Skocz do zawartości
  • 0

Odznaczenie

siemek201

Pytanie

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
siemek...prosiłem ? prosiłem, a ty idziesz na żywioł, he, he :))

OK, przeczytaj odnośnie tytułowania wątków :

http://www.odkrywca.pl/kazdy-ma-to-przeczytac-przed-dodaniem-tematu-,654705.html#654705

tytuł zmieniłem
Napisano
tłumacząc z niemieckiego - mam nadzieję, że dobrze :

EHREN - honorowa
PREIS - nagroda

oczywiście te wyrazy mają również inne znaczenia, ale w tym kontekście są chyba najodpowiedniejsze.
Napisano
no to obawiam się, że więcej się z tego nie wyciśnie.

W sieci nie znalazłem, a brak jakichkolwiek dodatkowych informacji na tym odznaczeniu, może sugerować, że mógł byc wręczany przy byle okazji.

Na przykład w konkursie tańca i przyśpiewek ludowych - ktoś dostał za 1-miejsce, ktoś za drugie....a ktoś honorową nagrodę, bo się starał, ale mu nie wyszło.

Niemniej jednak, staranne wykonanie, może świadczyć, że odznaczenie może wręczano przy jakiejś ważniejszej okazji - nie tylko w konkursie wypieków.

Jeżeli byłaby to bardzo ważna okazja - myślę, że odpowiednie informacje byłyby ujęte na odznaczeniu.

Jedynie kwestią dyskusyjną może być datowanie - stawiam na okres pruski.

i to tyle moich rozważań, być może się mylę, ale tak jak wspomniałem wcześniej - brak jakichkolwiek informacji na tym odznaczeniu (oprócz tego co widać) nie stawia go chyba wysoko w znaczeniu i randze.

-pozdro-
Napisano
kopi - wyszukiwarka nie daje konkretnego wyniku na słowo ehren preis" w różnych konfiguracjach (razem, osobno, pojedyncze wyrazy) - sprawdziłem :)

krzyża nie wykryto....chyba, że inaczej go nazwano....
Napisano
matthew - nie wiem :)

napisałem - być może się mylę. Wiele odznaczeń nie ma żadnych napisów a stanowią ważne i mają swoją rangę.

Tutaj słowo, czy słowa EHREN i PREIS" nasunęły mi taką koncepcję.

Może ktoś da radę coś więcej wycisnąć :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie