Skocz do zawartości

jak wytrącić miedź z monet srebrnych niskiej próby?


jl72

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
zna ktoś może sposób jak tego dokonać, jak w temacie?
czasami pomaga dłuższe moczenie w roztworze amoniaku. Ale gdy grudki miedzi są grubsze efekt jest mizerny i dodatkowo moneta się niszczy.
  • 2 weeks later...
Napisano
wytrącając miedź z monety srebrnej niszczysz patynę, a własnie patyna jest tym co najważniejsze w tego typu monetach. za niszczenie patyny powinno się rozstrzeliwać. :). Monety można delikatnie przetrzeć miękką szmatką albo moczyć (niezbyt długo) w roztworze zwykłego kwasku cytrynowego lub winnego. pozdrawiam
Napisano
Zgadza się. Tylko że czasami warstwa miedzi jest tak gruba, że moneta staje się całkowicie nieczytelna lub grudki miedzi przysłaniają ją w znacznym stopniu. I co wtedy? Wg takiej filozofii to monet wogóle nie należy czyścić bo każde czyszczenie w jakiś sposób uszkadza jak nie monete to patyne...
Napisano
Jeśli już trzeba usunąć cokolwiek miedzianego z powierzchni monety, to gotuje się ją (dość długo - do 2 dni) w roztworze winianu amonowo-potasowego. W ten sposób oczyszcza się m.in. zlepione ze sobą monety srebrne znalezione w skarbach.
Napisano
mozna to tez potraktować 8-10 % wodnym roztworem kwasu cytrynowego z dodatkiem 3% tiomocznika. Sól EDTA (wersenian dwusodowy) 37,6 grama w litrze wody destylowanej. To działa na wyroby ze srebra oraz miedzi i ich stopy. pozdrawaim i powodzenia :)
  • 2 months later...
Napisano
Można by chyba próbować zrobić z octu winnego, wodorotlenku potasu i wody amoniakalnej.
ozdro
  • 4 weeks later...
Napisano
Kurde!!! Pytałem się w kilku hurtowniach z odczynnikami chemicznymi i nigdzie nie słyszeli o winianie amonowo-potasowym :) Znalazłem opis tej metody, ale roztworu tego nigdzie nie moge znaleźć. Jest może jakiś spec od chemii???
Napisano
To popytaj o kwas winowy albo lepiej o winian amonu. Efekty też będą niezłe (choć nie tak dobre jak przy winianie amonowo-potasowym).
Wiem co prawda jak z kwasu winowego zrobić potrzebny odczynnik, ale to nie miejsce na przepisy preparatywne :-)
  • 4 weeks later...
Napisano
Kiedyś czytałem w książce o monetach, że dawno temu jak bili monety z lichego srebra a chcieli żeby wyglądały jak z dobrego to trawili w ROZCIEŃCONYM kwasie azotowym. Z mojej wiedzy chemicznej wynika, że ma to sens gdyż miedź rozpuści się w rozcieńczonym HNO3 a srebro nie. Sam tego nie próbowałem. Lepiej najpierw sprawdzić na czymś mało wartościowym Będzie mi miło jeżeli ta informacja pomoże.
  • 3 weeks later...
Napisano
nie da sie wytrącić miedzi da się tylko ją wytrawić powieżchniowo na głębokość do ok 1mikrona
Napisano
Witam,sposob jet bardzo prosty i tani,kwasek cytrynowy.
Ciepla woda + kwasek cytrynowy + naczynie,wrzucasz monete i patrzysz jak zmienia kolor na bialy,jesli czas trawienia jest zbyt dlugi dosyp kwasku.Po calej czynnosci nalezy monete oczywiscie wypolerowac,i bedzie jak nowa.Informuje ,ze nie zniszczy monety, oczywiscie jesli jest srebrna,nie powoduje wzerow.Jesli warstwa syfu jest zbyt gruba,czyli caly proces nie przynosi efektu mozesz :
1.
podgrzac monete nad kuchenka gazowa,ale nie przesadzaj aby nie spalic lub stopic ,i goraca do kwasku
2.
gotowac w kwasku,
  • 1 month later...
Napisano

chodzi mi usunięcie takiego syfu. ani amoniak ani kwasek cytrynowy nie pomaga. a dobrze to nie wygląda...

  • 2 weeks later...
  • 3 weeks later...
Napisano
Pytanie do chemików: czy C4H4KNa06AH20 (wszystkie cyferki małe i na dole) - to winian amonowo-potasowy? Bo udało mi sie coś takiego kupić, ale nie mam pewności czy to akurat to
Napisano
Ja takie syfy usuwam za pomocą preparatu KAMIX (popularny odkamieniacz do czajników ).Wsypuję odrobinę tego proszku do szklanego naczynia , wlewam gorącą wodę i wrzucam monete . Jeśli osady na monecie są mocno osadzone to poprostu przez jakiś czasz gotuję .Sposub ten bardzo dobrze sprawdza sie przy srebrnych monetach .

H.R.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie