepka łozyska koła nośnego od Pz IV.I krąg się zawęża.A ta ura" to coś od silnika.Chyba od dodatkowego obiegu od podgrzewania zimnego silnika z obiegu chłodzenia innego pojazdu.
Napisano
ta sygnatura to jest bau czyli
Bauermeister, Hermann, Maschinenfabrik und Muehlenbauanstalt, Hamburg-Altona.
Zależało mi na 100 % pewności, że to niemieckie ponieważ wskazano mi miejsce gdzie w 1945 roku zatonął w bagnie jakiś niemiecki wóz bojowy ( może czołg). Jakieś 25 lat po wojnie gdy na jakiś czas opadła woda, czołg by rozgrabiony i nawet cięty palnikiem. Jednak nie został wyciągnięty. We wskazanym miejscy ( oprócz szpilek) wytargałem koparką stalową płytę z różnymi otworami i śladami po cięciu palnikiem. Ponadto wyszła łuska 75 x 495R naboju KwK 40, zniszczony hełm niemiecki i jakiś sworzeń . Poniżej fotki tych przedmiotów, proszę o przyjrzenie się tej płycie, czy to może być fragment tego pojazdu.
Napisano

Po środku dwa otwory ze śladami po jakimś uchwycie. Po lewej dwa otwory poziomo, po prawej dwa otwory w większej odległości od siebie i tez ze śladami po czymś co było przykręcone. Grubość płyty = 30mm. Jakaś śruba przyspawana w lewo skos.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie