Skocz do zawartości
  • 0

przedwojenny obraz

Diakon227

Pytanie

Napisano

Witam.Rok temu za znalazłem ten obraz schowany za ikoną Matki Boskiej. Ikona pochodziła z domu w wysiedlonej z niemców wioski. Moja rodzina wprowadzając się tam w 45 przejęła obraz. Lecz nikt nie wiedział o istnieniu tego ukrytego. Najciekawsze jest to że był zwrócony przodem do tyłu ikony Matki Boskiej a za nim znajdowała się jeszcze dodatkowa tektura zasłaniająca jego istnienie. Czyli był między dwoma warstwami. Pytanie dlaczego? Jaki był cel ukrycia? Wioska należała do niemców ( dzisiejszy Jagów ) Kto ma jakieś pomysły? z jakiego okresu dokładnie może pochodzić? liczę na waszą pomoc. ps. z tyłu portretu znajdują się ślady jakby po przyklejonych tam fotografiach i jakiś nie zrozumiały dla mnie napis wykonany ołówkiem. Inny napis znajduję się również pod samym portretem. Potem dam foty.

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
może po prostu ktoś wstawił wizerunek NMP bo mu ramka podpasowała ażeby dobrze podkleić to zostawił portret tego młodego jegomościa?
pozdro
Napisano
wątpię w to.Sama ikona była na kartonie i nie potrzebowała wsparcia.przy ozpakowywaniu" było widać że ten obraz sprawiał wrażenie specjalnie tam ukrytego.
Napisano
Witam!!
Ostatnio czytałem opowiadanie człowieka opisującego działania Niemców w pewnym regionie Polski (pacyfikacja kilku wsi) i tak mi się skojarzyło że tam też pisało o łapankach tzn. Niemcy wpadali do domów i po prostu zabierali młodych mężczyzn i chłopców...
I tu moje podejrzenia; może rodzina ukrywała chłopca przed Niemcami i mając takie zdjęcie w widocznym miejscu chłopiec mógłby zostać zabrany.Rodzina chłopca gdzieś go ukryła i wszelkie dowody jego istnienia również ...
Napisano
myślałem nad tym. To bardzo możliwe rozwiązanie tej zagadki. Zaś później jak widać nie zdążyli odebrać już obrazu. Wspomnę że dom w którym się znajdował nadal stoi. Kilka lat temu jeszcze ktoś tam mieszkał. Może rodzina tego chłopca mieszka gdzieś w niemczech? tylko co dalej?
Napisano
gdybyś znał personalia chłopca z portretu to dużo można by wyjaśnić,albo historię domu i jego mieszkańców ... ale to nie będzie proste
pozdrawiam sqr
Napisano
nie da rady raczej tego odszukać.Właściciele domu uciekli jak tylko nasi i rosjanie wkroczyli na te tereny. Trudna sprawa. Jak myślicie z jakiego okresu pochodzi ten obraz? chłopak ma bardzo charakterystyczny ubiór

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie