Luftlander Napisano 25 Wrzesień 2010 Napisano 25 Wrzesień 2010 Niemiecka bluza mundurowa M36 wtórnie wykorzystana w obozie koncentracyjnym KL. Koncentration Lager.
okejos Napisano 25 Wrzesień 2010 Autor Napisano 25 Wrzesień 2010 a ciekawe co robiła pod białymstokiem....
Slajmi130 Napisano 26 Wrzesień 2010 Napisano 26 Wrzesień 2010 Dokładnie jak mówi Hebda.Dziadek żony mojego kolegi z pracy, wrócił z obozu własnie z taką starą wojskową niemiecką kapotą i jako walizki na resztę całego swojego dobytku niósł skrzynkę po ogórkach do LGrW36
Luftlander Napisano 25 Wrzesień 2010 Napisano 25 Wrzesień 2010 Takie patenty były stosowane w małych obozach.
Frozzer Napisano 26 Wrzesień 2010 Napisano 26 Wrzesień 2010 trochę straszny przedmiot - nie chciałbym widzieć tego, co osoba nosząca ten mundur.bluza to typowa m36 - tak więc zapewne od początku wojny używana była w KL przez więźnia.czy są ślady po odprutych niemieckich insygniach ? a może one nie były nigdy naszyte a bluza od razu trafiła do KL ?
Slajmi130 Napisano 25 Wrzesień 2010 Napisano 25 Wrzesień 2010 Nie tylko w małych obozach. W KL Auschwitz także.Generalnie na początku działalności(przepraszam złe słowo ale nic innego nie dobrałem)obozów. Prof Bartoszewski w obozie Auschwitz ma zdjęcie właśnie w M36 bez insygnii z maziajami.
Hebda Napisano 25 Wrzesień 2010 Napisano 25 Wrzesień 2010 Majdanek,Dachau,małe i duże obozy.często były to ciuchy cywilne po zamordowanych przekazywane więźniom miast pasiaków,które z lichego materiału szybko się niszczyły.W niemal wszystkich ksiązkach które czytałem o obozach,a było ich dziesiątki,głównie wspomnienia,były opisy takich zastosowań.Skąd się znalazła,mogła przywędrować z byłym więxniem po wyzwoleniu,nie zapominajmy że w czasie wojny o nowe ubrania było ciężko,a jeśli kurtka dobrze grzała to farba nie stanowiła problemu.
Pytanie
okejos
taka bluza
12 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.