Rosforek Napisano 11 Sierpień 2010 Autor Napisano 11 Sierpień 2010 proszę o pomoc w identyfikacji przedmiotówfant nr 1:blaszka (być może fragment łyżki,widelca), zarówno na przodzie i na tyle, widnieje część napisu: EKTRYCY = (EL)EKTRYCY? metal: aluminiumdługość: 4,2cm
Kamiljan Napisano 11 Sierpień 2010 Napisano 11 Sierpień 2010 to okucie napewno jest okuciem dziurki od klucza
Kamiljan Napisano 11 Sierpień 2010 Napisano 11 Sierpień 2010 a pierscien wiadacy pochodzi od a-w szrapnela
Rosforek Napisano 11 Sierpień 2010 Autor Napisano 11 Sierpień 2010 proszę o pomoc w identyfikacji przedmiotówfant nr 1:blaszka (być może fragment łyżki,widelca), zarówno na przodzie i na tyle, widnieje część napisu: EKTRYCY = (EL)EKTRYCY? metal: aluminiumdługość: 4,2cm
tyfus Napisano 11 Sierpień 2010 Napisano 11 Sierpień 2010 Rosforek - naucz się tytułować wątki, OK ?poprawiłem
tyfus Napisano 11 Sierpień 2010 Napisano 11 Sierpień 2010 blaszka od kluczy do pomieszczenia elektryków - moim zdaniem.Podobne kiedyś widziałem w zakładach pracy...
Rosforek Napisano 11 Sierpień 2010 Autor Napisano 11 Sierpień 2010 nr 2wygląda jak okucie od jakiegoś zamka, pytanie tylko czy od jakiejś szafy/szafki czy czegoś innego?długośc: 4,5 cmładnie zdobiona jak można datować ten przedmiot?
tyfus Napisano 11 Sierpień 2010 Napisano 11 Sierpień 2010 na temat podobnego okucia, dyskusja była w tym wątku :http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=673451
Rosforek Napisano 11 Sierpień 2010 Autor Napisano 11 Sierpień 2010 dzięki tyfus i sorrki będę je lepiej nazywał (precyzyjnie)pozdrawiam:]znalezisko nr 3: sam nie wiem dokładnie co to jestmetal: aluminium
Rosforek Napisano 11 Sierpień 2010 Autor Napisano 11 Sierpień 2010 nr 4:przedmiot skojarzyłem z jakimś zamknięciem/korkiemśrednica: 3,01 cmgóra
tyfus Napisano 11 Sierpień 2010 Napisano 11 Sierpień 2010 nr 5 - resztki, jak tak można nazwać, harmonijski ustnej
Rosforek Napisano 11 Sierpień 2010 Autor Napisano 11 Sierpień 2010 nr 6:nie mam pojęcia co to jestmetal: chyba ołów
Rosforek Napisano 11 Sierpień 2010 Autor Napisano 11 Sierpień 2010 thx tyfus;]nie wiesz może jak można datować te przedmioty które rozpoznałeś?pozdrawiam
tyfus Napisano 11 Sierpień 2010 Napisano 11 Sierpień 2010 na pewno ołów ? wygląda na pierścień wiodący od pocisku...
Rosforek Napisano 11 Sierpień 2010 Autor Napisano 11 Sierpień 2010 nie jestem pewien co to za metal:[jestem zielony w poszukiwaniach, jak i w identyfikacji przedmiotów i metali:-[
tyfus Napisano 11 Sierpień 2010 Napisano 11 Sierpień 2010 ten ostatni to i tak złomix - nożykiem lub pilnikiem przejedź po nim i zobacz jaki będzie kolor.
tyfus Napisano 11 Sierpień 2010 Napisano 11 Sierpień 2010 jeżeli chodzi o pokrywkę od fajki...Fajki były bardzo popularne, szczególnie w wojsku - choć nie tylko - i palono je, zanim papierosy stały się bardziej dostępne i popularne.cyt. :klapka zamykająca główkę – występuje w wielu wzorach fajek, ceramicznych, drewnianych, z pianki morskiej, wrzoścowych. Zazwyczaj wykonywana z metalu, w formie często ażurowej okrągłej przykrywki, umocowanej małymi zawiasami i zamykanej sprężynującym zatrzaskiem. Ułatwia palenie fajki przy silnym wietrze lub deszczu. Szczególnie popularna w niemieckich i austriackich fajkach ludowych. Spotyka się również klapki nakładane na fajkę w zależności od potrzeby i pogody."http://pl.wikipedia.org/wiki/Fajkacoś o historii papierosa :http://www.wynalazki.mt.com.pl/joomla/index.php?option=com_content&task=view&id=502&Itemid=51pokrywki...są stare, dokładnie ciężko wydatować - sam mam kilka sztuk :)
Pytanie
Rosforek
proszę o pomoc w identyfikacji przedmiotów
fant nr 1:
blaszka (być może fragment łyżki,widelca), zarówno na przodzie i na tyle, widnieje część napisu: EKTRYCY = (EL)EKTRYCY?
metal: aluminium
długość: 4,2cm
28 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.