Skocz do zawartości

Poligon Mielau Krzywonoś

henrykp

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
W Krzywonosi dworek, ktory byl przebudowywany kilkakrotnie do chwili obecnej funkcjonuje jako dom mieszkalny. W czasie II wojny światowej w jego otoczeniu była grobla i ładny park.Pełnił funkcje domu oficerskiego.Na parterze znajdowała się kuchnia oraz kwatera atamana Krasnowa i jego żony. Przebywal tam tez niejaki major Lawrent, który wczesniej stacjonował we Wroclawiu.Wiedze tę posiadam z przekazów mojej Mamy,która w latach 1939 -45 przymusowo pracowała jako pomoc w domu oficerskim . Do jej obowiązków nalezało m.in. usługiwanie ( zanoszenie posiłków do pokoju) gen. Krosnow.
Napisano
Napewno sporo osób prowadziło poszukiwania na terenie zajmującego spory obszar obozu koszarowego przy tym byłym poligonie,czy znalazł ktoś jakieś ewidentne pamiątki po stacjonujących Kozakach,nieśmiertelniki ,odznaki,itp ?
Napisano
byłem tam wczoraj od strony Pawłowa lecz znalazłem tylko pamiątki po pierwszej wojnie i kilka łusek z września 1939
a udałem sie w poszukiwaniu łusek czołgowych ale nie wyszło

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie