Skocz do zawartości

koniec mojej sprawy z 28.IX.2009

Lindenhof

Rekomendowane odpowiedzi

tak to się zaczęło
http://www.gs24.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20090929/SZCZECIN/782968785

w trakcie...
http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=664910#990318

no i po sprawie. nie chcę wdawać się w szczegóły jak wszystko wyglądało ( część wydarzeń na bieżąco spływała zmieszana z dużą ilością piwa )w każdym razie pragnę donieść iż po 11 miesiącach wydano wyrok. uznano mnie winnym. winnym tego,że poszukiwań dokonywałem bez zezwolenia. ustne nie wystarczyło, powinienem mieć na piśmie. otrzymałem naganę. bez grzywny, bez kosztów sądowych. adwokata nie brałem, broniłem się sam. skorzystałem z wydajnej pomocy Arturaborata któremu bardzo dziękuję. pomagał jeszcze jeden koleżka nie z forum. teraz czekam na odpis wyroku i z nim mam się udać do policji po zwrot fantów. wszystkim którzy są w trakcie takich zmagań życzę powodzenia. pozdro

ale wykładnie pozwoliły na samodzielną obronę. moje słowa można by podważyć na upartego ale paragrafu już nie. jeszcze raz dzięki. a pozwolenie ustne miałem od leśniczego którego spotkałem podczas spaceru. ucieszył się nawet z tych wizyt jak usłyszał ile wnyków zostało znalezionych i zdjętych.

@: Można też wnieść oświadczenie, że zabrane przedmioty są pamiątkami rodzinnymi, prezentami, tworzą kolekcję zbieraną przez lata (zakupy na bazarze itd)."

To oświadczenie oczywiście tylko, gdy faktycznie zabierają jak leci co im się podoba, nawet przedmioty nie wykopkowe(a często zbierają,ja przynajmniej tak miałem.
Artur

Molke - jeżeli chodzi o krzyż to pierwsza wojna. zastanawia mnie właśnie dlaczego podali taką datę. może nie spojrzeli na drugą stronę, może rzucali monetą którą datę podać. a może zwyczajna świadomka po to aby ukazać społeczeństwu, że jednak rabowane są z ziemi zabytki.
Jacho - nalot policji? no cóż. przyszli z blachą, powiedzieli że mają jakieś podejrzenia (chodziło o pruskie zapały a nie jak podał gs24 zapalniki do granatów I i II wojennych. zapytali jak mają w protokole zapisać więc powiedziałem feldgranatzunder" no i proszę, sensacja gotowa. zresztą lepiej wygląda to w gazecie i społeczeństwo poruszone, a o to chodzi). więc wpuściłem na chatę. nie pozwolono mi zadzwonić do klienta u którego miałem kłaść kafelki, tzn. jeden się ciskał, ten zły policjant", ale w końcu zbastował. pokazałem co mam. co znalezione, co wymienione, co dostałem. wszystko co uważali za wyjęte z ziemi zawineli. ciekawe że PRL-e mi zostawili. spisali protokół, zaprosili na wycieczkę do komendy na zeznania i po wszystkiemu.

a tak na prawdę to nie przez allezło zawitali. uprzejmie jakaś szmata doniosła. mam swoje typy, poczekam, kiedyś się wyda. pozdro

@: Co oznacza "wnieść oświadczenie? To ma być dopisek na protokole, oddzielna karteczka? Czy policjant ma prawo odmowy "wniesienia oświadczenia?"

To znaczy,że masz prawo przed podpisaniem podyktować do protokołu,co tylko ci do głowy przyjdzie - to się nazywa oświadczenie i jest zaznaczone jako twoje oświadcznie, Twoje słowa.

Art. 148.
§ 2. Wyjaśnienia, zeznania, oświadczenia i wnioski oraz stwierdzenia określonych okoliczności przez organ prowadzący postępowanie zamieszcza się w protokole
z możliwą dokładnością. Osoby biorące udział w czynności mają prawo żądać zamieszczenia w protokole z pełną dokładnością wszystkiego, co dotyczy
ich praw lub interesów

Art. 150 kpk
§.2 Osoba uczestnicząca w czynności może podpisując protokół zgłosić jednocześnie zarzuty co do jego treści; zarzuty te należy wciągnąć do protokołu wraz z oświadczeniem osoby wykonującej czynność protokołowaną.
Artur.

• 3 months later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie