henrykp Napisano 26 Sierpień 2010 Autor Napisano 26 Sierpień 2010 W Krzywonosi dworek, ktory byl przebudowywany kilkakrotnie do chwili obecnej funkcjonuje jako dom mieszkalny. W czasie II wojny światowej w jego otoczeniu była grobla i ładny park.Pełnił funkcje domu oficerskiego.Na parterze znajdowała się kuchnia oraz kwatera atamana Krasnowa i jego żony. Przebywal tam tez niejaki major Lawrent, który wczesniej stacjonował we Wroclawiu.Wiedze tę posiadam z przekazów mojej Mamy,która w latach 1939 -45 przymusowo pracowała jako pomoc w domu oficerskim . Do jej obowiązków nalezało m.in. usługiwanie ( zanoszenie posiłków do pokoju) gen. Krosnow.
abcd Napisano 26 Sierpień 2010 Napisano 26 Sierpień 2010 Napewno sporo osób prowadziło poszukiwania na terenie zajmującego spory obszar obozu koszarowego przy tym byłym poligonie,czy znalazł ktoś jakieś ewidentne pamiątki po stacjonujących Kozakach,nieśmiertelniki ,odznaki,itp ?
LIBERTY1212 Napisano 31 Sierpień 2010 Napisano 31 Sierpień 2010 byłem tam wczoraj od strony Pawłowa lecz znalazłem tylko pamiątki po pierwszej wojnie i kilka łusek z września 1939a udałem sie w poszukiwaniu łusek czołgowych ale nie wyszło
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.