Skocz do zawartości

Pieczęć

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Bardzo ładny przedmiot, choc według mnie to nie pieczęć, przecież ornamenty są wypukłe, nie ma też otoku (przynajmniej tak wygląda na zdjęciu). Raczej jakaś ozdoba, okucie, wykończenie uchwytu. Z jakich oklic pochodzi? Na stary polski herb nie wygląda (podobny trochę do GROTY, ale tam są trzy -http://www.genealogia.okiem.pl/glossary/glossary.php?letter=g .)Dla mnie, sądząc po stylu, to XVIII wiek (ew.stylizowany na starszy a późniejszy)więc wraca pytanie, jakiego terenu może dotyczyć.
Napisano
Witam ponownie
kolego sigis3 ornamenty -zapewniam cię ,że są wklęsłe a nie wypukłe .Może ta fotka sprawia takie wrażenie. Jest to na pewno pieczęć do laku, a nie jakieś okucie ,ozdoba i inne cuda.
Napisano
No tak, to zdjęcie jest dużo bardziej poglądowe. Jeszcze pozostało pytanie jaki rejon Polski, poszukamy herbów. Tymczasem tochę o pieczęciach do poczytania, może tam będzie jakaś sugestia http://www.bibliotekacyfrowa.pl/Content/34629/007.pdf
Napisano

Przeglądałem herby pruskie (mam w miarę kompleksowy zestaw). Jedyne nawiązanie to herb rodziny Schiller. To nie jest dokładnie to, ale na pocieszenie dodam, że groty" jak na pieczęci występują bardzo rzadko w herbach. Można ten kierunk sprawdzić.

Napisano
Dzięki sigis3.Z pewnością przewertowałeś trochę materiałów- z resztą ja również. Otrzymałem pewną sugestie odnośnie pochodzenia .Niestety nie posiadam takiej wiedzy ani materiałów, aby to zweryfikować.
Napisano
A mnie ta okrągła tarcza bardziej pachnie włoszczyzną niż prusakiem.....miejsce znalezienia o niczym nie przesądza.....
Napisano
Nawet gdyby była pruska lub nawet polska może być problem....
Oprócz herbów szlacheckich , istniała przecież cała masa herbów miejskich , cechowych , różnorakich stowarzyszeń i związków...itd.
Jest tego masa , a większość pewnie znana tylko lokalnym miłośnikom historii...
Napisano
ah i eh ,na aledrogo była zanim tu trafiła .Jedni zbierają znaczki inni hodują rybki itd....Z pewnością jutro będę wiedział co to jest-przyszły właściciel uchyli rąbek tajemnicy co wylicytował .

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie