siemek201 Napisano 26 Sierpień 2010 Autor Napisano 26 Sierpień 2010 Mam odznaczenie lecz niewim z jakiego panstwa i okresu pochodzi prosze o pomoc w identyfikacji z gory dziekuje
tyfus Napisano 26 Sierpień 2010 Napisano 26 Sierpień 2010 siemek...prosiłem ? prosiłem, a ty idziesz na żywioł, he, he :))OK, przeczytaj odnośnie tytułowania wątków :http://www.odkrywca.pl/kazdy-ma-to-przeczytac-przed-dodaniem-tematu-,654705.html#654705tytuł zmieniłem
siemek201 Napisano 26 Sierpień 2010 Autor Napisano 26 Sierpień 2010 na tle niebieskim pisze Ehren Preis
tyfus Napisano 26 Sierpień 2010 Napisano 26 Sierpień 2010 tłumacząc z niemieckiego - mam nadzieję, że dobrze :EHREN - honorowaPREIS - nagrodaoczywiście te wyrazy mają również inne znaczenia, ale w tym kontekście są chyba najodpowiedniejsze.
kopijnik2 Napisano 26 Sierpień 2010 Napisano 26 Sierpień 2010 mam wrażenie, że było...i chyba Kolega Grba identyfikował
tyfus Napisano 26 Sierpień 2010 Napisano 26 Sierpień 2010 no to obawiam się, że więcej się z tego nie wyciśnie.W sieci nie znalazłem, a brak jakichkolwiek dodatkowych informacji na tym odznaczeniu, może sugerować, że mógł byc wręczany przy byle okazji.Na przykład w konkursie tańca i przyśpiewek ludowych - ktoś dostał za 1-miejsce, ktoś za drugie....a ktoś honorową nagrodę, bo się starał, ale mu nie wyszło.Niemniej jednak, staranne wykonanie, może świadczyć, że odznaczenie może wręczano przy jakiejś ważniejszej okazji - nie tylko w konkursie wypieków.Jeżeli byłaby to bardzo ważna okazja - myślę, że odpowiednie informacje byłyby ujęte na odznaczeniu.Jedynie kwestią dyskusyjną może być datowanie - stawiam na okres pruski.i to tyle moich rozważań, być może się mylę, ale tak jak wspomniałem wcześniej - brak jakichkolwiek informacji na tym odznaczeniu (oprócz tego co widać) nie stawia go chyba wysoko w znaczeniu i randze.-pozdro-
siemek201 Napisano 26 Sierpień 2010 Autor Napisano 26 Sierpień 2010 Serdecznie dziękuje za fatyge. Pozdro
tyfus Napisano 26 Sierpień 2010 Napisano 26 Sierpień 2010 kopi - wyszukiwarka nie daje konkretnego wyniku na słowo ehren preis" w różnych konfiguracjach (razem, osobno, pojedyncze wyrazy) - sprawdziłem :)krzyża nie wykryto....chyba, że inaczej go nazwano....
matthew Napisano 26 Sierpień 2010 Napisano 26 Sierpień 2010 Mnie pachnie" to jakimś bractwem karnawałowym.
tyfus Napisano 26 Sierpień 2010 Napisano 26 Sierpień 2010 matthew - nie wiem :)napisałem - być może się mylę. Wiele odznaczeń nie ma żadnych napisów a stanowią ważne i mają swoją rangę.Tutaj słowo, czy słowa EHREN i PREIS" nasunęły mi taką koncepcję.Może ktoś da radę coś więcej wycisnąć :)
Pytanie
siemek201
Mam odznaczenie lecz niewim z jakiego panstwa i okresu pochodzi prosze o pomoc w identyfikacji z gory dziekuje
11 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.