Skocz do zawartości

100 pułk napoleoński

adolfinio96

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam ! chciałem się dowiedzieć jak najwięcej o tym pułku . Będę bardzo wdzięczny za takie odpowiedzi jak gdzie stacjonował , walczył którędy przechodził (miejscowości ) itp. Z góry dziękuje za odpowiedzi ! Pozdrawiam !
Napisano
Jeszcze jako 100 półbrygada piechoty liniowej, walczyła owa formacja w dywizji jenerała Duhesme'a, w korpusie jenerała Gouvion Saint-Cyr, w Armii Renu i Mozeli pod wodzą jenerała Moreau, w lecie 1796 roku, głównie nad górnym Renem.
2 października 1796 r., w zwycięskiej bitwie pod Biberach starła się m.in. z emigrantami ks. de Conde.

W obronie miejscowości Kehl występowała jako oddział dywizji jenerła Sainte-Suzanne'a, a w dniach 19-20 kwietnia 1797 oddznaczyła się jako czołowy oddział przy forsowaniu Renu pod Diersheim.

W 1800 roku, półbrygada należała do Armii Renu jen. Moreau, do dywizji jen. Decaena i walczyła pod Hehenlinden

W 1803, tj. z początkiem III amalgamatu, formalnie wprowadzonego w życie dekretem Pierwszego Konsula dn 24 września 1803 r., unieważniano nazwę demi-brigade, z jednoczesnym przywróceniem pułku, jako podstawowej struktury administracyjnej.
100 półbrygada została zatem 100 pułkiem piechoty liniowej.

W roku 1805, regiment odznaczył się w ciężkiej batalii pod Durenstein, toczonej 10 i 11 listopada, z armią rosyjską dowodzoną przez kniazia Kutuzowa. (24 oficerów horse de combat)

W 1806, bił się pod Jeną (15 oficerów horse de combat) oraz Pułtuskiem (11 oficerów horse de combat)

Kolejne lata tj. od 1808 do praktycznie 1813 regiment toczył ciężkie boje w Hiszpanii.

W roku 1815, spięty w kraby armii Północy, walczył krwawo pod Quatre-Bras i Waterloo.

Powyżej przedstawiam bardzo skrótowy rys działalności tego regimentu podczas wojen rewolucji i cesarstwa.

Prosiłbym o wyszczególnienie okresu, który ciebie interesuje.
Zrazu jednak zaznaczam że nie zajmuję się wojną toczoną w Hiszpanii, nie interesuje mnie również kampania 1815 roku.
Preferowany przeze mnie okres obejmuje wojny 1805, 1809 i 1812 roku.

Podstawowe opracowanie tegoż pułku zostało napisane przez francuskich oficerów: Grosselin, Andre, Historique du 100e Regiment d'Infanterie de Ligne (1758-1894), Limoux 1896.

Straty w oficerach oparłem na: Martinien, A. Tableaux par Corps et par Batailles des Officiers tues et blesse pendant les guerres de l'Empire 1805-1815, Paris 1899.

Ważne byś sprecyzował pytanie. Temat nadaje się raczej do jakiejś szerszej dysertacji.

Pozdr.
B.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie