Skocz do zawartości
  • 0

Pochwa od bagnetu

Majorian

Pytanie

Napisano

Znalezione na skupie złomu. Z tego co znalazłem w internecie wynika, że to element pochwy do niemieckiego bagnetu wz. 1871. Czy ktoś mógłby potwierdzić moje przypuszczenia? Co oznaczają w tym przypadku sygnatury?

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Moje okucie tej pochwy ma tylko 53 mm. Twoje jest troche dłuższe, więc nie jest skrócone. Niestety, literka L" była dosyć często używana w różnych formacjach, więc bez pełnej sygnaturki ciężko będzie Twoją skuwkę przypisać do pułku i miejsca służby ...

Pozdrawiam,
Piotr
Napisano
Zmierz szczelinę na głownię bagnetu w mankiecie okucia. Jeśli ma szerokość ok 30 mm. to masz okucie od bagnetu niemieckiego 1871 (co mi się wydaje najbardziej najprawdopodobne).
Tasak M- 1864 mial glownię szerokosci ok 35 mm (i troche inny hak przy okuciu).

Pozdrawiam,
Piotr.
Napisano

Znalezione na skupie złomu. Z tego co znalazłem w internecie wynika, że to element pochwy do niemieckiego bagnetu wz. 1871. Czy ktoś mógłby potwierdzić moje przypuszczenia? Co oznaczają w tym przypadku sygnatury?

Napisano
Szerokość 29 mm - tak więc to jednak bagnet. Dzięki. Czy ta pochwa nie jest skrócona (długość tej wynosi 55 mm)? Sygnatury są następujące: 82 L(?).II. 8(?) 2156

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie