Skocz do zawartości
  • 0

do czego wykorzystano ten mundurek

okejos

Pytanie

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dokładnie jak mówi Hebda.Dziadek żony mojego kolegi z pracy, wrócił z obozu własnie z taką starą wojskową niemiecką kapotą i jako walizki na resztę całego swojego dobytku niósł skrzynkę po ogórkach do LGrW36
Napisano
trochę straszny przedmiot - nie chciałbym widzieć tego, co osoba nosząca ten mundur.

bluza to typowa m36 - tak więc zapewne od początku wojny używana była w KL przez więźnia.

czy są ślady po odprutych niemieckich insygniach ? a może one nie były nigdy naszyte a bluza od razu trafiła do KL ?
Napisano
Nie tylko w małych obozach. W KL Auschwitz także.
Generalnie na początku działalności(przepraszam złe słowo ale nic innego nie dobrałem)obozów. Prof Bartoszewski w obozie Auschwitz ma zdjęcie właśnie w M36 bez insygnii z maziajami.
Napisano
Majdanek,Dachau,małe i duże obozy.często były to ciuchy cywilne po zamordowanych przekazywane więźniom miast pasiaków,które z lichego materiału szybko się niszczyły.
W niemal wszystkich ksiązkach które czytałem o obozach,a było ich dziesiątki,głównie wspomnienia,były opisy takich zastosowań.

Skąd się znalazła,mogła przywędrować z byłym więxniem po wyzwoleniu,nie zapominajmy że w czasie wojny o nowe ubrania było ciężko,a jeśli kurtka dobrze grzała to farba nie stanowiła problemu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie