Skocz do zawartości

Miny - jaka głębokośc?

zbyniek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam, mam dośc nietypowe pytanie odnośnie min. A więc była jakaś procedura(w latacj 40) wojskowa odnośnie zakopywania min p-panc,p-czołgowych albo p-piechotnych??? Bo zastanawiam się jak zakopywali żeby się nie odkryła" i żeby nie zmniejszyc jej skuteczności przez głębokie zakopanie. Wiem, że pytanie jest na poziomie marginesowym" ale mnie zastanawia :):):) pozdr
Napisano
Powiem Ci jako były saper, że położenie miny czy głębokość zalegania zależy od tego co i jak ma ją zdetonować. Nie ma określonej głębokości. Ważne aby była zamaskowana i tyle
Napisano
Ważne jest aby zapalnik zdołał zdetonować to co ma na celu. Nie ma określonej głębokości, zależy od zapalnika, jaka jest to mina.Powinna być tak aby przeciwnik miał jak najmniejsze szanse na jej odnalezienie, a zapał powinien wystawać na tyle by się odbezpieczył.
<pozdro
Napisano
Często w okolicznych lasach znajduje miny głównie przeciw piechote to są na różnych głębokościach. Jedne lezą na wierzchu a niektóre nawet 30cm pod ziemią
Napisano
tak,ostatnio miałem bagnet niemiecki,sołdat wbił go pionowo w ziemie na przedpiersiu okopu,a wykopałem go z 20cm.
zauważ że przez te wszystkie lata naspadało liści,patyków,warstwa ziemi się podniosła itp.
Miny były dość płytko zakopywane,podstawą było doskonałe zamaskowanie nie głębokość.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie