Skocz do zawartości

medalik z Św. Alfonsem oraz blaszka z Matką Boską

Rosforek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam,
proszę o pomoc z identyfikacji

przod medalika: wizerunek Matki Boskiej z dzieciątkiem oraz aniołkami.
Napisy: N. MARYA P. NIEUSTAJĄCEJ POMOCY

Napisano

tył medalika:
wizerunek Św. Alfonsa siedzącego na krześle, w tle krzyż oraz jakaś postać
Napisy: S. ALFONSIĘ M.S.Z.N.
obok wizerunku świętego sygnatura: PB

proszę o pomoc w wydatowaniu

fotki w nienajlepszej jakośc (nie potrafiłem dobrać odpowiedniej rozdzielczości, jakby ktoś mógl neich poda odpowiednie parametry, moje to 600X600 , bo 800x600 spłaszczało obraz)

Napisano

Odnośnie medalika ze św. Alfonsem

w katalogo Rewolińskiego znalazłem pod poz. 810 podobny medalik - grawerunek zbliżony, opis pełny (bez skrótów) - niestety nie jest to okrągły medalik, tylko owalny.

-pozdro-

Napisano
tyfus wyszedl okrągły przez złą dobraną rozdzielczość, a medalik jest owalny,ale trochę się różni od tego z katalogu, widocznie mam jakąś podróbkę:-]

później zamieszcze lepsze zdjęcia i w lepszej rozdzielczości, bo te wyszły spłaszczone

thx
pozdrawiam;]
Napisano
dlaczego podróbkę !?

medaliki były bite w różnych wytwórniach i nie obowiązywały ścisłe wytyczne odnośnie wzorów.
Może też pochodzić z późniejszej emisji niż ten, z katalogu Rewolińskiego.
  • 2 years later...
Napisano
Najbardziej interesuje mnie możliwy rok i miejsce bicia medalika oraz nakład - jeżeli takie dane były archiwizowane. Nie znalazłem wcześniej medalika w tak dobrym stanie dlatego chciałbym dowiedzieć się o nim nieco więcej. Z góry dziękuję za pomoc!
  • 1 year later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie