replika Napisano 17 Wrzesień 2010 Autor Share Napisano 17 Wrzesień 2010 Przeczytaj i zastanów się, dlaczego nie wysłać tego linkuhttp://dariusz.kozlowski.salon24.pl/223397,o-ochronie-zabytkow-prawnych-epoki-niewolniczejdo kancelarii premiera (kontakt@kprm.gov.pl).Zapewne jest strasznie naiwnym myślenie, że coś takiego odniesie korzyść, ale wysłanie maila nic nie kosztuje, a na tej skrzynce wyląduje kilkaset(?), może kilka tysięcy identycznych maili.Ja wysyłam.Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panzerhrabia Napisano 18 Wrzesień 2010 Share Napisano 18 Wrzesień 2010 jak dla mnie dobrze pisze w sumie oczywiste sprawy to są ale nie wszyscy potrafią to zrozumieć a w szczególności policja i prokuratorzy ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arturborat Napisano 18 Wrzesień 2010 Share Napisano 18 Wrzesień 2010 Autor trochę jest niezorientowany. Co do wywozu zabytków za granicę, przepisy zostały zliberalizowane w połowie roku. Było o tym na forum:http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=667748#1049554Przykłady kłopotów z przywozem zabytków" do Polski przytaczane w tekście, są dla mnie niezrozumiałe,bo tego nie reguluje ustawa o zabytkach. Być może problemy wynikały z podejrzenia, że obraz był kradziony. Ale taka nadgorliwość, rzeczywiście irytująca, celników zdarza się i w przypadku wiertarki udarowej i samochodów. Nie jest prawdą, że wszystko, co spoczywa w ziemi, jest własnością Skarbu Państwa. Z automatu są nimi tylko zabytki archeologiczne. I problem tkwi w definicji tego zabytku, bo przecież zdrowy rozsądek podpowiada, że nie wszystko, co w ziemi jest zabytkiem archeologicznym. Ba, mało co nim jest. Ale co dokładnie - tu rzeczywiście są problemy interpretacyjne. Inne zabytki (nie-archeologicznie) stają się własnością SP po roku, jeśli nie udało się ustalić prawowitego właściciela. Co jest zabytkiem nie-archeologicznym też jest niejasne. Zatem znów wracamy do sprawy definicji zabytku. Na pewno jednak ziemia nie posiada żadnych magicznych właściwości zabytkotórczych i z samego faktu, że coś niej spoczywa niemożna wyciągać wniosków,że jest zabytkiem czy zabytkiem archeologicznym. dotyczy to tez hipotetycznej szczęki dziadka zakopanej w słoiku w stanie wojennym. Ale niezależnie od tego zgadzam się a autorem, że przypisanie własności zabytków i zabytków-archeologicznych znalezionych w ziemi SP jest reliktem przeszłości i należałoby to zmienić. Tekst trzeba by poważnie poprawić i przemyśleć, aby nadawał się do bombardowania jakiegokolwiek urzędniczego mail-boxa, bo jest trochę chaotyczny. Ale cieszę się, naprawdę się cieszę, że są ludzie, którym chce się o tym pisać i zwracać uwagę innych. Trzeba jednak przede wszystkim pogłębiać swoją wiedzę, żeby się nie dać zwariować i nie robić problemu tam, gdzie go nie ma.Artur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
VanWorden Napisano 20 Wrzesień 2010 Share Napisano 20 Wrzesień 2010 Autor myli się także jeśli chodzi o przepisy obowiązujące w Wielkiej Brytanii, podając niewłaściwy przykład poszukiwań.Generalnie jednak zgadzam się z Arturem, że cieszy każda inicjatywa.PozdrawiamVW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arturborat Napisano 21 Wrzesień 2010 Share Napisano 21 Wrzesień 2010 A ja się myliłem pisząc, że przywóz zabytków do Polski nie wymaga w ogóle żadnej biurokracji. Z ostatniej nowelizacji:http://www.nadodrzanski.strazgraniczna.pl/wywoz-zabytkow.htmlwynika, że potrzebny jest dokument potwierdzający przywóz, o ile zabytek jest przywożony czasowo i ma opuścić Polskę:mówi o tym art. 59 ust. 3pkt. 4Na przejściu granicznym trzeba poprosić o odpowiedni kwitek.MKDiN przygotowuje odpowiedni wzór:http://bip.mkidn.gov.pl/media/download_gallery/100903proj_rozp-dokumenty_zabytki-Projekt.pdfArtur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.