Majorian Napisano 1 Październik 2010 Autor Napisano 1 Październik 2010 Znalezione na skupie złomu. Z tego co znalazłem w internecie wynika, że to element pochwy do niemieckiego bagnetu wz. 1871. Czy ktoś mógłby potwierdzić moje przypuszczenia? Co oznaczają w tym przypadku sygnatury?
bjar_1 Napisano 1 Październik 2010 Napisano 1 Październik 2010 Podczyść lub przepisz bicie - jest to oznaczenie jednostki.
zukuri Napisano 2 Październik 2010 Napisano 2 Październik 2010 Moje okucie tej pochwy ma tylko 53 mm. Twoje jest troche dłuższe, więc nie jest skrócone. Niestety, literka L" była dosyć często używana w różnych formacjach, więc bez pełnej sygnaturki ciężko będzie Twoją skuwkę przypisać do pułku i miejsca służby ...Pozdrawiam, Piotr
zukuri Napisano 1 Październik 2010 Napisano 1 Październik 2010 Zmierz szczelinę na głownię bagnetu w mankiecie okucia. Jeśli ma szerokość ok 30 mm. to masz okucie od bagnetu niemieckiego 1871 (co mi się wydaje najbardziej najprawdopodobne). Tasak M- 1864 mial glownię szerokosci ok 35 mm (i troche inny hak przy okuciu).Pozdrawiam, Piotr.
Majorian Napisano 3 Październik 2010 Autor Napisano 3 Październik 2010 Na 99 % sygnatura wygląda tak: 82 L.II.3.156
Majorian Napisano 1 Październik 2010 Autor Napisano 1 Październik 2010 Znalezione na skupie złomu. Z tego co znalazłem w internecie wynika, że to element pochwy do niemieckiego bagnetu wz. 1871. Czy ktoś mógłby potwierdzić moje przypuszczenia? Co oznaczają w tym przypadku sygnatury?
Majorian Napisano 1 Październik 2010 Autor Napisano 1 Październik 2010 Sygnatury. Nie wszystkie cyfry/litery są łatwe do odczytania.
Majorian Napisano 6 Październik 2010 Autor Napisano 6 Październik 2010 Może teraz coś da się ustalić ws tych sygnatur? Pozdrawiam
Majorian Napisano 2 Październik 2010 Autor Napisano 2 Październik 2010 Szerokość 29 mm - tak więc to jednak bagnet. Dzięki. Czy ta pochwa nie jest skrócona (długość tej wynosi 55 mm)? Sygnatury są następujące: 82 L(?).II. 8(?) 2156
Pytanie
Majorian
Znalezione na skupie złomu. Z tego co znalazłem w internecie wynika, że to element pochwy do niemieckiego bagnetu wz. 1871. Czy ktoś mógłby potwierdzić moje przypuszczenia? Co oznaczają w tym przypadku sygnatury?
9 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.