Skocz do zawartości

Lotnisko szymany

kacell

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam, posiadacie może jakieś stare mapy tego lotniska. A dokładnie jest mi potrzeba mapa na której jest widać rozmieszczenie wszystkich budynków, ale ogólnie każda mapa mi się przyda. Z góry dzięki i pozdrawiam !
Napisano
1. Nazwy miejscowości się pisze z dużej litery, chyba że ja jestem już na tyle stary i się coś zmieniło w naszej pisowni i nie jestem o tym poinformowany.
2. Talibów zakopywano nie w Szymanach tylko w Starych Kiejkutach :-)
3. Na teren lotniska próbowałem wejść z wykrywką 6 lat temu na prawo od interkomu w kierunku na bomboskład i nie dałem rady. No chyba że teraz się coś zmieniło i już nie jest ogrodzone.
4. Jeżeli masz tam możliwośc penetracji z wykrywką , to tam każdy cal ziemi jest warty do sprawdzenia i nie ma co się oglądać na mapy.
Napisano
no tak miejscowości pisze się z dużej litery. Tzn. nie wiem czy to był teren lotniska tam gdzie ja byłem ale żadnego płotu nie było. Tak mam możliwość chodzenia z wykrywaczem. Chodzi mi głównie o to co za budynki znajdowały się przy drodze do bramy głównej ? Po nich zostały już same ruiny. Głównie kopałem w lesie po prawo, zaraz przy bramie głównej. I mam pytanie co do tego terenu. Czy tam wychodzą tylko pozgniatane łuski od mg 151 i do nich pociski ? Bo powiem szczerze że mam już dość kopania ciągle tego samego. Czy nie gubili tam żadnych hełmów albo bagnetów ? Mógłbyś mi powiedzieć jeszcze traper6 jakie mniej więcej fanty tam wychodzą oprócz tych co wypisałem ? Dzięki za info. Pozdrawiam !
Napisano

Będąc na urlopie przed samą głowną bramą ok 50 m na prawo od drogi trafiłem na sowieckie stanowisko o.plot gdzie wykopałem 7,5 WORKA łusek kal. 12.5 mm (wszystko poszło na złom i chlaliśmy przez tydzień czasu i kasy jeszcze zostało na paliwo na 600 km.)
Rosjanie bombardowali to lotnisko i trafili w bomboskład, na prawo od bramy wjazdowej jest na dystansie ok 400 m. od jasnej cholery odlamków. Tak że z wykrywka bez dyskrymy nie polecam tam wchodzić, bo się idzie zaorać.
Ruiny budynków o których piszesz są posowieckie.

Na fotce masz jeden z 12 - 16 dołków (nie pamiętam) z łuskami 12,7 mm.

Napisano

A tutaj masz dwie taśmy 280 szt.z amunicją 12,7 mm trafione koło tych łusek.(jedna taśma stoi, a druga przed nią leży).
Jeżeli masz możliwość poszukiwań na tym lotnisku to napadywuj teren na prawo od wieży lotów.

Napisano
ok dzięki jeszcze raz za informacje. To najwidoczniej musiałem szukać na tym bomboskładzie. Teraz już mniej więcej wiem gdzie kopać. Tak właśnie co tam byłem to co krok to sygnał i teraz muszę wymienić na jakiś sprzęt z dyskriminacją. A będzie to smętek :) Nie wiem za bardzo gdzie jest ta wieża lotów ale sobie jakoś poradzę.
Napisano
Wieża lotów jest za bramą główną na terenie lotniska, a więc za płotem byłych koszar. Przejeżdżasz przez bramę główną, jedziesz dalej prosto i po lewej stronie masz terminal razem z wieżą i pasem startowym, a na prawo ok. 400 metrów dalej masz były bombosklad. Ty chodzileś obok obecnego lotniska.
Mieszkasz pewnie w okolicach Szyman, Szczytna itp. Ja mieszkam za Wrocławiem, więc wybacz dziubdziuś żebym ja Ci dawał namiary na Twoje podwórko ? :-)
Napisano
Tak mieszkam w okolicach Szyman a dokładnie to w Szczytnie. A to my o innym składzie myśleliśmy. Tak właśnie myślałem że za bramą będą lepsze miejsca ale nawet nie próbowałem przez nią przejechać gdyż myślałem że jest to już teren lotniska i nie można tam wjeżdżać. A jednak można :) No a jednak te namiary mi się przydadzą gdyż nie wiedziałem jak to było do końca z tym lotniskiem. Wiedziałem tylko tyle że tam Rosjanie mieli stanowisko o.plot ale nie wiedziałem gdzie one się znajduje. Ale nie martw się o inne miejsca nie będę się pytał bo mniej więcej znam je i wiem co tam było i się działo :)
Napisano
Byłem jedną z pierwszych osób które weszły na poniemieckie lotnisko (po wyjsciu Rosjan) pod Wrocławiem. Kopaliśmy tam cuda na kiju. Cały czas myślałem o lotnisku w moich rodzinnych stronach w Gross Schiemanen.
Zgadałem się telefonicznie z kumplem z Mragowa,żeby nam zalatwił wejście na lotnisko w Szymanach z wykrywkami. Oficjalnie chcielismy szukać poniemieckich smietników.

Załatwił.

Wziełem urlop i cisnę na drugi koniec Polski po przekątnej. Kupiłem 0.7 co by podziękować dowódzcy i z funflem przyjeżdżamy pod lotnisko. Przez wartownika wzywamy dowódzcę i nawet do nas nie przyszedł.

Pech.

Okazało się że dzień wcześniej, saperzy na terenie lotniska trafili masę niepałów i dowódca powiedział że nas za ch....a nie wpuści, bo jak coś nam się stanie to on pójdzie siedzieć....

Wyczerpał mi sie słownik wyrazów obcych i bliskoznawczych, ale z perspektywy czasu go rozumiem.

Lato, gorąco jak diabli. Z
Napisano
Lato, gorąco jak diabli. W nerwach odpaliłem to 0.7 i jadę z gwinta. Po wypiciu solo flaszki, rzuciłem hasło żeby jechać na Tannenberg, to tylko 15 km.

Przy którymś dołku padłem ryjem w dołek i z nogami w górze tak zastygłem. Kumpel mnie zholował do Szczytna....

I tak się skończyły moje poszukiwania na terenie lotniska w Szymanach......
Napisano
No proszę heh Kacell tyż :) Pozdrawiam ziomali ze Szczytna.
Mój ojciec jak pracował jeszcze w Lipowcu zabierał mnie na lotnisko bywało ze w lesie obok czyli za wieżą kontrolną wojsko miało biwak i ćwiczyło odkażanie terenu i zabudowań może tam coś da rade dźwignąć z ziemi :) Pozdrawiam :)
Napisano
Też poszukuję danych na temat lotniska w Szymanach
jakie jednostki stacjonowały przed wojną i w czasie wojny
oraz jakichkolwiek rozmieszczenia budynków jednak nie udało mi się nic na ten temat znaleść
Napisano
Lotnisko powstało w latach 50. XX w. jako obiekt wojskowy. Jego znaczenie wzrosło po usytuowaniu w pobliskich Starych Kiejkutach polskiej szkoły szpiegów, czyli Ośrodka Kształcenia Kadr Wywiadu w Kiejkutach. W 1996 lotnisko zostało przekazane jako zbędne dla potrzeb wojska Agencji Mienia Wojskowego, która wydzierżawiła je spółce Porty Lotnicze „Mazury-Szczytno”. Od tego czasu, w latach 1996-2003, w sezonie letnim, odbywały się regularne, cotygodniowe loty z Warszawy i z miast w Niemczech.

Czy lotnisko było wykorzystywane jako polowe przez Niemców ciężko powiedzieć ale coś dzwoni ze tak tylko od kiedy? Czy od 39 czy później?
Napisano
Z tego co mi wiadomo to lotnisko było w posiadaniu Niemców w 1939 roku i właśnie z Szyman robili naloty na Warszawę. W pobliżu lotniska znalazłem sporo porozrywanych łusek niemieckich z działek lotniczych i łusek od rac. Więc Niemcy tam na pewno byli. Ja wiem tylko tyle. Więcej na pewno możecie się dowiedzieć od kolegi traper6. Pozdrawiam wszystkich zainteresowanych tymi terenami :)
  • 3 months later...
Napisano
Witam.
Muszę Cię rozczarować kacell, jedyny egzemplarz mapy z opisanymi obiektami, której byłem autorem zaginęła. Była zatytuowana Kędy wiać" i miała opisane wszystkie dziury w płotach, najkrótszą drogę lasem do sklepu w Szymanach i na metę w Nowinach.
Te zabudowania za bramą przy drodze po prawej stronie to pozostałości po mojej jednostce wojskowej. Ten większy budynek to koszarowiec, mniejszy parterowy to wartownia, dalej była kotłownia i baza K.O.L z wiatami dla pojazdów. Dalej w stronę lasu były budynki administracyjne, magazyny itp. W tym rejonie z ziemi mogą wyjść raczej tylko puszki po piwie, które sam zakopywałem. Ciekawszych znalezisk spodziewał bym się po drugiej stronie pasa startowego w stronę Szyman są to okolice starego pasa poniemieckiego (ładnie widać na zdjęciach satelitarnych).
Przed bramą główną z prawej strony może zdziwić nienaturale dziursko w ziemi - była to kopalnia piasku użytego do budowy pasa startowego. Jakieś 700m przed główną bramą z lewej strony jest wjazd do MPSu (Magazynu paliw) Było tam labolatorium chemiczne, wiata p.poż, przepompownia paliw i rampa kolejowa, tam też bym nie grzebał bo cały ten teren przeorano przy likwidacji MPSu i demontażu instalacji paliwowych.
Pozdrawiam i zazdroszcze terenów.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie