Skocz do zawartości

.........Pułk ułański z okolic Torunia/Ciechocinka..........

Kacper_M94

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ostatnio dowiedziałem się że mój pradziadek, który urodził się i mieszkał w okolicach Ciechocinka był ułanem. Niestety na tym moje informacje się kończą ;/ Bardzo zależałoby mi na tym aby ktoś z internautów napisał mi do jakiego pułku ułanów mógł należeć mój przodek. Z góry dziękuję.

Napisano
1. Musisz podesłać skan zdjęcia lepszy. Najlepiej wykadruj samą postać.
2. Miejsce zamieszkania nie warunkuje pułku. Jesli był oficerem zawodowym to mieszkał w mieście, w którym służył. Jeśli był mobilizowany, to często mógł pochodzić z odległego zakątka Polski.
Napisano
Jeżeli chodzi o zdjęcie to raczej nie uda mi się uzyskać lepszej jakości, ponieważ jest małe i niewyraźne. Natomiast w sprawie pradziadka wiem tez że był on zwykłym szeregowcem nie jakimś wysoko postawionym stopniem ułanem. A pułk w którym służył stacjonował w pobliżu jego miejsca zamieszkania.
Napisano
Wybierz któryś, albo dopytaj
18 pułk ułanów -Toruń do 1923, potem Grudziądz (otok chabrowy)
16 pułk ułanów - Bydgoszcz
4 pułk strzelców konnych -Płock (otok amarantowy)
8 pułk strzelców konnych - Chełmno, szwadron zapasowy- Włocławek, (ale chyba miał białe otoki, co byłoby widoczne na zdjęciu)
2 pułk szwoleżerów- Starogard Gdański- (ale biały otok i okrągła czapka)
Napisano
kurcze 18 pułk ułanów pomorskich i 16 pułk ułanów mogłyby pasować, ale do którego dokładnie należeli? ;/ Z jednej strony 18 pułk miał swoją siedzibę najbliżej jednak później został przeniesiony do Grudziądza i stacjonował tam tylko przez pewien okres. Pułk 16 natomiast miał swoją siedzibę w Bydgoszczy od początku do końca swego istnienia i biorąc pod uwagę odległość miedzy Ciechocinkiem a Bydgoszczą tez nie jest duża...
Napisano
16 raczej odpada, bo też miał biały otok, może byc jeszcze 11dak z Bydgoszczy. To też kawaleria, tylko taszczy za sobą armaty.
Na zdjęciu otok wydaje się byc bardzo ciemny, a daki miały czarne otoki. Mógł również służyc np w brygadowym szwadronie łączności- czarne otoki lub pionierów -pomarańczowe też w Bydgoszczy, ale to nie pułki.
Napisano
i raczej 11dak odpada bo w jednym pułku służyły 3 osoby w tym jedna z nich brała udział w wojnie bolszewickiej w szeregach tego pułku a z tego co widzę dak powstał w1924 roku
Napisano
Ciechocinek to teren VIII DOK Toruń (Dowództwo Okręgu Korpusu). Poborowych z terenu DOK przydzielano przeważnie do jednostek stacjonujących w odpowiednim DOK.
W VIII DOK Toruń stacjonowała Pomorska Brygada Kawalerii, wcześniej BK Bydgoszcz, jeszcze wcześniej BK Toruń itd.
W jej skład wchodziły 2pszwol., 16pu, 18pu, 8psk.
Napisano
Jeszcze raz informacje umieszczone o pułkach zestawiłem z tym co wiem i wydaje mi się ze najbardziej pasującym jest 18 pułk ułanów pomorskich ponieważ brał udział w wojnie polsko bolszewickiej i swoja siedzibę miał najbliżej. Dzięki za pomoc atyl;) Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie