Skocz do zawartości

Bagnet Mannlicher 1895

hakoff

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam, wpadł mi w łapki bagnet podoficerski od Mannlichera 1895. Mam z nim teraz pewien problem, a to dlatego, że chciałbym go wyczyścić i zakonserwować, ale nie wiem jak zrobić to tak, żeby nie zniszczyć okładek. Są one w dość dobrym stanie i nie rozlatują się. Zastanawiałem się nad elektrolizą. Pewnie efekt ostateczny byłby niezły, ale drewno pójdzie w ... Z kolei jak ograniczę się do mechanicznego czyszczenia rdzy wspomaganego z lekka jakimś odrdzewiaczem, to zostanie rdza pod okładkami. Więc moje pytanie brzmi: co zrobić? jakiego środka użyć? jak ewentualnie zdemontować okładki? Liczę na ciekawe pomysły osób bardziej doświadczonych w temacie konserwacji. Pozdrawiam
Napisano

w sumie to wyraziłem się troche nieprecyzyjne - kawałek bagnetu. ostrze znalazłem kawałek dalej i już je oczyściłem elektrolizą (może się pospieszyłem) :) z góry dzięki za pomoc i światłe pomysły!

Napisano
dzięki za linki, ale czy to miało mi w czymś pomóc?

proszę, PRZECZYTAJ najpierw co napisałem, a potem ewentualnie odpowiedz jeśli masz jakiś pomysł.
Napisano
no właśnie, bo wszystko jest oryginalne i szkoda niszczyć...
kol. Thomson, a jakby przeciąć okładki na pół wzdłuż, zrobić elektrolize, zakonserwować okładki a później skleić jakimś klejem do drewna to byłoby dobrze? taki szalony plan mam póki co...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie