fanatyk Napisano 21 Sierpień 2010 Autor Share Napisano 21 Sierpień 2010 WitamNie wiem czy dobrze trafiłem na forum,ale czy wiecie cokolwiek o płynie chłodniczym CLYSANTIN??...czy to w ogóle płyn chłodniczy. dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanatyk Napisano 22 Sierpień 2010 Autor Share Napisano 22 Sierpień 2010 czy wiecie coś na temat płynów chłodniczych stosowanych podczas II WS?pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukas P Napisano 25 Sierpień 2010 Share Napisano 25 Sierpień 2010 Witam! A czy to nie jest przypadkiem plyn chlodniczy 'Glysantin' firmy BASF :)? Przegladajac niemieckie fora zauwazylem, ze czesto pisza jego nazwe z bledem 'Clysantin', zamiast 'Glysantin'. Jesli to cos pomoze to zamieszczam link do strony producenta:http://worldaccount.basf.com/wa/EU~en_GB/Catalog/Chemicals/pi/BASF/Brand/glysantin/brand_top/PozdrawiamLukasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanatyk Napisano 25 Sierpień 2010 Autor Share Napisano 25 Sierpień 2010 no właśnie stąd moje skojarzenie z płynem chłodniczym w ogóle :)Pytanie czy ma on na tyle długa historię by mógł być powiązany z II WS. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Muzeum PMW Napisano 26 Sierpień 2010 Share Napisano 26 Sierpień 2010 Glysantin był używany podczas II wojny, jak mnie pamięć nie myli od połowy albo jesieni 44 roku w układach chłodzenia niemieckich pojazdów. Swego czasu starano sie rozwiązac zagadkę literki G malowanej odrecznie m.in. na kadłubach niektórych TII z okresu BoB, ale nie tylko. Wysoce prawdopodobna jest teoria, że tak oznaczano pojazdy których układy chłodzenia fabrycznie zalano Glysantinem, wówczas dość nowatorskim płynem. Ot, taka informacja dla mechaników... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanatyk Napisano 26 Sierpień 2010 Autor Share Napisano 26 Sierpień 2010 dziękuję za informacje. A do czego mogła być przeznaczona ta etykieta? Na beczkę ? Mogło to być przynitowane gdzieś na np czołgu / samochodu w przedziale silnika?pzodr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DaSk Napisano 26 Sierpień 2010 Share Napisano 26 Sierpień 2010 Spotkałem się we Wspomnieniach żołnierza" Guderiana że już 1941 roku stosowano glizantynę (składnik mieszanki do chłodnic). Pisze o tym na stronie 189 u dołu, a zapis dotyczy czasu po 10 października 1941. Może to coś pomoże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.