Skocz do zawartości

Zwey groschel

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
'' landowy '' Fryderyk
Jeśli pod datą jest literka B ( a zdjęcie słabiutkie ) to z mennicy wrocławskiej ( najczęściej spotykany--popularny )

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora tyfus 17:34 27-09-2010
Napisano

Tutaj moja dziwna (do niedawna) monetka, prosze o informacje czy ten groschel" to rownowartosc pozniejszych silber groschen" czy owczesnych monet groscher" (wszystko Prusy) czy tez moze monety byly zupelnie inaczej liczone.

Co to znaczy landowy Fryderyk" ? Mennica wroclawska bila swoje dziwolagi? Jesli tak to gdzie mozna znalezc katalog pozostalych monet tej serii ?

Napisano
A skąd kolega ma takie dane, że greszel to 1/24 talara? 1/12 talara z tego okresu ma bez porównania większe rozmiary niż 2 greszle, nawet chyba 1/24 talara jest większe od dwóch greszli.
Napisano
tak faktycznie , błędnie napisałem , Anarchisto jak wiesz to napisz jak to się dzieliło , może ktoś inny wyjaśni, coś mi się pomieszał grosz z groszykiem , czyli 1/24 to jest grosz a Zwey Groschel (2 groszyki) to części 1/24 talara ? To wtedy ile wchodzi groszyków na grosz ?
Napisano
 grzywny wagi kolońskiej srebra 8-lutowego bito w tym czasie we Wrocławiu i Szczecinie 42 3/4 monet 1/6- talarowych (4-groszowych); z 6-łutowego 64 1/8 monet 1/12-talarowych (2-groszowych); z 5-łutowego 112 1/2 monet 1/24-talarowych (1-groszowych); a ze srebra 3 1/2-łutowego 168 monet 1/48-talarowych (6feningów-półgroszy). Talar w tym systemie dzielił się na 24 dobre (srebrne) grosze a dobry grosz na 12 fenigów "
źródło : Józef Andrzej Szwagrzyk Pieniądz na ziemiach polskich X-XX w. "
Napisano
1764 - frydrychsdor = 1 7/8 dukata = 5 talarów = 25 tynfów = 120 dobrych groszy = 300 połtur = 450 krajcarów = 600 groszeli = 1440 fenigów = 1800 denarów"

Z tego wynika ze 1 groschel to 1/120 talara a 2 groschel to 1/60 talara. Jak ktos napisal moneta 1/12 talata byla kilkukrotnie ciezsza od tej malej monetki. A swoja droga to niezle pokrecony byl owczesny system monetarny..
Napisano
cugi
Pisząc '' landowy Fryderyk '' , użyłem skrótu myślowego....
chodziło mi o to , że monetka została wybita w zdobycznej mennicy ( Śląsk z Wrocławiem po wojnach śląskich )czyli w nowym pruskim landzie ( w odróżnieniu od np. mennicy berlińskiej ).
ID skrótowe , ale jak widać nie przeszkodziło to w prawie pełnym wyjaśnieniu zawiłości groszeli , he he.

Swoją drogą masz rację pisząc jak bardzo pokręcony był ówczesny system monetarny Prus i nie tylko...

Na Śląsku na przykład obowiązywały również monety austriackie ( mimo wieloletniej już wtedy okupacji Prus )

No i oczywiście fałszywki zalewające Polskę a produkowane w ogromnych ilościach przez Frydzia zwanego Wielkim.

Pomieszanie z poplątaniem....A tak na marginesie , ktoś kto by chciał się specjalizować w kolekcjonowaniu pruskich monet tego i sąsiednich okresów ------ ma zajęcie na lata...:)

pozdro

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie