eljot1974 Napisano 28 Sierpień 2010 Autor Napisano 28 Sierpień 2010 Witam wszystkich,proszę o identyfikacje pieczęci.
eljot1974 Napisano 29 Sierpień 2010 Autor Napisano 29 Sierpień 2010 może jednak ktoś coś podpowie.Trochę stron z herbami już przejrzałem ,ale bez rezultatu
kjfg Napisano 30 Sierpień 2010 Napisano 30 Sierpień 2010 7 pałek -baron, jakaś pieczęć małżeńska. Nie jestem dobry w herbach ale bym poszukał w szlacheckich
sigis3 Napisano 30 Sierpień 2010 Napisano 30 Sierpień 2010 Bardzo ładny przedmiot, choc według mnie to nie pieczęć, przecież ornamenty są wypukłe, nie ma też otoku (przynajmniej tak wygląda na zdjęciu). Raczej jakaś ozdoba, okucie, wykończenie uchwytu. Z jakich oklic pochodzi? Na stary polski herb nie wygląda (podobny trochę do GROTY, ale tam są trzy -http://www.genealogia.okiem.pl/glossary/glossary.php?letter=g .)Dla mnie, sądząc po stylu, to XVIII wiek (ew.stylizowany na starszy a późniejszy)więc wraca pytanie, jakiego terenu może dotyczyć.
eljot1974 Napisano 30 Sierpień 2010 Autor Napisano 30 Sierpień 2010 a z czego to wynika ,że małżeńska?
Martian Napisano 30 Sierpień 2010 Napisano 30 Sierpień 2010 Tu akurat klejnotem są pawie pióra... zazwyczaj 3-5 winno być. Małżeńska- możliwe, ale te same herby, więc chyba intercyza;)
eljot1974 Napisano 30 Sierpień 2010 Autor Napisano 30 Sierpień 2010 Witam ponowniekolego sigis3 ornamenty -zapewniam cię ,że są wklęsłe a nie wypukłe .Może ta fotka sprawia takie wrażenie. Jest to na pewno pieczęć do laku, a nie jakieś okucie ,ozdoba i inne cuda.
sigis3 Napisano 30 Sierpień 2010 Napisano 30 Sierpień 2010 No tak, to zdjęcie jest dużo bardziej poglądowe. Jeszcze pozostało pytanie jaki rejon Polski, poszukamy herbów. Tymczasem tochę o pieczęciach do poczytania, może tam będzie jakaś sugestia http://www.bibliotekacyfrowa.pl/Content/34629/007.pdf
eljot1974 Napisano 31 Sierpień 2010 Autor Napisano 31 Sierpień 2010 zachodnia Polska ,lubuskie okolice Gorzowa Wlkp.
sigis3 Napisano 1 Wrzesień 2010 Napisano 1 Wrzesień 2010 Przeglądałem herby pruskie (mam w miarę kompleksowy zestaw). Jedyne nawiązanie to herb rodziny Schiller. To nie jest dokładnie to, ale na pocieszenie dodam, że groty" jak na pieczęci występują bardzo rzadko w herbach. Można ten kierunk sprawdzić.
eljot1974 Napisano 1 Wrzesień 2010 Autor Napisano 1 Wrzesień 2010 Dzięki sigis3.Z pewnością przewertowałeś trochę materiałów- z resztą ja również. Otrzymałem pewną sugestie odnośnie pochodzenia .Niestety nie posiadam takiej wiedzy ani materiałów, aby to zweryfikować.
EMPAI Napisano 1 Wrzesień 2010 Napisano 1 Wrzesień 2010 A mnie ta okrągła tarcza bardziej pachnie włoszczyzną niż prusakiem.....miejsce znalezienia o niczym nie przesądza.....
eljot1974 Napisano 1 Wrzesień 2010 Autor Napisano 1 Wrzesień 2010 tak ,również wygrzebałem iż owalne tarcze wywodzą się z Włoch.Jasna sprawa -gdyby była pruska pewnie już by była zidentyfikowana.
EMPAI Napisano 1 Wrzesień 2010 Napisano 1 Wrzesień 2010 Nawet gdyby była pruska lub nawet polska może być problem....Oprócz herbów szlacheckich , istniała przecież cała masa herbów miejskich , cechowych , różnorakich stowarzyszeń i związków...itd.Jest tego masa , a większość pewnie znana tylko lokalnym miłośnikom historii...
eljot1974 Napisano 1 Wrzesień 2010 Autor Napisano 1 Wrzesień 2010 ah i eh ,na aledrogo była zanim tu trafiła .Jedni zbierają znaczki inni hodują rybki itd....Z pewnością jutro będę wiedział co to jest-przyszły właściciel uchyli rąbek tajemnicy co wylicytował .
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.