Skocz do zawartości

Zamość

Pablo.wpl

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Mam pytanie dotyczące Pow Listopadowego,
Wiadomo że nikt nie odda nie powie gdzie....
Ale tylko zapytam czy często jeszcze Można trafić slady potyczek bądź bitwy Pod Zamościem, za każde info i opinię dziękuję z góry ,. Pozdro
Napisano
Szansa na znalezienie czegoś tam jest mała ale warto polatać a zawszwsze można coś znależć do szukania nie wystarczy tylko dobry wkrywacz ale również szczęście zycze powodzenia.
Napisano
Nie ma miejsc przeszukanych. Podobono pod Tomaszowem juz cala sciółka przewrócona jest na druga strone, a za kazdym razem kiedy jade z rodzicami na grzyby i zabieram Henryka HS3 trafiam cos. I nie są to drobiazgi.
Napisano
Górecko las przed mostem na Szumie po lewej stronie w kierunku Józefowa,ostatnio widziałem tam kogoś z wykrywką.Obok niedawno powstały zalew i miejsce spoczynku wrześniowych(i nie tylko)żołnierzy.Co myślicie warto połazić po tym lesie?Będe tam przejazdem niedługo i mam ochotę tam zajrzeć.
Napisano
Wiec kol.policemayster za kazdym razem pod Tomaszowiem znajduje bagnety,szable,(o karabinach nie wspomne bo to juz calkiem nie legalne)
Ja niestety moge tylko ponarzekac,raz na kilka/kilkanascie wyjazdow wyskoczy cos ciekawego.

Bardzo gratuluje koledze
Napisano
Lanca kiedys szukalem w miejscu gdzie jest teraz zalew,ale jakies fanty pamietam trafialy sie blizej Gorecka Koscielnego.W okolicach zalewu nic nie trafilem.
Napisano
W odległości około 1,5km od szosy w kierunku na Górecko jest,a raczej była gajówka Św.Trójca.
Można tam sie pokrecić jeśli lubisz dużo sygnałów.
Stacjonował w niej sztab bodajże Przedżymirskiego.
Pzdr.
Napisano
Jan-80 a ty to z przekazów ustnych słyszałeś ?
Takie właśnie są najciekawsze i najprawdziwsze, bo książki to jednak nie wszystkie piszą szarą prawdę, zresztą sami wiecie jak jest,
Napisano
Niestety z ksiażki bo nieznam nikogo z okolic zamościa ale troche o tym czytałem i raczej wydaje mi sie że to prawda jak coś będe wiedział wiecej to napisze gdzie dokładnie działały te jednostki itd.
Napisano
Zapewne słyszeliście o stawiku w Zwierzyńcu w którym podobno jest jeszcze trochę gratów z powstania styczniowego nawet był kiedyś o tym wątek.
Napisano
Składzik koło Krasnobrodu?? Bitwa w powstaniu była i to dość duża, z tego co pamiętam to nawet adiutant 'Lelewela' zginął. Część oddziałów uciekła i może schowali broń?? Ja słyszałem natomiast o innym składzie, podobno nie znalezionym, w miejscowości Półsieraków, przy granicy zaborów. Nie pamiętam jaki oddział to ukrył, czy Jeziorańskiego,czy Czechowskiego. Jak kogoś interesuje powstanie to polecam publikacje T. Brytana: 'Wyprawa Czechowskiego w lubelskie'. Ja dawno nie siedzę w temacie, materiałów musiałbym poszukać w domu, a nie mam jak bo jestem w KRK. Odnośnie poszukiwań artefaktów po powstańcach to polecam małe śródleśne wioski w okolicy miejsc w których rozgrywały się bitwy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie