Pablo.wpl Napisano 29 Wrzesień 2010 Autor Napisano 29 Wrzesień 2010 Mam pytanie dotyczące Pow Listopadowego, Wiadomo że nikt nie odda nie powie gdzie....Ale tylko zapytam czy często jeszcze Można trafić slady potyczek bądź bitwy Pod Zamościem, za każde info i opinię dziękuję z góry ,. Pozdro
jan-80 Napisano 30 Wrzesień 2010 Napisano 30 Wrzesień 2010 Szansa na znalezienie czegoś tam jest mała ale warto polatać a zawszwsze można coś znależć do szukania nie wystarczy tylko dobry wkrywacz ale również szczęście zycze powodzenia.
Pablo.wpl Napisano 1 Październik 2010 Autor Napisano 1 Październik 2010 A okolice Józefowa,Aleksandrowa? coś może ktoś powiedzieć?
dzieci3 Napisano 1 Październik 2010 Napisano 1 Październik 2010 Na trasie Józefów-Aleksandrów to raczej powstanie styczniowe.Pzdr.
policemayster Napisano 1 Październik 2010 Napisano 1 Październik 2010 Nie ma miejsc przeszukanych. Podobono pod Tomaszowem juz cala sciółka przewrócona jest na druga strone, a za kazdym razem kiedy jade z rodzicami na grzyby i zabieram Henryka HS3 trafiam cos. I nie są to drobiazgi.
lanca Napisano 1 Październik 2010 Napisano 1 Październik 2010 Górecko las przed mostem na Szumie po lewej stronie w kierunku Józefowa,ostatnio widziałem tam kogoś z wykrywką.Obok niedawno powstały zalew i miejsce spoczynku wrześniowych(i nie tylko)żołnierzy.Co myślicie warto połazić po tym lesie?Będe tam przejazdem niedługo i mam ochotę tam zajrzeć.
egon10 Napisano 2 Październik 2010 Napisano 2 Październik 2010 Wiec kol.policemayster za kazdym razem pod Tomaszowiem znajduje bagnety,szable,(o karabinach nie wspomne bo to juz calkiem nie legalne)Ja niestety moge tylko ponarzekac,raz na kilka/kilkanascie wyjazdow wyskoczy cos ciekawego.Bardzo gratuluje koledze
egon10 Napisano 2 Październik 2010 Napisano 2 Październik 2010 Lanca kiedys szukalem w miejscu gdzie jest teraz zalew,ale jakies fanty pamietam trafialy sie blizej Gorecka Koscielnego.W okolicach zalewu nic nie trafilem.
lanca Napisano 2 Październik 2010 Napisano 2 Październik 2010 Ok!Dzięki egon za odpowiedź,tak czy inaczej powłóczę się tam trochę może chociaż jakiś guziorek wyskoczy ech...
dzieci3 Napisano 2 Październik 2010 Napisano 2 Październik 2010 W odległości około 1,5km od szosy w kierunku na Górecko jest,a raczej była gajówka Św.Trójca.Można tam sie pokrecić jeśli lubisz dużo sygnałów.Stacjonował w niej sztab bodajże Przedżymirskiego.Pzdr.
Pablo.wpl Napisano 2 Październik 2010 Autor Napisano 2 Październik 2010 no koledzy coraz ciekawiej:)a powiedzcie mi o bojach Styczniowych, tam były potyczki małe czy też większe starcia.pozdro
jan-80 Napisano 2 Październik 2010 Napisano 2 Październik 2010 Słyszałem że podczas powstania koło Biłgoraju działały liczne jednostki powstańców.
dzieci3 Napisano 2 Październik 2010 Napisano 2 Październik 2010 Kol.police...Proponuje pochodzić troszke po ziemi".Bajki to w miedzywiersze powkładać najlepiej.Pzdr.
Pablo.wpl Napisano 2 Październik 2010 Autor Napisano 2 Październik 2010 Jan-80 a ty to z przekazów ustnych słyszałeś ? Takie właśnie są najciekawsze i najprawdziwsze, bo książki to jednak nie wszystkie piszą szarą prawdę, zresztą sami wiecie jak jest,
jan-80 Napisano 3 Październik 2010 Napisano 3 Październik 2010 Niestety z ksiażki bo nieznam nikogo z okolic zamościa ale troche o tym czytałem i raczej wydaje mi sie że to prawda jak coś będe wiedział wiecej to napisze gdzie dokładnie działały te jednostki itd.
szczurek_1979 Napisano 3 Październik 2010 Napisano 3 Październik 2010 jan-80 nie koło BiłgorajU tylko jak już k to koło BigorajA :-) jaaasne?? Ojczyzna polszczyzna się kłania ;P jak by to zabrzmiało z Krakowem?? Koło Krakowu?? ;P
kurzo1 Napisano 3 Październik 2010 Napisano 3 Październik 2010 Zapewne słyszeliście o stawiku w Zwierzyńcu w którym podobno jest jeszcze trochę gratów z powstania styczniowego nawet był kiedyś o tym wątek.
dzieci3 Napisano 3 Październik 2010 Napisano 3 Październik 2010 Słyszeliśmy oczywiście oraz to,że czołg w nim stoi nawet.Gąsienica wystaje ponad lustro wody.Trzeba tylko ten stawik spuścić.Pzdr.
Pablo.wpl Napisano 3 Październik 2010 Autor Napisano 3 Październik 2010 a może ktoś podać dokładniejszy namiar na ten stawik? jak będę to z chęcią tam zajrzał bym. pozdro
lanca Napisano 3 Październik 2010 Napisano 3 Październik 2010 Pablo jeżeli to ten o którym myślę to nie da rady;)
Pablo.wpl Napisano 3 Październik 2010 Autor Napisano 3 Październik 2010 to jutro opowiesz o nim, bo jest coś o czym nie wiesz :D
Blitzkrieg Napisano 4 Październik 2010 Napisano 4 Październik 2010 Składzik koło Krasnobrodu?? Bitwa w powstaniu była i to dość duża, z tego co pamiętam to nawet adiutant 'Lelewela' zginął. Część oddziałów uciekła i może schowali broń?? Ja słyszałem natomiast o innym składzie, podobno nie znalezionym, w miejscowości Półsieraków, przy granicy zaborów. Nie pamiętam jaki oddział to ukrył, czy Jeziorańskiego,czy Czechowskiego. Jak kogoś interesuje powstanie to polecam publikacje T. Brytana: 'Wyprawa Czechowskiego w lubelskie'. Ja dawno nie siedzę w temacie, materiałów musiałbym poszukać w domu, a nie mam jak bo jestem w KRK. Odnośnie poszukiwań artefaktów po powstańcach to polecam małe śródleśne wioski w okolicy miejsc w których rozgrywały się bitwy.
Pablo.wpl Napisano 4 Październik 2010 Autor Napisano 4 Październik 2010 dzięki kolego za info , a jak ci się przypomni jakie to materiały dokładnie to zapodaj Tytuły tu,
Pablo.wpl Napisano 4 Październik 2010 Autor Napisano 4 Październik 2010 a odnośnie tego stawiku to czy przypadkiem nie ma na nim wyspy??
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.