Skocz do zawartości

guziki

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Cywilny - XVIIIw, ewentualnie skrajny początek XIXw.
Wykonany najpewniej z pewteru, który opracowano i powszechnie używano w Anglii, stop ten jest łatwy w obróbce a jednocześnie dość twardy (Cyna + antymon + miedź).

Anglia w XVIII i XIXw. była krajem który produkował i eksportował guziki na niemal całą Europę i wiele krajów Świata.

Wykonanie guzika z pewteru, którego używano głównie na Wyspach Brytyjskich, może tylko przybliżać prawdziwość stwierdzenia iż tego typu produkt właśnie stamtąd docierał na nasze ziemie.

Niestety jak zwykle brak źródeł i opublikowanych wyników badań z dziedziny archeologii nowożytnej tylko utrudnia szerszą identyfikację.

pozdro
Napisano

dzisiaj z racji wolego czasu wyjąłem i przetarłem pierwszy raz guziorki które trochę w oliwce poleżały :-) a więc tak... pierwszy z nich...
średnica 21mm raczej płaski, widoczne ślady złocenia, awers wytarty ślady jakiegoś wzoru...

Napisano

a to nie jestem pewien czy guzik... może jakaś wpinka albo znaczek WHW...śr. 23 mm... widoczna swastyka, napis na obwodzie NATIOMAL .... i dalej nieczytelne... zewnętrzny otok kiedyś chyba w odcieniu czerwieni...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie