jl72 Napisano 4 Marzec 2004 Autor Share Napisano 4 Marzec 2004 zna ktoś może sposób jak tego dokonać, jak w temacie? czasami pomaga dłuższe moczenie w roztworze amoniaku. Ale gdy grudki miedzi są grubsze efekt jest mizerny i dodatkowo moneta się niszczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 15 Marzec 2004 Share Napisano 15 Marzec 2004 wytrącając miedź z monety srebrnej niszczysz patynę, a własnie patyna jest tym co najważniejsze w tego typu monetach. za niszczenie patyny powinno się rozstrzeliwać. :). Monety można delikatnie przetrzeć miękką szmatką albo moczyć (niezbyt długo) w roztworze zwykłego kwasku cytrynowego lub winnego. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jl72 Napisano 15 Marzec 2004 Autor Share Napisano 15 Marzec 2004 Zgadza się. Tylko że czasami warstwa miedzi jest tak gruba, że moneta staje się całkowicie nieczytelna lub grudki miedzi przysłaniają ją w znacznym stopniu. I co wtedy? Wg takiej filozofii to monet wogóle nie należy czyścić bo każde czyszczenie w jakiś sposób uszkadza jak nie monete to patyne... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beyo Napisano 16 Marzec 2004 Share Napisano 16 Marzec 2004 Jeśli już trzeba usunąć cokolwiek miedzianego z powierzchni monety, to gotuje się ją (dość długo - do 2 dni) w roztworze winianu amonowo-potasowego. W ten sposób oczyszcza się m.in. zlepione ze sobą monety srebrne znalezione w skarbach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 17 Marzec 2004 Share Napisano 17 Marzec 2004 mozna to tez potraktować 8-10 % wodnym roztworem kwasu cytrynowego z dodatkiem 3% tiomocznika. Sól EDTA (wersenian dwusodowy) 37,6 grama w litrze wody destylowanej. To działa na wyroby ze srebra oraz miedzi i ich stopy. pozdrawaim i powodzenia :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jl72 Napisano 17 Maj 2004 Autor Share Napisano 17 Maj 2004 a skąd wziąść roztwór winianu amonowo-potasowego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 18 Maj 2004 Share Napisano 18 Maj 2004 Można by chyba próbować zrobić z octu winnego, wodorotlenku potasu i wody amoniakalnej.ozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jl72 Napisano 15 Czerwiec 2004 Autor Share Napisano 15 Czerwiec 2004 Kurde!!! Pytałem się w kilku hurtowniach z odczynnikami chemicznymi i nigdzie nie słyszeli o winianie amonowo-potasowym :) Znalazłem opis tej metody, ale roztworu tego nigdzie nie moge znaleźć. Jest może jakiś spec od chemii??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beyo Napisano 16 Czerwiec 2004 Share Napisano 16 Czerwiec 2004 To popytaj o kwas winowy albo lepiej o winian amonu. Efekty też będą niezłe (choć nie tak dobre jak przy winianie amonowo-potasowym).Wiem co prawda jak z kwasu winowego zrobić potrzebny odczynnik, ale to nie miejsce na przepisy preparatywne :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 8 Lipiec 2004 Share Napisano 8 Lipiec 2004 Kiedyś czytałem w książce o monetach, że dawno temu jak bili monety z lichego srebra a chcieli żeby wyglądały jak z dobrego to trawili w ROZCIEŃCONYM kwasie azotowym. Z mojej wiedzy chemicznej wynika, że ma to sens gdyż miedź rozpuści się w rozcieńczonym HNO3 a srebro nie. Sam tego nie próbowałem. Lepiej najpierw sprawdzić na czymś mało wartościowym Będzie mi miło jeżeli ta informacja pomoże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 24 Lipiec 2004 Share Napisano 24 Lipiec 2004 nie da sie wytrącić miedzi da się tylko ją wytrawić powieżchniowo na głębokość do ok 1mikrona Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 24 Lipiec 2004 Share Napisano 24 Lipiec 2004 Witam,sposob jet bardzo prosty i tani,kwasek cytrynowy.Ciepla woda + kwasek cytrynowy + naczynie,wrzucasz monete i patrzysz jak zmienia kolor na bialy,jesli czas trawienia jest zbyt dlugi dosyp kwasku.Po calej czynnosci nalezy monete oczywiscie wypolerowac,i bedzie jak nowa.Informuje ,ze nie zniszczy monety, oczywiscie jesli jest srebrna,nie powoduje wzerow.Jesli warstwa syfu jest zbyt gruba,czyli caly proces nie przynosi efektu mozesz :1.podgrzac monete nad kuchenka gazowa,ale nie przesadzaj aby nie spalic lub stopic ,i goraca do kwasku2.gotowac w kwasku, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jl72 Napisano 1 Wrzesień 2004 Autor Share Napisano 1 Wrzesień 2004 chodzi mi usunięcie takiego syfu. ani amoniak ani kwasek cytrynowy nie pomaga. a dobrze to nie wygląda... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peter Napisano 14 Wrzesień 2004 Share Napisano 14 Wrzesień 2004 Wsadzić w świeży kartofel na 48h. I najważniejsze, to nie jest dowcip. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jl72 Napisano 3 Październik 2004 Autor Share Napisano 3 Październik 2004 ziemniak nie pomógł... spróbowałem, nawet dłużej :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jl72 Napisano 3 Październik 2004 Autor Share Napisano 3 Październik 2004 Pytanie do chemików: czy C4H4KNa06AH20 (wszystkie cyferki małe i na dole) - to winian amonowo-potasowy? Bo udało mi sie coś takiego kupić, ale nie mam pewności czy to akurat to Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heniek1 Napisano 4 Październik 2004 Share Napisano 4 Październik 2004 Ja takie syfy usuwam za pomocą preparatu KAMIX (popularny odkamieniacz do czajników ).Wsypuję odrobinę tego proszku do szklanego naczynia , wlewam gorącą wodę i wrzucam monete . Jeśli osady na monecie są mocno osadzone to poprostu przez jakiś czasz gotuję .Sposub ten bardzo dobrze sprawdza sie przy srebrnych monetach .H.R. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.