Skocz do zawartości

Proxima- spostrzeżenia

Mazow

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam,
Wiem, że użytkownków Proxim jest wielu n tym forum.
Proszę o ich wypowiedzi na temat użytkowania swoich Proxim w życiu codziennym.
Może można by wyróżnić wątek na forum.
Jako pierwszy wypowiem się jak na razie pozytywnie na temat Proximy. Przyniosła mi wiele fantów, z którymi nie mogłem się obnażyć, jak i tych mniej cennych.
Proszę użytkowników Proxim o swoje opinie.
Pozdrawiam,
Napisano
No to się kolega naprodukował i co ?? Każdy wykrywacz przynosi fanty przed którymi się lepiej nie obnażać, szczególnie na polu przy drodze :p W lesie w sumie można, jak gajowy zobaczy takiego obnażonego to pomyśli, że czubek i masz spokój :)
Napisano
Proxima fajny sprzęt. Ale ja nie o tym chciałem. Bo właśnie czytając ten wątek rzucił mi się w oczy baner na górze tej strony Rutus zimowa promocja":)... Tylko wyglądać pierwszych przymrozków.
Napisano
Witam.Co do spostrzeżeń to zastanawia mnie fakt używania akumulatorów do zasilania wykrywacza.Otóż akku które mam strasznie cieżko wchodzą do wykrywki,czy u was też sie takie rzeczy dzieją??zmierzyłem dziś akku które zakupiłem i mają średnicę 14,32 mm
natomiast inne aku które już miałem wcześniej w domu mają średnicę 13,97 mm-może tutaj jest problem który u mnie występuje(niestety nie mam 6 szt tych cieńszych żeby sprawdzić)
co do pozostałych funkcji wykrywacza i działania ogólnie jestem zadowolony-co prawda mam go dopiero koło 2 miesięcy może ciut więcej i nie bywam w terenie codziennie więc nie mam doświadczenie ale z tego co zauważyłem trzeba troche popracować z tym sprzętem żeby mieć dobre wyniki,chociaż mnie już się kilka ciekawych rzeczy udało wyciągnąć z ziemi.
Najważniejsze to dobrze sobie dopasować ustawienia do terenu w którym się pracuje.Powiem że ostatnio byłem z proximą w słuchawkach i powiem że lepiej słuchać dźwięki które wydaje sprzęt i łatwiej osądzić czy kopać czy dać spokój.Powiem jeszcze że statyk jest precyzyjny jak dla mnie(przynajmniej na polu)chociaż czasem drażni ciągły dźwięk,ale można się przyzwyczaić :-)
Przepraszam za tak długi post ale skoro o proximie to podzieliłem się moim zdaniem na ten temat.
Ciekawi mnie tylko fakt używania aku u was jeśli zechce ktoś to opisać -oczywiście jeśli używacie aku do zasilania swojego sprzętu.

To tyle
Dziękuję za uwagę i pozdrawiam Sławek-boxi0
Napisano
no dzieki tomala za odp.Tak sądziłem że to problem z tymi aku może być,i teraz mnie uświadomiłeś w tum przekonaniu bede chodził z miarką na zakupy:)
Napisano
Z proximą chodzę już 1,5 roku sprzęt czuły na kolorek [najmniejsza monetka znaleziona to srebrny denarek Olbrachta],dla mnie największą wadą proksy jest maskowanie [proksa nie widzi monety przy żelazie]
Napisano
Witam,
Ja mam aku: PURE ENERGY BATERIE AA/R6 2000 mAh, Też Wchodzą troszkę ciężko, no ale nie problem je wsadzić tylko wyciągnąć.. Dlatego żeby nie używać drutów, widelców itp to przymocowałem do zasobnika pentelke z dratwy i teraz jest za co złapać.. :)
Napisano
aku są ciut większe od zwykłych paluszków ale nie jest to aż tak wielka tragedja :) fakt przy wyciaganiu jest problem :( Nie wiem jak wy ale ja pokładam spore nadzieje w obiecanej wiekszej cewce :))))))
Napisano
Zamiast dratwy, jak używa Powerharnas, proponuję zastosować wstążkę. Taką do pakowania prezentów. Nie zgubi się i działa rewelacyjnie. Sprawdzone organoleptycznie.
Napisano
O panowie widzę,ze temat stosowania się dość rozwinął-dziekuję wszystkim którzy opisali swoje zastosowania odnośnie aku w proximie .Nie pozostaje mi nic innego jak zastosować któreś z waszych pomysłów,mam nadzieję że nie macie tego opatentowanego i na własny użytego mogę wasze pomysły wykorzystać-hehe
dzieki jeszcze raz pozdrawiam sławek-boxi0
Napisano
Czyżby Proxima była Proximie nierówna? Używam czasami akumulatorków GP i nie zaobserwowałem takich trudności jak Koledzy. Pakiet wsuwa i wysuwa się bez przeszkód. Co do masy detektora, to ma to swoje plusy. Śmiało można wbijać na ścierniska i inne lekko zarośnięte miejsca. Rutus zachowuje się trochę jak serce dzwonu - machniesz i detektor sam leci. Chodząc ostatnio z Teknetics'em Deltą 4000, zmęczyłem się bardziej, niż podczas pracy z Proximą.
Pozdrawiam.
Napisano
Witam,
Jak do tej pory wszyscy piszą o zdartych etykietach na akumulatorach. Czy komukolwiek przeskakuj podłokietnik? Kiedy macham na boki zbyt mocno słychać przeskakiwanie na rurce od podłokietnika.
Im częściej wypuszczam się w teren, tym więcej razy udaje mi się odgadnąć fanty spod cewki, co w innych modelach wykrywaczy jest raczej nie do osiągnięcia.
Wydaje mi się, że nawinięcie kabla ma duże znaczenie.
I różne prędkości przemiatania cewką pokazują różne wskazania.
Czy macie podobne spostrzeżenia?
Pozdrawiam,
Napisano
Mi również coś strzyka i pstryka w podłokietniku podczas machania. Z tym odgadywaniem to jest po prostu tak, ze im więcej kopiesz - tym więcej wiesz.
Pozdro.
Napisano
W mojej proximie mam delikatny luz na wysięgniku mimo skręcenia nakrętek.Na różnym gruncie tę samą monetę[szeląg A.III Sasa] pokazuje od 32 do 58.Na wardej"ziemi potrafi sięgnąć monetkę ze znacznej głębokości,gorzej na świeżo zaoranym polu.To tyle bo piękna pogoda czas na wypad pozdrawiam kolegów narka!
Napisano
Tez mam proxime i jestem bardzo zadowolony co do luzu wysiaghnika to jest to dosyc normalne i wiele osob go ma taki urok.Ale ja naprawde polecam za te cene bardzo spraawny wykrywacz.A najfajniejsze jest moim zdaniem to ze mozna sobie zmienic tryb pracy detektora.Pozdrawiam mikomak
Napisano
Witam też Proxime posiadam i naprawde myśle że to dobry sprzęt naprawde potrafi miło zaskoczyć. Wykrywacz mam już ponad 2 lata chodze po górach, skałach itp. a wykrywacz nadal pracuje jak nowy. Co do konstrukcji to można się przyczepić napewno(chodziłem bez pokrowca kilka razy w pochmurną pogode zaczela mi folja od wyświetlacza zachodzić parą, uchwyt z pianki bardzo szybko się niszczy no i luzy też są wyczuwalne)ale to naprawde jest pikuś" bo najważniejsze są i tak osiągi a tu proxima jest naprawde na wysokiej pozycji za te pieniądze ciężko kupić coś lepszego. Owszem na początku jest ciężko i napewno każdy będzie miał problemy ze zrozumieniem sygnałów oraz ustawieniami wiem sam po sobie :) najpierw chodziłem na statyku później tryb dynamiczny a od około roku chodze na trybie łączonym i naprawde jestem zadowolony.
Napisano
ja przecwiczylem dwie proximy w okresie 2,5 lat,zalety;ładnie łapie drobnicę i to nieraz z dość dużej glębokości,super sprawuje się na piaszczystych plażach..wady;duży cięzar i złe wyważenie proximy po 3 godzinach w terenie ręka chce odpaść,przeskakujący podlokietnik,wzbudzanie się i wydawanie dziwnych dzwiękow w pobliżu linii wysokiego napięcia,poza tym fajny sprzęcik...
Napisano
Fidzir w proximie możesz zmienić częstotliwość (czego wiele wykrywek nie posiada) i nic ci nie będzie wyło pod linią wysokiego napięcia. Swoją drogą ciekawe, że przez 2,5 roku nie zauważyłeś takiej funkcji :)
Ja śmigam po 8 godzin w terenie a czasami więcej i ręka nie boli. Może najpierw trzeba pomachać hantlami trochę :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie