morfeusz27 Napisano 23 Sierpień 2010 Autor Share Napisano 23 Sierpień 2010 Witam. Zbieram ciekawostki z mojego regionu i ostatnio trafiłem na malinkę. Dotarłem do linii umocnień - trzy bunkry jak na fotkach,jeden wielki, częściowo w ziemi ( nie mam fotki bo bateria w fonie padła ) mało kto o nich wie. Zacząłem drążyć temat. te trzy małe są na polu rolnika, co kupił gospodarstwo w latach 60, nie zna ich historii. Ale w latach 80 przyjechali jacyś wojskowi, kazali mu usunąć z nich śmieci ( zrobił sobie zsypy na śmieci :( ). Najciekawsza historia dotyczy tego dużego. Jest on częściowo zalany wodą, leżą w nim duże stalowe drzwi.Umocnienia te zostały wybudowane w latach 43-44 przez przymusowych robotników, lecz przywożonych, nie miejscowych, dochodziło do walk. Przy wycofywaniu się Niemcy zakopywali w jego pobliżu co się dało ?, wrzucali klamoty do bagienka niedaleko bunkra, wciągnęli tam też jakąś niedużą armatę ? Właściciel gruntu z dziada pradziada, nie żaden lejwoda, znam go długo. Opowiedział mi też ciekawą historię. Pod koniec lat 80 wcześnie rano letnią porą obudziło go ujadanie psów. Wstał i w pobliżu tego dużego bukra zobaczył dwóch ludzi, mówiących w obcym języku, ubranych jak mówi po wojskowemu. na jego widok dali dyla. Zobaczył tam kilka wykopanych dołów, trochę skorup - m.in. hełmy w db stanie. I tu rodzi się pytanie1) czego szukali ci panowie ?2) jeśli byli to kopacze jak my, nie zostawiali by takich znalezisk, wzięliby je ze sobą, no i zapytaliby się właściciela o zgodę na wykopki. Co o tym sądzicie, czy w pobliżu tych małych warto kopać, czy były takie umocnienia połączone w całość tunelem ? No i najważniejsze, mam od tych rolników zgodę na kopanie do woli :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morfeusz27 Napisano 23 Sierpień 2010 Autor Share Napisano 23 Sierpień 2010 drugi bunkier. resztę zapodam w niedzielę, biorę odpowiednie ciuchy, wykrykę - szwagra też maniaka i w teren :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szwed68 Napisano 23 Sierpień 2010 Share Napisano 23 Sierpień 2010 Te małe to tobruki , one nie miały żadnych tuneli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trooper85 Napisano 23 Sierpień 2010 Share Napisano 23 Sierpień 2010 najzwyklejsze na świecie Ringstand 58c http://pl.wikipedia.org/wiki/Ringstand_58c Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darek033 Napisano 13 Październik 2010 Share Napisano 13 Październik 2010 Witaj czy to czasami nie zd. z woj kuj pom...Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ynekone Napisano 16 Październik 2010 Share Napisano 16 Październik 2010 Może skarbu? Czekam ma wyniki poszukiwań ewentualnie piszę się do pomocy:P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pasio Napisano 23 Październik 2010 Share Napisano 23 Październik 2010 zapraszam na gadu 8902587 tworzę szlak w moim miasteczku i mamy ich trochę udostępnię ciekawe rzeczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.